Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Ko dekle ne more reči ne, lahko njen oče ravna kot superjunak

DAUGHTER AND FATHER

Shutterstock

Zrinka Peters - objavljeno 04/06/19

Nekaj izjemnega je v tem, kako moj mož očetovsko varuje najino hčer

Lansko poletje smo z družino preživljali sproščeno popoldne na bližnji plaži. Moja trinajstletnica je s seboj povabila še svojo prijateljico in dekleti sta se v vodi odlično zabavali. Mož je čofotal naokrog z mlajšimi otroki, jaz pa sem skušala našega malčka prepričati, naj pusti umazano mivko in se pridruži zabavi v vodi.


LOWRIE SAILING

Preberite še:
Kdo je par, ki je z novorojenčkom objadral svet?

Nenadoma sem zaslišala glasne glasove, pogledala gor in videla svojega moža, kako več najstnikom, ki so se približevali najini hčeri in njeni prijateljici, odločno kliče: “Kar tam bodite!” Fantje so se umaknili, jaz pa sem nato izvedela, kaj se je zgodilo. Fantje so se v vodi šli petelinje boje in hoteli so, da bi se pridružili še dekleti. Onidve pa se nista hoteli igrati z njimi. Eden izmed fantov se jima je začel posmehovati in je rekel: “Daj, no, pikčasta! Daj mi svojo telefonsko številko!” (Prijateljica je imela pikčaste kopalke.) Dekleti sta se začeli živčno smejati in odkimavati, v tem trenutku pa se je vmešal mož in fantom povedal, naj se umaknejo in pustijo dekleti pri miru. Najprej so se neodobravajoče namrščili in tiho zagodrnjali, nato pa so odšli.


PUBERTY

Preberite še:
Nasveti za boljšo komunikacijo z najstnikom

Dekleta nagovarjajo, naj pošiljajo svoje gole fotografije

Na ta dogodek sem se spomnila, ko sem naletela na raziskavo, ki pravi, da se od 15 od 25 odstotkov najstnic čuti bombardiranih s sekstingom, vključno s prošnjami po golih fotografijah – in mnoge izmed deklet niso sposobne reči ne.

Avtorica raziskave Sara Thomas z ameriške univerze Northwestern University je analizirala 462 zgodb, ki so jih dekleta sama posredovala. Ugotovila je, da so bila tista dekleta, ki so jih nagovarjali, naj pošljejo svoje gole fotografije, “pretresena, zmedena, utrujena, bombardirana in ujeta med navzkrižni pritisk, da bi rekla ja in ne. Njihove skrbi so zasenčili neposredni vsakodnevni pritiski, na primer želja po odnosu, obljuba ljubezni in zaupanja, vztrajne prošnje, jeza, nadlegovanje in grožnje.”


CYBER BULLYING

Preberite še:
5 nevarnosti, ki na najstnike prežijo na družbenih omrežjih

TEENAGER
Monkey Business Images | Shutterstock

Family Instagram

Preberite še:
Družine na Instagramu, mit ali resničnost?

“Ko se mlada dekleta soočajo s takimi pritiski, pogosto privolijo v pogoje fantov, zato da bi imele romantično in spolno zvezo,” pravi Thomasova. “Mnoga dekleta so se sicer odgovorno pogajala glede zahtev, a so bila ob tem zmedena in niso vedela, kako rešiti to težavo.”

Nisem mogla reči ne. Težko se mi je bilo upreti. Hrepenela sem po ljubezni in sprejemanju. Hotela sem, da bibilon srečen. Ne želim prizadeti njegovih čustev. Vse to so občutja, ki so še kako poznana mnogim dekletom.

Oče – moški, ki svojo hčer ljubi in jo ščiti

Pogosto najstnice še niso čustveno zrele in dovolj trdne, da bi odločno zavrnile nespodobna povabila, ne da bi se počutile krive. Takrat potrebujejo svoje očete – da se bodo zanje borili, da bodo vedele, da je v njihovem življenju moški, ki jih zares ljubi, jim želi le najbolje in jih bo zaščitil. Meg Meeker o tem lepo piše v knjigi Močni očetje, močne hčere, ki bi morala biti obvezno branje za očete hčera.

Meekerjeva v svoji knjigi piše: “Med dekleti, ki vedo, da njihove očete zelo skrbi zanje, ki se čutijo povezana s svojimi očeti, je manj poskusov samomora, manj primerov nezadovoljstva s svojim telesom, manj depresije, nizke samopodobe, zlorabe drog in nezdrave telesne teže. /…/ Dekleta, katerih očetje se bolj zanimajo za njihovo življenje, imajo boljše računske in govorniške sposobnosti in razum jim bolje deluje. /…/ Samopodobo hčere se da najbolje napovedati glede na fizično povezanost z očetom. /…/ Dekleta z dobrimi očeti se bodo manj verjetno razkazovala, da bi pritegnila pozornost moških.” (str. 34–35)


FAMILY,TELEVISION,HOME

Preberite še:
Otroci in spolnost v filmih

Oče s svojo ljubeznijo hčeri sporoča, da je vredna

Ali bi lahko sama posredovala in se soočila s fanti s plaže, če tega ne bi najprej storil moj mož? Seveda bi lahko. Nagon mame je živ in vedno bi skušala zaščititi svojo hčer (ali sina) pred nevarnostjo. Včasih očeta ni v bližini in takrat mama nima izbire – sama mora storiti vse potrebno, da zaščiti svojega otroka. A v tem, kako hčer očetovsko zaščiti moj mož, je nekaj izjemnega, in tega na tak način sama ne bi znala storiti. Navkljub temu, da se moja hči lahko v neštetih stvareh zanese name, je čustvena varnost, globok studenec zaupanja, povezana z očetovo ljubeznijo do nje. In te nekako ne morem primerjati s svojo ljubeznijo.


MOM,DAUGHTER,ARGUE

Preberite še:
Kratek vodič preživetja za starše najstnikov

Oče, ki je pripravljen ljubiti in varovati – in se boriti – za svojo hčer, ji s tem daje močno sporočilo o njeni vrednosti. On, ki je najbolj pomemben moški v njenem življenju, ji s svojimi dejanji kaže, da je vredna, da jo brani in se zanjo žrtvuje. Da je njena vrednost tako velika, da bo naredil vse, da bo zanjo poskrbel. Z leti bo to dekle postalo zrela ženska, ki bo duševno in čustveno močna, trdna in samozavestna.

Klobuk dol in poklon vsem očetom, ki si zaslužijo to čast, da so junaki svojih hčera.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


WEB 3 ANA SAJOVIC

Preberite še:
Rak pri 23 letih: “Tako dobro, kot se počutim zdaj, se nisem nikoli prej”
Preberite še:
Zakaj je duhovni spremljevalec več kot dobra ideja


FASHION

Preberite še:
Na pomoč! Rada bi bila urejena, pa ne vem, kje začeti

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.