Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako je Marija Pomagaj pomagala zgraditi baziliko v Torinu

WEB3 MARIJA POMAGAJ BREZJE URSKA MAKOVEC DRUZINA

URŠKA MAKOVEC | ALETEIA

Tereza Mohar - objavljeno 24/05/19

Danes praznujemo praznik Marije, pomočnice kristjanov. Pri nas se je čaščenje Marije Pomočnice uveljavilo zlasti v romarskem središču Marije Pomagaj na Brezjah. Marijina pomoč je upodobljena v slikarstvu, glasbi in knjigah. Pod Marijino varstvo pa so se radi zatekali tudi svetniki

Že od samega začetka je bila Cerkev predana Mariji in jo je prosila za njeno priprošnjo. V 2. stoletju jo je sv. Irenej imenoval našo zagovornico. Tudi molitev Pod tvoje varstvo pribežimo iz 3. stoletja nam dokazuje, da so kristjani že tedaj zaupno prosili Marijo za pomoč.


MAP APPARITIONS

Preberite še:
Zemljevid, ki predstavlja 500 let Marijinih prikazovanj

Marijina pomoč v času turških vpadov

Kot Pomočnico kristjanov so nebeško Mater Marijo častili že davno. Z velikim zaupanjem so se ljudje k njej zatekali v času, ko so Turki grozili Evropi. Še zlasti pomembno vlogo je imela v času tridesetletne vojne. Iz tega obdobja izvira tudi njen naziv Marija Pomagaj, ki je pravzaprav klic vernika k Mariji za pomoč.

Marija Pomagaj na Brezjah

Pri nas se je čaščenje Marije Pomočnice globoko zakoreninilo po zaslugi osrednjega slovenskega romarskega svetišča. Za Slovence je gotovo najpomembnejša prav podoba Marije Pomagaj iz cerkve sv. Vida na Brezjah. Med verniki je zelo priljubljena. Z njo je povezanih tudi veliko čudežev.


LADY OF LOURDES AND NUTELLA

Preberite še:
V čem je skrivnost Nutelle? Vsega je “kriva” lurška Marija

SANKTUARIA NA BAŁKANACH
Wikipedia | Domena publiczna


WOMEN NAMED MARY

Preberite še:
Marije, ki so zaznamovale tok zgodovine

Marija in viharno morje

Obstaja veliko različnih upodobitev, ki kažejo na zaščitniško vlogo Božje Matere. Tako lahko na nekaterih vidimo Marijo, ob njenih nogah pa duše v vicah, ki kličejo na pomoč. Pogoste so tudi upodobitve ladje na viharnem morju, nad katerimi bdi sijaj Božje Matere. Ladja na viharnem morju je namreč star simbol človeškega življenja.

Marijina pomoč sega povsod

Kopije brezjanske podobe je mogoče najti v večini slovenskih cerkva, pa tudi v cerkvah, ki so jih v tujini postavili slovenski izseljenci in od katerih so mnoge tudi posvečene Mariji Pomagaj. Podoba jim predstavlja bistveno vez z domovino. Po Marijini pomoči pa je imenovanih tudi kar nekaj krajev. Tako se npr. Marijina Pomagaj (nemško: Mariahilf) imenuje območje v središču Dunaja, ustanovljeno leta 1850.


MARY

Preberite še:
Veste, kje domuje ta Marija?

Marija Pomočnica in Don Bosko

Velik ljubitelj Marije Pomočnice je bil sv. Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev. Svoja prizadevanja  za vzgojo mladine je položil prav pod varstvo Marije Pomočnice. Njej na čast je v Torinu postavil veličastno baziliko. Ko je začel graditi, je bil čisto brez denarja, vendar je zaupal v njeno pomoč. Tako tudi danes na Rakovniku v Ljubljani, kjer domujejo salezijanci, stoji romarsko svetišče Marije Pomočnice.

Marijina pomoč v pesmih

Mariji v čast je napisanih veliko pesmi. Ena najbolj znanih je gotovo prav ta, ki opeva Marijino pomoč – Marija pomagaj nam sleherni čas, na tebe ozira se vsak izmed nas.


OUR LADY,GYPSIES

Preberite še:
Slovita Marijina svetišča in njihove zgodbe

Marija – naša pomočnica in naša mati

Bog je Marijo izbral za sodelovanje pri odrešenju človeštva. Jezus je apostolu Janezu s križa dejal: “Glej, tvoja mati!” Njegov namen ni bil, da bi bilo po njegovi smrti poskrbljeno za Marijo, pač pa da bi Marija postala Janezova mati in mati vseh nas. Zaradi svoje vere in bližine Jezusu lahko Marija za nas posreduje na prav poseben način. Tudi v zgodovini našega naroda ima osrednjo in bistveno vlogo.
Preberite še:
Kako so trije prepoteni slovenski navijači v Italiji prepevali Veš, o Marija

Z izredno tankočutnostjo nam Marijino osebnost prikaže tudi Ignacio Larranga v knjigi Marijin molk. “Marija je vsak trenutek tolažba in mir. Grenkobo spreminja v sladkost in boj v nežnost. Trpi s trpečimi, ostaja s tistimi, ki ostajajo, in odhaja z odhajajočimi. Je naša radost, veselje in mir.”

Prepoznavati, kaj hoče Bog

Naziv Pomočnica kristjanov označuje Marijo kot pomočnico in oporo vseh kristjanov in celotne Cerkve. Marija nam hoče pomagati zlasti v tem, da se v svojem življenju ne bi prilagajali miselnosti tega sveta, ampak da bi prepoznavali, kaj hoče Bog.


WEB 3 TANJA PEČENKO

Preberite še:
“Odnos s partnerjem je tisti, ki ti najbolj od blizu in globinsko pokaže vse, kar si”


GUARDIAN ANGEL

Preberite še:
Kdaj so nam dodeljeni angeli varuhi?


ETON COLLEGE

Preberite še:
Presenetljiv nov predmet v učnem načrtu elitne britanske šole

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.