Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Žrtev trgovine z ljudmi: “Odločila sem se vzeti nazaj, kar mi je bilo ukradeno”

Aleteia - objavljeno 06/06/19

Skupaj z drugimi otroki iz soseske je Jen kot deklica dlje časa prestajala pravo nočno moro

Ko je imela Jen osem let, se je v sosednjo hišo preselil tujec. “Ko smo se prvikrat videli na dvorišču, je vprašal: ‘Hej, otroci, ste kaj videli mojega psa?'” Nekega dne jo je moški vprašal, ali jo lahko fotografira. Za fotografijo, na kateri je morala nositi rdečo majico, ji je ponujal denar. “Nihče mi ni še nikdar rekel ali ponudil česa takega.” Takrat Jen še ni vedela tega, kar ve danes: da je rdeča barva pomenila, da je stara osem let in je naprodaj.


CZY DA SIĘ ROZSTAĆ

Preberite še:
Kako naj se pravi moški odzove na “bikini kurbe”?

Nastavljena past

Dve leti in pol je bila na tak način vključena v trgovino z ljudmi. “Vsak dan nas je prodajal, kot bi bili le izdelki.” Dnevno se je Jen med tretjo in šesto uro povzpela po požarnih stopnicah do okna v njegovi hiši. Veljalo je pravilo, da vstopi, če je okno odprto, v nasprotnem primeru je lahko šla domov. “Vse, kar sem vedela, mi je razložilo okno.”

Tujci so čakali in moškemu plačevali, da bi spali z njo in jo posilili. Ona pa je vse to lahko le opazovala in v kotu gola čakala, kaj se bo zgodilo. Zaradi grozljivih dogodkov je doma vsak dan jokala ter med njenim 9. in 11. letom trikrat poskusila narediti samomor.

Najprej se ji je samo dozdevalo, nato pa je skozi molitev začutila, da ima Bog za njeno življenje načrt.
Preberite še:
Iz zaničevanega in zlorabljenega otroka je zrasla paraolimpijska zvezdnica

Konec groze

Nekega dne se je vse končalo. “Tokrat je bilo okno odprto. Na široko odprto. Nisem vedela, kaj naj si mislim ali storim. Vstopili smo. Tam ni bilo nikogar.”

Jen se spominja ležanja na tleh in “delanja angelčkov” na preprogi. “Kar naprej sem si ponavljala: Konec je, ne bo se ponovilo! Konec je, ne bo se ponovilo!” V tem trenutku je prvič občutila, kaj je sreča. A ostale so rane, ki jih je bilo treba zaceliti.

Prehoditi je morala dolgo pot psihološkega zdravljenja, poleg tega je prestala številne operacije, tudi na rodilih, zato je pri 19 letih spoznala, da ne bo mogla imeti otrok. A Bog jo je ozdravil globoko od znotraj.  “… vsak dan vem, da je imel Bog načrt in namen, kot mi je sporočil, ko sem kot majhna deklica ležala v postelji in ponoči jokala, ker nisem razumela, kaj je smisel te groze in kako se bo vse to razpletlo.”

Danes živi ta načrt. Bog je obnovil njen glas in ji vrnil vero v ljudi.


MIRJAM SELŠEK ŠTANTA

Preberite še:
Anksioznost, zloraba, bes, misel na samomor: “Iskala sem varnost”

Soočila se je s preteklostjo

Odločila se je, da se bo s preteklostjo soočila iz oči v oči. “Odšla sem v tisto hišo, prav v sobo, kjer se je vse dogajalo. Odločila sem se, da spregovorim o tem, kar se nam je dogajalo. Spominjala sem se dogodkov in si rekla, da se končajo tukaj in zdaj. Danes je nov dan in tako vsak dan odslej. Kar mi je bilo ukradeno, jemljem nazaj.” Začela se je bojevati proti trgovini z ljudmi in postala zagovornica in glas otrok, ki jočejo v tišini. “Ko vidiš otroke, ki jočejo v tišini … ti lahko predstavljaš njihove oči in ušesa ter morda celo njihov glas.”

Odločila sem se upreti, odločila sem se bojevati, odločila sem se vzeti nazaj, kar mi je bilo ukradeno.

“Želim si, da bi kdo to naredil tudi zame”

Danes je Jen medicinska sestra, specializirana za forenziko. “Sodelujem z organi pregona, izobražujem prihodnje policiste, medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje. Pomagam prek različnih dogodkov, nudim podporo žrtvam. Delam z otroki, ki jih učim, kako prepoznati znake in kako se odzvati ob sumljivih situacijah.” Predava tudi na mednarodnih odrih.

Ne glede na to, kaj si moral prestati ali kako je bila videti tvoja pot, vsak od nas ima namen in poslanstvo.


Façade of São Miguel das Missões.

Preberite še:
Čezoceanski misijoni, ki osupljajo s svojo urejenostjo in učinkovitostjo


MONSTRANCE

Preberite še:
Zakaj je četrtek zame prav poseben dan


NUŠA DERENDA

Preberite še:
“Šele zdaj vidim, da otroci zahtevajo zelo malo, varnost in ljubezen”

Tags:
Epizoda Look up
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.