Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako naj kot zakonca moliva skupaj

PRAYER,PRAYING

Jeffrey Bruno

Darja Šneberger Brežnik - objavljeno 07/06/19

Združiva moči ... čeprav se zdi, da je skupno zakonsko molitev nemogoče izpeljati

So obdobja v zakonu, ko zakonska molitev steče kar sama od sebe, in so obdobja, ko se je zanjo treba zavestno odločiti, čeprav od napornega dneva še komaj zajemamo sapo. A kot pogovora med zakoncema ne more nadomestiti pogovor z otroki ali premlevanje svojih misli, tudi molitve z zakoncem ne more nadomestiti le družinska ali osebna naveza z Bogom. Največje bitke v zakonu se vedno izbojujejo skupaj in na kolenih. S skupno zakonsko molitvijo zakonci nahranjeni pričakamo obdobja preizkušenj, ker smo zaradi nje bolj povezani z Bogom in med seboj.


BIBLE READING

Preberite še:
5 nasvetov za molitev v dvoje

Zakaj naj moliva skupaj

Vsi zakonci si želimo več povezanosti, bližine, naklonjenosti, sprejemanja razlik, odpuščanja, predvsem pa več medsebojne ljubezni. Vse to so sadovi skupne zakonske molitve, pravita imago terapevta Lidija in Jože Kociper. V zakonski molitvi se zakonca združita v tem, po čemer oba hrepenita: “Da bi se imela rada; da bi bili srečna družina; da bi otroke vzgojila v verne in poštene ljudi. Jezus pravi, da če se dva združita v isti prošnji, jima bo vse storil. Torej združiva moči! Gospod vedno preseneča.”

Po skupni molitvi zakonca postajata tako telesno kot duhovno bliže drug drugemu, nadaljujeta zakonca Kociper. “S pomočjo molitve se učita vse izročati v Gospodove roke.” Po njegovem zgledu se učita darovati drug drugemu.


COUPLE LOVE

Preberite še:
Pet nasvetov, kako dočakati 60. obletnico poroke

COUPLE READING BIBLE
URŠKA BERNIK

PRAYER

Preberite še:
Kdaj je pravi čas za molitev?

Kaj če imava različne molitvene navade

Pogosto se zdi, da je skupno molitev nemogoče izpeljati. Najtežje je namreč zakoncema najti čas za to, da bi sploh bila drug z drugim in tako tudi z Bogom. Še posebej težko se v zakonski molitvi ujameta zakonca, ki sta si zelo različna in imata različne molitvene navade. Zakonci (podobno kot različne jezike ljubezni) govorijo tudi različne jezike odnosa do Boga in Boga do njih.

Ne rutina, ampak molitev, ki spreminja

Zakonci lahko svojo molitev oblikujemo tudi samo ob treh besedah: hvala, oprosti, prosim, predlaga p. Ivan Platovnjak.

Zakonca sta poklicana, da v molitev vključita tudi medsebojno nežnost in spolnost. “Ko zakonca ljubita drug drugega z nežnostjo, obzirnostjo in pozornostjo (upoštevajoč telesne in duševne edinstvenosti), najbolj slavita Boga, ki se jima preko njunega odnosa daruje in se skupaj z njima veseli vsega, kar doživljata v spolnosti.”

Še kako pa veljajo tudi besede Tomislava Ivančića, da molitev, ki ne spreminja, ni dobra molitev, opozarja p. Ivan. Je zgolj nepotrebna rutina. “Skupna molitev zakonca spreminja, če kljub razlikam postajata vedno bolj eno in če zaradi nje vsak od njiju odkrije, da ga ravno preko zakonca Bog sam obdaruje s svojo ljubeznijo in spoštovanjem.”


COUPLE

Preberite še:
Molitev za rešitev težav v zakonu

Kako začeti?

1. Najbolj pomembno je, da začneva kar moliti. Po prvi skupni molitvi se dogovoriva za čas in prostor molitve, ki obema najbolj ustreza.
2. Pokrižajva se in zahvaliva drug za drugega; lahko moliva po molitvenih obrazcih (privoščiva si tudi rožni venec), s svojimi besedami (prošnje, zahvale), ob Svetem pismu, pojeva slavilne pesmi, sediva, klečiva, se drživa za roke …
3. Tudi najini skupni sprehodi, vožnja in delo so lahko molitev.
4. Moliva tudi, če sva sprta. Tako bova laže zaznala svoj napuh in se opravičila.
5. Spomniva se na svetopisemska zakonca Saro in Tobija, ki sta s skupno molitvijo ukrotila hudega duha.

Celoten prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.
Preberite še:
Inovator in izvrsten športnik, čeprav je invalid že od 12. leta


JAN PAWEŁ II

Preberite še:
“Jutri bom zate daroval sveto mašo.” Tako je Janez Pavel II. žensko rešil obsedenosti s hudičem


FAMILY GAMES

Preberite še:
7 nasvetov za krepitev in zaščito družinskih vezi

Tags:
molitevzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.