Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj so preproste igrače najboljše za otroke

web3-children-play

Shutterstock

Michael Rennier - objavljeno 05/06/19

Obstajajo najmanj štirje razlogi, zakaj je vse večji trend med starši ta, da poenostavijo igrače, s katerimi se igrajo njihovi otroci 

Opazoval sem svoje otroke, ki se lahko ure in ure igrajo s kamenčki. Prav tako so navdušeni, če najdejo palico. S palico in kamnom se da narediti skoraj vse, zato je, če najdete oboje, to lahko prav srečen dan. Starejša hči je kamenčke in palice prerasla, zdaj ustvarja lutke iz volne in blaga, najmlajša pa se želi igrati z vsako kartonasto škatlo. Vse drage, luksuzne igrače, ki smo jih kupili, so bodisi postale nezanimive, so se uničile ali pa smo jih podarili oziroma vrgli proč.


WEB 3 UROŠ KERMAVT

Preberite še:
Ali vaši otroci hodijo kot race, so nespretni, ne znajo dobro teči? Preberite tole!

Ne bi rekel, da sva pretiravala z nakupovanjem igrač, ko sva prvič postala starša. Toda zagotovo smo imeli v tistem času več igrač, kot jih imamo sedaj pri šestih otrocih. Mlajših otrok to sploh ne skrbi, starejši pa tudi nimajo več veliko luksuznih igrač. Imajo svoje knjige, nabor družabnih iger ter pripomočke za šport in ustvarjanje. Daleč najbolj priljubljena igrača so legokocke, ki sem jih ohranil iz svojega otroštva.

Gibanje, ki si prizadeva za to, da bi poenostavili otroške igrače, se zdi dobra strategija. Za to obstajajo številni razlogi.
Preberite še:
Starševska nemoč: “Ko bi ti vedel/a …”

Prihranek denarja

Podjetja z igračami se posvečajo predvsem dobičku, zato izdelujejo razne vrste nepotrebnih, na videz prefinjenih igrač, ki jih v trgovini opazijo otroške oči. Skušajo nas prepričati, da je igrača nujno potrebna in bodo otroci brez nje prikrajšani in nezadovoljni. Ne samo za otroke, tudi za nas so bleščeče nove igrače mamljive, vendar so pogosto zapravljen denar in smo brez njih prav tako zadovoljni.

Boljši mentalni razvoj

Študije kažejo nenavaden paradoks – več igrač kot jih otroci imajo, težje se igrajo. Preveč igrač in napačne igrače otrokom onemogočajo, da bi se osredotočili in v njih dejansko uživali. Preproste igrače so pravzaprav bolj zabavne in pomagajo pri razvoju domišljije.


PHONE

Preberite še:
4 pozitivni pristopi, ki lahko pomagajo pri vzgoji otrok

Spodbujanje hvaležnosti

Smo v obdobju selitve in ko smo nedavno razpakirali škatle, so otroci opazili igralno konzolo. Bili so ogorčeni, ker jim nisem nikoli povedal za to čarobno napravo, ki je bila zapakirana več let. Razlog za to je, da imajo igralno konzolo tudi njihovi stari starši in je prava poslastica za igranje, ko jih obiščemo. Iger se nikoli ne naveličajo, ker jih igrajo le enkrat ali dvakrat na mesec.

Načelo zmernosti in hvaležnosti velja za vse naše nakupe igrač. Če otroci želijo nekaj kupiti, morajo počakati mesec dni. Če jo po tem času še vedno želijo, jo lahko kupijo. Na ta način imamo manj igrač in so bolj hvaležni ter se ukvarjajo s tistimi, ki jih imajo. Moj devetletni sin je pred kratkim preživel ta proces čakanja in uspešno kupil novo igračo – vagon, s katerim svoje mlajše bratce in sestrice vozi po dvorišču.


GIULIA ZEDDA

Preberite še:
Zadnja Julijina želja: “Mama, podari moje igrače revnim otrokom”

Spodbujanje družinskega časa

Najpomembnejša prednost preprostih igrač je, da spodbujajo družinski čas. Raztresen otrok, ki bulji v osvetljeno lutko, se ne bo toliko zabaval kot malček, ki se bo igral z mamo ali očetom. Številne družine se najbolj zabavajo ob najpreprostejših in najstarejših družabnih igrah. Ne glede na druge razloge, o katerih bi morali razmisliti ob poenostavitvi zbirke igrač, je priložnost za več družinskega časa daleč najboljše darilo, ki ga lahko dajemo našim otrokom.

Gre za ljudi, ki jih imamo radi, in ne za to, kako domišljijske so naše igrače. Prava sreča se skriva v skrbno izbranih igračah, ki nas pripeljejo nazaj do ljudi, ki jih imamo radi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


VICTORIA SECRET

Preberite še:
Kaj bi storil Bog, če bi bil on “glavni” v modni industriji?
Preberite še:
Džihadist mu ni mogel prerezati vratu: “Kdo si, da ne morem spustiti noža?”


ADORATION,24 HOURS FOR THE LORD,POPE FRANCIS,LENT

Preberite še:
Vse naokoli nas so čudeži, če le imamo oči, da jih vidimo

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.