Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

“Vsak trenutek, ki ga ne preživimo lepo, je izgubljen”

mojca sencar

LOJZE GRČMAN | ALETEIA

Boštjan P. Strnad z mamo Mojco Senčar

Aleteia - objavljeno 26/05/19

Poslovila se je Mojca Senčar, dolgoletna članica in častna predsednica Združenja Europa Donna Slovenija

80-letna Mojca Senčar je bila prepoznaven obraz združenja Europa Donna Slovenija in pomemben glas žensk z rakom. Poznali smo jo kot zdravnico, primarijko, anesteziologinjo, toplo žensko in neutrudno borko za pravice bolnikov, ki je vedno priskočila na pomoč.

 Dolgoleten boj z boleznijo

Kmalu po 40. letu je zbolela za rakom dojk. Po zdravljenju je nadaljevala svoje delo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kot zdravnica je med zdravljenjem pomagala številnim bolnicam ter jim vlivala optimizem z deljenjem svoje izkušnje.

Po upokojitvi je svoje življenje posvetila detabuiziranju raka, osveščanju o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka. Bolnicam in njihovim svojcem je bila ves čas na voljo za osebne razgovore in svetovanje po telefonu, vlivala jim je upanje ter jim pomagala pri odločitvah, povezanih s soočanjem z boleznijo in zdravljenjem.


breast cancer

Preberite še:
Moški in rak dojk: “Včasih smo drzni, pogumni pa niti ne”

WEB 2 MOJCA SENČAR
EUROPA DONNA SLOVENIJA

33 let po prvi diagnozi se je zopet soočila z boleznijo. Njen sin Boštjan je pred meseci o svoji mami povedal: “Ona sama je neverjetna bojevnica za vse nas, nikoli ne obupa in to je znala prenesti tudi na svojo okolico.”

Kljub temu, da se je borila za življenje, prestajala agresivno zdravljenje in se soočala z lastno minljivostjo, je z neizmerno energijo še naprej pomagala številnim ženskam. Opozarjala je tudi na pomen paliativne oskrbe in urejanja področja evtanazije, predvsem vse učila, kako se soočiti s strahom in smrtjo.

V intervjuju za Radio Ognjišče je povedala: “Ljudje bi se morali navaditi, da smrt ne pomeni nečesa hudega, ampak ob umiranju lahko ljudem stojimo ob strani in pomagamo. Ljudje ne smejo odhajati v mukah in ne zapuščeni od Boga in ljudi.”

Odgovorni smo za svoje zdravje

Mojca Senčar si je želela, da se je spominjamo s pozitivnim pogledom na življenje in skrbjo za svoje zdravje. Vedno je poudarjala, da smo v prvi vrsti sami odgovorni za svoje zdravje. Naj nas spremlja njena misel: “V vsaki še tako težki situaciji je treba najti nekaj pozitivnega in se zavedati, da je vsak trenutek, ki ga ne preživimo lepo, izgubljen.”


MANUEL, RAK

Preberite še:
“Jezus, objemi me!” Presunljiva molitev devetletnega Manuela, ki je umiral zaradi raka


CANCER

Preberite še:
Diagnoza rak te spremeni: Nihče ne bo pazil na moje zdravje, če ne bom sama. Delo počaka


jana koteska

Preberite še:
Rak pri 26 letih: “Ne moreš reči, da si super, če ti je slabo in se počutiš grozno”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.