Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

“Srce se ne boji” – ne spreglejte filma o Alojziju Grozdetu

WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE

DAVID SIPOŠ | STUDIO SIPOSH

Aleteia - objavljeno 24/05/19

Igrano-dokumentarni film o Alojziju Grozdetu je preplet intervjujev in igranih prizorov, ki nam približa življenje perspektivnega, kruto umorjenega dijaka

Film o Alojziju Grozdetu ni samo zgodba o njem, je tudi “film o tipičnem slovenskem katoliškem fantu, ki je drugo svetovno vojno žalostno končal,” pripoveduje režiser David Sipoš. Z ekipo iz Studia Siposh je po scenariju izjemne zgodbe, ki jo ponuja biografija blaženega, ustvaril film, ki spremlja mladeničevo pot iz revnega dolenjskega okolja do perspektivnega dijaka ter njegovo tragično smrt.


Alojzij Grozde

Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence

WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE
STUDIO SIPOSH

FRAN MIKLOŠIČ

Preberite še:
Slovenski genij, ki ga je slavil ves svet

Premiera filma

Film je bil premierno predvajan v petek, 24. maja, v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Zdaj je na ogled tudi v drugih krajih po Sloveniji. Spored predvajanj bo sproti objavljen na spletni strani www.grozde.si/projekcije.

Utrinki s snemanja

Priprave na snemanje filma, ki je večinoma posnet na Dolenjskem, so se začele pred več kot dvema letoma. “Dogodivščina je bila, kako posneti zasneženo Dolenjsko v pretekli zimi, ko je bilo snega zelo malo. Morali smo se znajti, Dolenjsko smo šli snemat na Gorenjsko. Tja smo morali preseliti celotno produkcijo,” spomine na snemanje obuja režiser. Prizori, ki govorijo o Grozdetovem šolanju, pa so posneti v uršulinskem samostanu v Ljubljani.

Na vprašanje o tem, kdo je bil blaženi Alojzij Grozde, film odgovarja s pomočjo strokovnjakov, zgodovinarjev ter pogleda običajnih ljudi, ki so bili neposredno v stiku z njim ali njegovo zgodbo. Pomenljiv je tudi naslov filma, ki je verz, vzet iz Grozdetove poezije.
Preberite še:
Prva Slovenca na strehi sveta: Trepljala sva se in malo pojokcala

WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE
DAVID SIPOŠ | STUDIO SIPOSH

JANEZ GNIDOVEC

Preberite še:
Skromni slovenski škof, za katerega je mati Terezija rekla, da je svetnik

Zaradi želje po pristnem Dolenjcu, ki bi v filmu upodobil Grozdeta, je avdicija za igralce potekala na Dolenjskem. Nanjo se je prijavilo okoli 10 kandidatov. “Ker se nismo mogli odločiti, da je to res pravi Grozde, smo iskali naprej in našel se je Primorec, ki je bil ‘tapravi’ Dolenjec.”


TONČKA KRAJNIK

Preberite še:
Sestra Tončka in njen čudež na Brezjah

WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE
DAVID SIPOŠ | STUDIO SIPOSH

Basilica of St. Mary Help of Christians

Preberite še:
Ali res veste, komu je posvečena cerkev na Brezjah?

Vsebina polurnega filma je nagovarjajoča za tri skupine gledalcev: tiste, ki njegovo zgodbo že poznajo, tiste, ki se bodo z njo srečali prvič, predvsem pa mlade, da jih zgled njihovega vrstnika nagovori. Namen je širši javnosti predstaviti osrednje poudarke Grozdetovega življenja, ki, kot razlaga Sipoš, “se ni rodil kot svetnik, brusil in oblikoval se je šele med šolanjem v Ljubljani, ko se je odločil, da noče biti povprečnež.”

Nekaj utrinkov iz filma si lahko pogledate v fotogaleriji.
Preberite še:
Želel je biti oče velike družine, potem puščavnik, danes poje na odrih po vsem svetu


FAMILY,HIKE

Preberite še:
Pohodništvo z majhnimi otroki ali kaj storiti, ko po 200 metrih začnejo trmariti


WEB 3 CARTOON

Preberite še:
Starši otrok s posebnimi potrebami: potujejo v Italijo, pristanejo pa v Afriki

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.