Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Veste, kaj bo ohranilo mir pri vaši hiši? Delitev gospodinjskih opravil

CHORES

Antoniodiaz - Shutterstock

Beatriz Camargo - objavljeno 14/05/19

Oba zakonca bi se morala zavedati, kakšne so njune dolžnosti in kdaj naj jih opravita

Kljub temu, da so vloge moških in žensk v družbi postale bolj fleksibilne, oboji zaradi različnih bioloških in psiholoških značilnosti delujejo drugače. Razlike so opazne v različnih vsakodnevnih situacijah, tako tudi v načinu opravljanja gospodinjskih opravil.


BABY

Preberite še:
Najtežje obdobje v zakonu je, ko so otroci še majhni

“Za vse sem sam(a) …”

Ženske se delitvi nalog izogibajo, ker se bojijo, da bodo stvari ušle izpod nadzora in da stvari ne bodo opravljene. Moški so po drugi strani bolj praktičnim in objektivni. Opravljajo naloge, za katere so se odločili, da jim pripadajo, sicer pa sodelujejo le takrat, ko so za to naprošeni.

V zakonski zvezi postanejo te razlike očitnejše in če zakonca ne dosežeta jasnega dogovora, se skoraj vedno pojavljajo konflikti, ki otežijo njun odnos. Ker je v zakonskem življenju to zelo pogosto, obstajajo psihologi, specializirani za ta vidik odnosov, in znanstvene študije, ki pričajo o tem, da delitev gospodinjskih opravil vpliva na zakonsko srečo.


ZMĘCZONA MATKA

Preberite še:
Ne zmorete več podpirati vseh vogalov pri hiši, moža pa nikjer?

mop
pixabay


LOVING FAMILY

Preberite še:
Zakaj morajo otroci videti, kako očetje izkazujejo ljubezen

Je zakon podjetje?

Da bi zakonca živela v harmoniji, morata po mnenju mnogih terapevtov zakon dojemati kot podjetje: z delitvijo dela, podrobnim načrtovanjem in razporeditvijo dela, ki vključuje čiščenje, nakupovanje, kuhanje in skrb za otroke.

V tem primeru je treba najprej narediti načrt v pisni obliki, ki prikazuje organizacijo gospodinjstva – različne naloge in odgovornosti, ki morajo biti opravljene. Drugi korak je opredeliti prednostne naloge in doseči dogovor o tem, kaj je za vsakega od zakoncev najpomembnejše.

Upoštevati želje drug drugega

Par mora pri tem sprejeti odločitve o stvareh, ki najbolj vplivajo na vsakodnevno družinsko rutino, na primer kdo bo kuhal, kdo bo poskrbel za pomivanje posode, kdo bo čistil tla, sprehodil psa, pospravil posteljo, nakupil živila ali počistil kopalnico. Zelo pomembno je, da med pogovorom oba zakonca jasno izrazita svoje želje ter spoštujeta tudi želje drug drugega.


COUPLE

Preberite še:
Bi morali svojemu zakoncu povedati vse?

Ko se odločita, kdo bo opravil katero od teh osnovnih nalog in kdaj, morata določiti organizacijo manj pomembnih dejavnosti, kot so skrb za košenje trate ali zalivanje sobnih rastlin, čiščenje hladilnika, organizacijo omar …

Pogodba o gospodinjskih opravilih

Nato bi morala oba zakonca podpisati zavezo, da bosta izpolnila svoj del pogodbe, in na vidno mesto v domu obesiti mesečni koledar, ki bi oba opominjal na to, o čemer sta se strinjala. Med družinskimi sestanki je pomembno, da se vsak zakonec osredotoči le na to, kar mora storiti, ne da bi ob tem poudarjal, česa drug ni storil.


couple cleaning

Preberite še:
Trije presenetljivi namigi, ki pomagajo, da ljubezen v zakonu raste

Pogovor, s katerim par oceni, v kolikšni meri je njun načrt deloval, je odločilen trenutek, ki odpravi težave in slabosti v načrtu gospodinjstva. Zakonca morata biti realna in poštena. Če je jasno, da sama ne zmoreta vsega, morata razmisliti o najemu pomoči.

Oba morata biti realistična in iskati rešitve za težave, ki lahko povzročijo njuno fizično ali čustveno utrujenost. Če je eden od njiju preveč natančen glede čistoče, bo moral postati nekoliko bolj prilagodljiv pri urejenosti hiše, tako kot bo moral drugi zakonec razumeti, kako pomembni so red, urejenost in čistost za drugega. Takšno sodelovanje, odgovornost, razmislek in medsebojno razumevanje bodo paru pomagali, da se bosta z vsakodnevnim življenjem spopadala z manj stresa in bosta skupaj živela v miru in harmoniji.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


FATIMA

Preberite še:
Močne Marijine besede v Fatimi


WEB 3 ANDREJ PERKO

Preberite še:
“Brez očetove discipline se otroci ne morejo razviti v zdrave osebnosti”
Preberite še:
Prva Slovenca na strehi sveta: Trepljala sva se in malo pojokcala

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.