Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Iz zaničevanega in zlorabljenega otroka je zrasla paraolimpijska zvezdnica

web-3-oksana-masters-e1557318025781.jpg

FACEBOOK PROFIL OKSANE MASTERS

Lojze Grčman - Dominika Cicha - objavljeno 11/05/19

Življenjska pot, ki vnovič potrjuje načelo, da nikoli ne gre obupati

Življenjska zgodba Oksane Masters je res posebna. Američanka se je rodila v Ukrajini pred 30 leti. Zaradi posledic černobilske nesreče je bilo njeno telesce že ob rojstvu zelo deformirano. Eno nogo je imela 15 centimetrov krajšo od druge, manjkali sta ji dve kosti, na rokah ni imela palcev, nekaj prstov pa je bilo zraščenih skupaj. Imela je tudi zgolj eno ledvico.


PRIMOZ JERALIC 4

Preberite še:
Po nesreči se je počutil kot telefon na mizi. Zdaj jo jemlje kot poslanstvo

Pomanjkanje, nasilje, zloraba …

Mama ni mogla skrbeti zanjo. Pristala je v sirotišnici, kjer so telesne hibe še potencirale krutost njenega življenja. Stradala je, doživljala ponižanja, pomanjkanje, nasilje, spolno zlorabo. Do sedmega leta je zamenjala tri sirotišnice. Obupno si je želela starševske ljubezni, a so se obljube o posvojitvi vedno znova izkazale za prazne. Okoliščine so jo prisilile v tajenje čustev ali pa njihovo izražanje na napačen način. Na primer s smehom, ko so jo tepli.




Preberite še:
Beti z vozička širi veselje, lepoto in dobroto

Ko je bila Oksana stara sedem let, je v njeno življenje vendarle posijalo sonce. V sirotišnici se je oglasila Gay Masters, profesorica govorne terapije iz ZDA, in jo posvojila. Na začetku seveda brez težav ni šlo. Gay ni znala ukrajinsko, Oksana pa ne angleško, sporazumevali sta se z gestami.

Embed from Getty Images

Začetek novega življenja

Sledilo je kar pet operacij. Med drugim so ji zdravniki amputirali nogi. A kot otrok je bila vselej dejavna in zelo tekmovalna. Tako je tudi našla šport. Začela je veslati. Ko se je srečala s plavanjem, pa se je prvič v življenju počutila močno, svobodno. Začutila je, da se zanjo začenja novo življenje.


SCHOOL

Preberite še:
Oče, ki je dan za dnem na predavanja spremljal svojega invalidnega sina

Leta 2012 je s svojim športnim partnerjem Robom Jonesom na paraolimpijskih igrah v Londonu osvojila bronasto medaljo. Po podelitvi je stekla v mamin objem, ki ji je ganjena dejala: “Rekla sem ti, da zmoreš, in storila si to!” Kmalu zatem je Oksana odkrila smučarski tek za parašportnike. Nastopila je v Sočiju in se domov vrnila z bronasto in srebrno medaljo.

[protected-iframe id=”ae6fd29b817ff8897843d60f57c9e114-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FOksanaMastersUSA%2Fphotos%2Fa.661201857316242%2F1193196754116747%2F%3Ftype%3D3&width=500″ width=”500″ height=”378″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]




Preberite še:
Če bi Martin Golob imel ferrarija …

Blesti poleti in pozimi

Zaradi poškodbe se je nato oprijela parakolesarstva in v Riu osvojila četrto mesto. Nato se je v Pjeongčangu spet nadvse uspešno vrnila na smuči kot tekačica in biatlonka. Skupaj je na četverih paraolimpijskih igrah osvojila kar osem kolajn. V medijih nikdar ne pozabi omeniti zaslug ene glavnih igralk v svojem filmu življenja, mame, ki jo je posvojila.

“Ni pomembno, kakšno telo imaš. Pomembna sta duh in odločenost doseči cilje, ki si jih zadaš,” je Oksana dejala za Guardian.

Viri: New York Times, oksanamastersusa.com, teamusa.org, visa.com, cosmopolitan.com, Ukraine Today


JANA HOCEVAR

Preberite še:
Zgodba o posvojitvi: “Biološke mame ne obsojam, ampak sem ji hvaležna”




Preberite še:
Kraji na Poljskem, ki bi jih moral obiskati vsak katoličan




Preberite še:
Jean Vanier: “Svetništvo me ne zanima. Zanima me edino to, da bi bil Jezusov prijatelj”

Tags:
šport invalidov
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.