Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vas zanima recept za povezanost v zakonu?

MAŁŻEŃSTWO

Shutterstock

Natalia Białobrzeska - objavljeno 14/06/19

Kaj, če je recept za povezanost v zakonu čisto preprost?  30 sekund objemanja, 30 minut pogovora in tri minute skupne molitve na dan ... Če boste spoštovali ta tri življenjska pravila, bo vaš zakon trajal in nikoli si ne boste očitali, da je prepozno

Čeprav bomo s tem morda razočarali kakšno romantično dušo, povejmo jasno in glasno: ko govorimo o kemiji med dvema osebama, ne gre zgolj za metaforo. V resnici so v našem krvnem obtoku snovi, ki jim rečemo hormoni. Dva izmed njih imata to posebnost, da sta t. i. hormona ljubezni, to sta oksitocin in vazopresin.


couple

Preberite še:
10 zapovedi za uspešen zakon

30 sekund za objem

Ženske izločajo velike koncentracije oksitocina ob porodu, med dojenjem in v trenutkih nežnosti, objemov, poljubljanja … Vazopresin je moški hormon ljubezni, ki se sprošča med spolnim odnosom. Ta kemična mešanica povzroči vez med dvema osebama in začne odnos. Daje nam občutek polnosti in skupne posebne povezanosti, ki si ga želimo vse več. Dobra novica je, da je njen učinek tisočkrat močnejši od čokolade in nam ne povzroča dodatnih kilogramov. Če se torej dva želita ljubiti dokler ju smrt ne loči … naj se preprosto imata rada in si ljubezen izkazujeta tudi telesno.

To pa ne zgolj takrat, ko začutimo željo, ko nam gre v paru dobro in v vsem čutimo privlačnost, ampak predvsem takrat, ko čutimo negotovost. Strokovnjaki v Kaliforniji so naredili raziskavo, po kateri naj bi 30 sekund objema sprožilo izločanje oksitocina. Prav nežnosti, božanje in poljubi zagotovijo najmočnejši hormonski koktajl. Zato jih moramo v odnosu čim večkrat udejanjati.


LOVING COUPLE

Preberite še:
Krščanski zakon: to je, kako kavalir ljubi svojo damo

30 minut za pogovor

Prijetno se je pogovarjati o vsem in ničemer, preprosto klepetati. Včasih je to celo nujno potrebno, ker nam preresno življenje lahko postane mučno. Dobra razprava med zakoncema je kot dieta: če želimo videti rezultate, če se želimo počutiti lažji in imeti več moči, mora biti uravnotežena. V pogovoru si moramo vzeti čas za lahke in resne teme. 30 minut na dan je idealen čas, ki pa naj predstavlja konstruktiven pogovor, se pravi naj ne bo ne monolog, ne pridiga, ne pričevanje, ne moraliziranje … nikakršen blabla, ampak resničen dialog.

V dialogu veljajo stroga pravila. Najprej poslušamo, potem govorimo. Potrudimo se najprej razumeti, šele nato soditi. V dialogu se drugemu zaupamo, zato svoje stavke začenjamo z jaz, govorimo o svojem doživljanju in občutkih in če bi za to potrebovali “plonklistek”, tudi prav! Izogibamo se posploševanju ali pretiravanju v slogu “ti kot vedno to in ono”. Kolikor je mogoče, se izogibamo obtožujočemu ti in raje uporabimo jaz, ki izraža naše počutje. Končno, zvečer ne gremo spat, če si nismo prej odpustili in se spravili.
Preberite še:
Kako je 5 dni in 150 kilometrov skupnega pešačenja poživilo najin zakon

3 minute za molitev

Ste že kdaj poskusili teči na dolgo razdaljo, ne da bi se prej ogreli? Ne, in tega niti ne počenjajte. Enako velja za molitev v dvoje. Tri minute skupne molitve na dan, ki si jih vzamete vsaj en mesec skupaj, predstavlja dobro ogrevanje za maraton duše. Če si ne vzamete časa za to ogrevanje, tvegate udarnine ali izgubo motivacije.

Desetka rožnega venca in božja beseda tistega dne, spontana molitev … po izbiri. Pomemben je kraj. Kakor za spanje uporabljamo posteljo, kavč za počitek, mizo za kosilo, tako je tudi pomembno, da si izberemo in uredimo prostor za molitev: prižgemo svečo, postavimo ikono, Sveto pismo, rožni venec … Kot vama ustreza. Naj to postane kraj, kjer se par sreča kot mož in žena.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MOJCA LAVRENČIČ

Preberite še:
“Kako lepo je, ko si lahko sproščen in se čutiš sprejetega brez ličil”


CELBRITY FATHERS

Preberite še:
9 navedkov slavnih očetov o starševstvu


COUPLE CONFLICT

Preberite še:
Kaj naj storimo, ko nekdo kriči?

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.