Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 24. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

11 nasvetov za pare, ki se soočajo z neplodnostjo

PROBLEMY Z POCZĘCIEM DZIECKA

Shutterstock

Katarina Ropret - objavljeno 16/06/19

Sta tudi vidva med pari, ki iz meseca v mesec čakajo, kdaj bodo zagledali tako zaželeno črtico na nosečniškem testu? Sta prebrala že vse forume in obiskala vse alternativce, otroka pa ni in ni?

Neuresničena želja po otroku zelo vpliva na odnos v paru, pa tudi na socialne stike in vsakodnevno življenje. Težko je, ko se vsem prijateljem in sorodnikom rojevajo otroci, še bolj kot sicer si pozoren na nosečnice in mamice z vozički, doma pa gnezdo ostaja prazno. Tu je 11 nasvetov iz prve roke, ki morda lahko vsaj malo omilijo težaven čas, ki ga preživljata.


SAD,COUPLE

Preberite še:
7 stvari, ki vam jih želijo sporočiti pari, ki se soočajo z neplodnostjo

 • Ona: Nujno potrebuješ dobro ginekologinjo. Ko govorimo o problemu neplodnosti, ne govorimo le o zdravstvenem problemu, pač pa o problemu, ki zadeva vse vajino življenje. Če ginekologinja v tem vidi le zdravstveni problem in je ne zanimajo tvoje osebne stiske ob tem, jo zamenjaj.
 • Ko mine več kot eno leto, otroka pa ni, ne odlašajta s preiskavami. Za preiskave so čakalne vrste, treba je loviti ustrezna obdobja v ciklusu, meseci in leta tečejo in možnosti za zanositev se manjšajo. Zato je dobro čim prej odkriti razlog za neplodnost, če je to, seveda, možno.
 • Preverita različne možnosti za zdravljenje. Postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo ni edina možnost, čeprav vama jo bodo zelo hitro ponudili.
PROBLEM Z NIEPŁODNOŚCIĄ
Shutterstock
 • Pogovorita se o možnosti, da vajinega otroka pač ne bo. Bi se odločila za posvojitev? Rejništvo? Bi v življenju poiskala kakšno drugo možnost, kako sta lahko rodovitna?
 • Ona: Ne zapiraj se vase. Ko (spet) pride menstruacija, ne joči sama v kopalnici. Povej mu, izjoči se mu, to je “poraz” obeh, ne le tebe.
 • On: Ne zapiraj se vase. Seveda je tudi zate boleče, ker otroka ni. Morda še bolj boleče, ker vidiš svojo drago iz meseca v mesec vso obupano. Ona bolečino doživlja še bolj intenzivno, na lastnem telesu. Zato potrebuje tvojo oporo, tvojo trdnost, tvojo varnost. Potrebuje tvojo neomajno vero, da za vaju pride to, kar najbolj potrebujeta. Potrebuje tvoj humor, ki pomaga spet stopiti v nov dan. Potrebuje pa tudi tvojo ranljivost in solze, da vidi, da sta v tej bolečini skupaj.
 • Ne odlašajta s stvarmi, ki bi jih storila, če ne bi ravno “čakala” na zanositev (menjava službe, gradnja hiše, pot okrog sveta, …).

ETAPY PRZEŻYWANIA NIEPŁODNOŚCI

Preberite še:
Paru, ki je že dlje časa brez otrok, nikar ne zastavite tega vprašanja

 • Poiščita si hobije, še raje pa službo, ki vaju izpolnjuje. Seveda otroka ne more nobena stvar nadomestiti, a vsakomesečno razočaranje, praznino doma, je veliko lažje prenašati, če imata v življenju kakšno drugo stvar, ki vaju dviga in vama prinaša smisel.
 • Na začetku je o tej temi težko govoriti s sorodniki in prijatelji. A svojega problema pred njimi ni treba skrivati. To ni nobena “sramota”, pač pa precej pogosta zdravstvena težava. Presenečena bosta ugotovila, da se je tudi marsikdo od njih z njo že srečal. Poleg tega podporo iz okolice krvavo potrebujeta.
 • Včasih za druženje z ljudmi, ki imajo otroke, enostavno nimata moči. Preboleče je. Poiščita še kakšen par, ki se sooča s problemom neplodnosti. Veliko lažje je, ko vidiš, da nisi edini s to težavo. V Sloveniji imamo tudi že zakonske skupine za pare z izkušnjo neplodnosti.
 • Romajta. Dajta za mašo. Skličita vso vojsko svetnikov. Pomoč od zgoraj pride vedno prav, pa čeprav pride pogosto v drugačni obliki, kot sta si predstavljala.


DANIELA AND FABIO

Preberite še:
Bremena iz otroštva: Del mojega zdravljenja so bili tudi moj mož in štirje otroci


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Vas zanima recept za povezanost v zakonu?


SAD MAN

Preberite še:
Molitev, s katero se v času preizkušnje priporočite Jezusovemu Srcu

Tags:
neplodnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.