Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdo sploh je ta Sveti Duh?!

dove-2516641_960_720

pixabay

Tereza Mohar - objavljeno 09/06/19

Danes praznujemo binkošti – praznik Svetega Duha. Sveti Duh nam omogoča, da razumemo Božjo besedo, uči nas moliti, nam pomaga in daje moč. Podarjen nam je zlasti pri zakramentih krsta in birme

Že v prvi knjigi Svetega pisma je zapisano, da je “v začetku duh Božji vel nad vodami”. Zgodba o stvarjenju dalje pravi, da je Bog naredil človeka iz zemeljskega prahu, v njegove nosnice dahnil življenjski dih in oživil. Svetemu Duhu zato pogosto pravimo tudi dih Boga.

Je Sveti Duh res golob?

Svetega Duha upodablja več simbolov. Pogosto je naslikan kot veter, ogenj ali svetloba. Nekateri pravijo, da je Sveti Duh kakor val, morje pa je Božja beseda. Najpogosteje pa je upodobljen kot golob; v tej podobi se je namreč spustil nad Jezusa, ko ga je Janez Krstnik krstil v Jordanu.


HAPPY

Preberite še:
Sveti Duh, pomagaj mi odpustiti

Holy Spirit
El Greco | Public Domain


HOLY SPIRIT

Preberite še:
Prisluhnite eni najlepših pesmi o Svetem Duhu

Kaj počne Sveti Duh?

Sveti Duh nam omogoča, da slišimo Božjo besedo in pristopa k nam v želji, da bi jo razumeli in v veri sprejeli. Bog nam pošilja Svetega Duha zato, da lahko živimo dobro življenje kot kristjani. Podarjen nam je zlasti pri zakramentih krsta in birme.

Sveti Duh nas uči moliti

Sveti Duh je tudi tisti, ki nas uči moliti iz srca. Predvsem pa nam pomaga pojasniti našo vero, kadar sami tega ne zmoremo: “Ne skrbite, kako bi se zagovarjali ali kaj bi rekli, kajti Sveti Duh vas bo poučil tisto uro, kaj je treba reči,” je zapisano v Svetem pismu.

Sveti Duh nam pomaga

Pred svojo smrtjo je Jezus svojim učencem obljubil, da jim bo pomagal Sveti Duh kot tolažnik in pomočnik. Ker Bog spoštuje našo svobodo, lahko prostovoljno sodelujemo s Svetim Duhom ali pa mu nasprotujemo. Imamo možnost izbire. S takimi odločitvami se soočamo vsak dan. To je osnova tistega, kar pomeni živeti kot kristjan.


HOLY SPIRIT

Preberite še:
Naj vas s pomočjo te molitve v prihodnjih dneh razsvetli Sveti Duh

Sveti Duh in Jezus

Jezus je bil napolnjen s Svetim Duhom že pred rojstvom, saj ga je Marija spočela od Svetega Duha. Ko je bil Jezus krščen, se je nadenj spustil Sveti Duh. Vendar Sveti Duh ni bil namenjen le Jezusu. Po svojem vstajenju je Jezus dal njegove darove svojim učencem in tudi vsem nam.

Sadovi Svetega Duha

Sveti Duh nam podeljuje sadove, ki nam pomagajo, da se odločimo za tisto, kar je prav. Teh sadov je dvanajst in so zapisani v Svetem pismu: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, dobrohotnost, krotkost, zvestoba, skromnost, zdržnost in čistost.

Sveti Duh in birma

Svetega Duha prejmemo že pri krstu, pri birmi pa se navzočnost Svetega Duha v nas potrdi in okrepi. Birma je mejnik, s katerim dozorimo v odrasle kristjane. Poklicani smo, da za svojo vero pričujemo in da jo, če je potrebno, tudi branimo. Tako postanemo to, kar je Jezus naročil vsem kristjanom – “sol zemlje in luč sveta”. S Svetim Duhom smo sposobni delati velike stvari za Boga, sposobni smo (tako kot svetniki) iti prek vseh svojih človeških šibkosti.


WATCH

Preberite še:
Katero je najbolj vredno birmansko darilo?

Binkošti – praznik Svetega Duha

Beseda binkošti izvira iz grške besede pentekoste, kar pomeni petdeseti. Petdeseti dan po veliki noči se spominjamo, kako se je Sveti Duh spustil nad apostole. Ko so bili ti napolnjeni s Svetim Duhom, niso mogli več molčati o Božji ljubezni. Sveti Duh tudi danes podpira Cerkev in nam pomaga širiti veselo oznanilo o Jezusu.

Rdeča barva – barva Svetega Duha

Za veliko nočjo so binkošti drugi najpomembnejši praznik v cerkvenem letu. Bogoslužna barva je rdeča – barva ognja, ljubezni in moči Svetega Duha. Ob koncu maše na binkošti še enkrat slišimo besede: “Pojdite v miru. Aleluja, aleluja!” Z binkoštmi se velikonočni čas konča in velikonočna sveča med bogoslužjem ne gori več.


ROBERT ROZMAN

Preberite še:
“Princa na belem konju dočaka le princesa, ki stanuje na gradu”


JAN PAWEŁ II

Preberite še:
“Jutri bom zate daroval sveto mašo.” Tako je Janez Pavel II. žensko rešil obsedenosti s hudičem
Preberite še:
To je kraj, kjer se je Jezus zadnjič dotaknil zemlje

Tags:
Sveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.