Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj je dar govorjenja v jezikih?

CLOVEN TONGUES AS OF FIRE

Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 06/06/19

Od kod prihaja? Ali lahko za ta dar prosimo?
Ko je prišel binkoštni dan, so bili vsi zbrani na istem kraju. Nenadoma je nastal z neba šum, kot bi se bližal silovit vihar, in napolnil vso hišo, kjer so se zadrževali. Prikazali so se jim jeziki, podobni plamenom, ki so se razdelili, in nad vsakim je obstal po eden. Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom in začeli so govoriti v tujih jezikih, kakor jim je Duh dajal izgovarjati. (Apd 2,1–4)

Ta odlomek iz Apostolskih del govori o prihodu Svetega Duha nad apostole in o prejemu posebnega daru, “govorjenja v jezikih”. Apostoli so bili nad darom osupli, saj so ugotovili, da so navkljub temu, da so bili na tistem kraju zbrani različni ljudje, ki so govorili različne jezike, vsi slišali in razumeli, kaj so drugi pripovedovali.

Vse odtlej imajo nekateri kristjani podobno izkušnjo; pravijo, da so prejeli dar jezikov in tako lahko razlagajo in govorijo jezike, ki so jim sicer tuji.


JAK POZNAĆ IMIĘ ANIOŁA STRÓŻA

Preberite še:
Angeli govorijo? Kateri jezik uporabljajo?

Posebna milost, karizma

Katekizem Katoliške cerkve govori o tej vrsti čudežnega daru kot o posebni “karizmi”.

To pa so tudi posebne milosti, imenovane tudi “karizme” po grškem izrazu, ki ga uporablja sveti Pavel in pomeni naklonjenost, zastonjski dar, uslugo. Kakršnakoli že je njihova narava, včasih izjemna, kot je to dar čudežev ali jezikov, karizme so naravnane na posvečujočo milost in za cilj imajo skupni blagor Cerkve. Karizme so v službi ljubezni, ki gradi Cerkev. (KKC 2003)

Katoliška enciklopedija pa razlaga: “Sveti Irenej nam v pobibličnem času pripoveduje, da so mnoge njegove sodobnike slišali ‘po Duhu govoriti v različnih (pantodapais) jezikih’ … Za svetega Frančiška Ksaverija pravijo, da je pridigal v jezikih, ki jih ni poznal, sveti Vincencij Ferrer pa je uporabljal svoj materni jezik, a so ga razumeli v drugih jezikih.”

Dar jezikov je prav to – poseben dar, dan od Boga, za poseben namen pri gradnji Božjega kraljestva.


HOLY SPIRIT

Preberite še:
Naj vas s pomočjo te molitve v prihodnjih dneh razsvetli Sveti Duh

Katoliško karizmatično gibanje

Ta posebna karizma je postala značilnost različnih katoliških gibanj. Katoliško karizmatično gibanje veliko govori o tem posebnem daru in tudi o tem, kako ga v Cerkvi uporabljamo.

Tako kot vsi darovi Svetega Duha so tudi te milosti (ali karizme), kot je učil že sveti Tomaž Akvinski, namenjene za evangelizacijo – delitev vere.

To je očitno pri govorjenju v jezikih (za razliko od molitve v jezikih), na primer – prijatelj z univerze je v moči Svetega Duha govoril skupini francoskih študentov, čeprav ni znal govoriti francosko. Tako jim ni le pomagal, ampak je s temi mladimi tudi delil svojo vero. Slišal sem tudi za moža, ki je šel v sinagogo in začel skupaj z drugimi moliti v jezikih, pozneje pa mu je človek, poleg katerega je sedel, rekel, da je tekoče molil v hebrejščini.

Kot je bilo zgoraj nakazano, govorjenja v jezikih ne smemo mešati z molitvijo v jezikih, ki je nekaj povsem drugega in se pogosto zdi kot niz nerazumljivega govora.


MŁODA MATKA Z DZIECKIEM

Preberite še:
Kateri jezik ljubezni govori vaš otrok?

“Različni so milostni darovi, Duh pa je isti”

Dokaj malo ljudi prejme dar govorjenja v jezikih, saj Jezus vsakemu človeku da različne darove. Sveti Pavel o tej raznolikosti piše v Prvem pismu Korinčanom.

Različni so milostni darovi, Duh pa je isti. Različne so službe, Gospod pa je isti. Različna so dela, isti pa je Bog, ki dela vse v vseh. Vsakomur se daje razkritje Duha v korist vseh. Enemu je po Duhu dana beseda modrosti, drugemu v skladu z istim Duhom beseda spoznanja. Drugemu vera po istem Duhu, drugemu po istem Duhu milostni darovi ozdravljanja, drugemu delovanje čudežnih moči, drugemu prerokovanje, drugemu razločevanja duhov, drugemu raznovrstni jeziki, drugemu razlaganje jezikov. Vse to pa uresničuje en in isti Duh, ki deli vsakemu posebej, kakor hoče. (1 Kor 12,411)

To je Božji dar, ki ga je treba sprejeti z odprtim srcem, saj je podarjen z namenom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


MONSTRANCE

Preberite še:
Zakaj je četrtek zame prav poseben dan
Preberite še:
Zakaj je duhovni spremljevalec več kot dobra ideja
Preberite še:
Inovator in izvrsten športnik, čeprav je invalid že od 12. leta

Tags:
Sveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.