Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Odnos s partnerjem je tisti, ki ti najbolj od blizu in globinsko pokaže vse, kar si”

WEB 3 TANJA PEČENKO

OSEBNI ARHIV

Tina Martinec Selan - objavljeno 23/05/19

Ženska ženski – profesorica likovne umetnosti, pevka, plesalka in žena Tanja Pečenko

Tanja Pečenko je po izobrazbi profesorica likovne umetnosti, ljubiteljica vsega lepega, igrivega, veselega. Umetnosti se posveča vse življenje: je učiteljica baleta, zborovska koreografinja, poročna in družinska fotografinja, pevka in plesalka v mjuzikalih (trenutno v predstavah Mamma Mia, Veronika Deseniška, kmalu v glasbeni komediji Druščina, sicer pa tudi pevka v skupini Muzikalci).

Po novem je tudi “mamica” knjige Male baletke in njihove cvetke ter lastnica blagovne znamke Mala baletka. Rada ima pestre dneve ter da ji ni dolgčas. Svoje znanje o umetnosti z veseljem deli z mladimi.


BALLET SHOES

Preberite še:
Najstnica, ki ruši stereotipe o baletnih plesalkah

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
V miru spijem čaj v postelji in kaj lepega preberem. Potem z možem kaj dobrega pozajtrkujeva, nato malo telovadim, se razmigam, grem v gozd ali do bližnjega potoka, kjer se napolnim z energijo narave. Potem se lotim dnevnih opravil in se pripravim na popoldansko službo, koreografiram, odgovarjam na e-pošto ipd. … O, seveda se zgodi, skoraj vedno – k temu stremim.  Edino občasno je zaradi obilice projektov ta jutranji proces skrajšan, takrat se pač prilagodim.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
“Kaj vse je danes še mogoče in kako je lahko še boljše? What magic can I do today?” Pa obvezno se široko nasmejim!

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
… imam rada vse, kar je lepo, usklajeno, pisano, cvetlično, očarljivo, simpatično … In če sem taka tudi jaz, potem sem zmagala!




Preberite še:
Doktorica kemije, ki se je odpovedala karieri, da je lahko bolj služila Bogu

WEB 2 TANJA PEČENKO
OSEBNI ARHIV



Preberite še:
Iz male vasi na velike odre: “Če ne bi imela urejenih vrednot, bi me zlahka ‘obrnilo'”

4. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Z naravo, vodo (karkoli, naj bo slap, jezero, morje, potoček … to me vrne v mojo pretočnost), soncem, lepimi medsebojnimi odnosi, veliko pogovora. Vsakodnevna hvaležnost je res pomembna, notranji pogovor same s sabo, pisanje dnevnika, meditacija. Svet je veliko lepši in lahkotnejši, če si odprt za več stvari, kot so te jih morda naučili v šoli.


PRAYER FOR LIFE,NEW YORK CITY,ROE V WADE

Preberite še:
4 znamenja, da ste morda duhovno mrtvi

Napolnijo me tudi nastopi, ko množicam prek petja, plesa ali posredno prek mojih koreografij vzbudim neka čustva, se jih dotaknem. Ko potočijo kakšno solzico, vem, da je bilo uspešno. Napolni me tudi veselje ljudi, ko se vidijo na mojih fotografijah in jim ovekovečim krasne trenutke za vedno. To je nekaj čudovitega, ki bo v doprinos tudi prihodnjim generacijam. Uau, kakšna čast!

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Z možem sva oba umetnika, glasbenika in razumeva, kako je to, da si predan vsemu, kar počneš, in da sta za to potrebna čas in trud. Si pa rada vzameva čas zase, oba sva gurmana in rada kuhava ali greva kam na razvajanje brbončic. Hodiva v naravo, v savno, obiskujeva koncerte, predstave – tudi v tujini, oba pleševa salso in greva velikokrat zvečer plesat ali na kakšen salsa festival, vsekakor pa se veliko pogovarjava. Ni dneva, ko zvečer ne bi do vseh najmanjših podrobnosti obdelala vseh dogodkov in dogodivščin, ki so se nama pripetile.


PETRA STOPAR

Preberite še:
Petra Stopar: Govorjenje o pomanjkanju časa za bližnje je samo priročen izgovor

6. V službi ste imeli naporen dan – nosite delo in težave domov? Kako se temu izognete?
Načeloma poskusim stvari prefiltrirati sama in razumeti dogajanje, potem pa izpustiti vse zoprne občutke, če so nastali. Nima se jih smisla predolgo oklepati. Meditacija in narava res pomagata, pa tudi gibanje, ples, da gre ta teža ven iz telesa. Sicer pa vedno pomaga tudi pogovor z možem ali prijateljicami, ki smo tako povezane, da si rečemo kar Sestrice.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Odhod od doma, samostojnost in pa življenje v partnerstvu ter pozneje v zakonu. Odnos s partnerjem je tisti, ki ti najbolj od blizu in globinsko pokaže vse, kar si, vse tvoje vzorce in navade, ter te lahko – če si na to pripravljen – oblikuje v nekaj, kar si resnično želiš postati.

Če sem iskrena, mi je bila preizkušnja tudi gimnazija, ko je bilo res naporno usklajevati gimnazijsko šolanje in vzporedno šolanje na srednji baletni šoli, ter se obenem spraševati, kaj bom v življenju počela, kako bom združila svoje talente v neki službi. Naučila sem se, da se vedno vse izide tako, da je prav. Vedno.


MAN HELPING DISABLED WOMAN

Preberite še:
Ste res prepričani, da ne (z)morete? Preberite te zgodbe!

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
“Vse je dobro in bo še bolje.” Pa pomaga tudi, če kaj lepega zapojem ali zaplešem – to me takoj spravi v super voljo.

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Tuširanje v tišini ob soju dišeče svečke, branje dobrega čtiva, meditacija, mirna glasba, ogled kakšnega filma ali serije, čvek z možem, gledanje zvezd, poslušanje čričkov …

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… imamo moč v lepi, nežni, ženstveni energiji spreminjati svet na bolje.

Pa ker smo tako luštne. 🙂

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.