Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdaj so nam dodeljeni angeli varuhi?

GUARDIAN ANGEL

Franceschini, Marcantonio | Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 23/05/19

Angeli nas obdajajo vse od trenutka, ko se rodimo na ta svet

V Svetem pismu so angeli varuhi pogosto omenjeni; na primer v Juditini knjigi, kjer piše, da je bil “angel njen varuh”. Tudi Jezus je svoje učence učil o obstoju angelov varuhov, ko jim je govoril o malih otrocih: “Glejte, da ne boste zaničevali katerega od teh malih! Povem vam namreč, da njihovi angeli v nebesih vedno gledajo obličje mojega Očeta, ki je v nebesih.” (Mt 18,10)


JAK POZNAĆ IMIĘ ANIOŁA STRÓŻA

Preberite še:
Angeli govorijo? Kateri jezik uporabljajo?

Čeprav v Svetem pismu to izrecno ne piše, teologi verjamejo, da imajo vsi ljudje, pa naj bodo kristjani ali ne, svojega angela varuha. Papež Pij XII. je v svojem nagovoru povedal: “Vsak, še tako ponižen človek, ima svojega angela varuha, ki ga varuje.” To je v skladu s Svetim pismom in z učenjem sv. Tomaža Akvinskega, sv. Bazilija Velikega in sv. Hieronima ter z izkušnjami nekristjanov, ki verjamejo, da jim je v življenju pomagal prav angel varuh.

Če imamo vsi ljudje svojega angela varuha, kdaj pa nam je dodeljen?

Edina uradna trditev o tem, kdaj nam je dodeljen angel varuh, je zapisana v Katekizmu katoliške Cerkve, ki pravi: “Od otroštva do smrti spremljata človekovo življenje njihovo varstvo in njihova priprošnja. ‘Vsak vernik ima ob svojih straneh angela kot zaščitnika in pastirja, da ga vodi k življenju.” (KKC 336)

Ta trditev ni natančna, saj preprosto pokaže na “začetek” človeškega življenja. Teologi že stoletja razpravljajo o natančnem trenutku, ko dobimo angela varuha, zato obstajajo številna različna stališča.




Preberite še:
Ali imajo angeli krila?

Sveti Hieronim, na primer, preprosto pravi, “kako veliko je dostojanstvo duše, saj vsakogar izmed nas od rojstva do smrti spremlja angel, ki ga varuje”. To mnenje, ki je temeljilo na znanstvenih dognanjih takratnega časa, je bilo priljubljeno več stoletij.

Ali angel varuh res bdi nad nami od spočetja naprej?

Po drugi strani pa sveti Anzelm trdi: “Vsaka duša je zaupana angelu v trenutku, ko se združi s telesom.” Tudi o tem stališču so teologi razpravljali in mnogi so prepričani, da se to zgodi ob spočetju. V vatikanskem dokumentu, ki ga je pripravil kardinal Ratzinger leta 1987, piše, da “Bog ‘takoj ustvari’ duhovno dušo vsakega človeka”.

Iz tega sledi, da nam je angel varuh verjetno dodeljen v trenutku spočetja. Ne gre za dogmo Katoliške cerkve, ampak to prepričanje sledi nauku, ki je v skladu z Jezusovimi besedami v Matejevem evangeliju. In celo v primeru, da nam angel varuh ni dodeljen ob spočetju, bi za razvijajoče se bitjece v maternici avtomatično poskrbel angel varuh otrokove matere.


ANGEL

Preberite še:
Kako vemo, da angeli zares obstajajo in kaj pravzaprav počnejo?

Če se tega zavedamo ali ne, smo od samega začetka našega življenja obkroženi z nebeškimi angeli, ki nas skušajo obvarovati pred duhovno in telesno ranjenostjo. Imamo svobodno voljo, da jim dovolimo, da opravljajo svoje delo, ali pa se od njihove zaščitniške pomoči oddaljimo. Gre za globoko skrivnost, ki je ne bomo mogli nikoli povsem razumeti, dokler ne bomo nekega dne v onstranstvu končno srečali svojega angela varuha.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


WEB 3 TANJA PEČENKO

Preberite še:
“Odnos s partnerjem je tisti, ki ti najbolj od blizu in globinsko pokaže vse, kar si”




Preberite še:
Želel je biti oče velike družine, potem puščavnik, danes poje na odrih po vsem svetu


Couple Arguing

Preberite še:
10 tipov moških, ki ženskam pijejo kri

Tags:
angeli
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.