Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

To je kraj z največ redovnicami na Slovenskem

CHURCH OF HOLY TRINITY, ODRANCI

IVO ŽAJDELA | DRUŽINA

Cerkev v Odrancih

Tereza Mohar - objavljeno 16/06/19

Cerkev Svete Trojice ima za seboj težko zgodovino. Za njeno postavitev je najbolj zaslužen tamkajšnji prvi župnik, duhovnik Lojze Kozar. Cerkev s svojo mogočnostjo in izjemno lepoto osupne prav vsakega, ki se odloči, da jo bo obiskal

Cerkev Svete Trojice se nahaja v vasi Odranci, prav na severovzhodu Slovenije. Vas Odranci se prvič omenja leta 1322. Ime naj bi dobila po mučencu Adrijanu. Sprva so Odranci spadali v pražupnijo Turnišče, nato v župnijo Beltinci in leta 1961 končno postali samostojna župnija.


WEB 3 LOJZE KOZAR

Preberite še:
Lojze Kozar ‒ duhovnik neuničljivega upanja

Težave ob začetku gradnje

Načrt za cerkev Svete Trojice je že leta 1946 naredil Plečnikov asistent Janez Valentinčič. Odločili so se za osmerokotno cerkev, žal pa zamisli o gradnji ni bilo lahko izpeljati, saj takratna oblast ni hotela izdati gradbenega dovoljenja, zaplenila je ves material za novo cerkev in takratnega župnika zaprla.

Verniki so zato sprva postavili leseno cerkev. To so uporabljali 17 let. V tem času pa so stekla prizadevanja za pravo, zidano cerkev. Dovoljenje zanjo so dobili leta 1964, dobrih 10 let pozneje pa so jo posvetili Sveti Trojici.


WEB 3 VIŠARJE

Preberite še:
5 Marijinih cerkva na Slovenskem, ki jih je uničil požar

Znamenite freske

Znamenite freske znotraj cerkve so delo duhovnika in akademskega slikarja Staneta Kregarja in so glede na površino (zajemajo kar 200 kvadratnih metrov) njegovo življenjsko delo. Kregar je nad oltarjem naslikal podobo Svete Trojice. Na dnu slike so znamenja štirih evangelistov, na spodnjih stenah si sledijo prizori iz zgodovine odrešenja – prizori, ki vlivajo človeku neuničljivo upanje v Boga.


CHRISTY PANTOCRATOR

Preberite še:
Osupljiva lepota bizantinskih mozaikov

HOLY TRINITY; ODRANCI
PRIMOŽ JERMAN | DRUŽINA
Podoba sv. Trojice v Odrancih.



Preberite še:
Jezus p. Piju razloži, katera je resnična “ogromna moč” Cerkve

Tragična nesreča

Med gradnjo cerkve je prišlo do hude nesreče. Dne 14. marca 1966 se je med gradbenimi deli podrla cerkvena kupola, pri čemer je življenje izgubilo osem vaščanov. Teh osem odranskih vernikov je postalo osem tako imenovanih “duhovnih stebrov” odranske župnije. Po teh žrtvah so bili pozneje poimenovani stebri v cerkvi.

Neuničljivo upanje duhovnika Lojzeta Kozarja

Največ zaslug za gradnjo cerkve ima prvi odranski župnik in pisatelj Lojze Kozar, po katerem je danes tudi poimenovan prostor okrog cerkve – Trg Lojzeta Kozarja. V svoji knjigi Neuničljivo upanje je Kozar opisal vse povojne dogodke v Odrancih, gradnjo cerkve in nesrečo.


WEB 3 VIKTORIN PTUJSKI

Preberite še:
Slavni svetnik, ki je morda bil prvi pisatelj na ozemlju današnje Slovenije

WEB 2 LOJZE KOZAR
IVO ŽAJDELA | DRUŽINA
Spomenik Lojzeta Kozarja v naselju Martinje, Gornji Petrovci.

SV. BARBARA NA RAVNIKU

Preberite še:
Sveta Barbara na Ravniku – cerkev, ki jo domačini nosijo v srcu

To je bilo naše pribežališče …

Cerkev Svete Trojice je razglašena za romarsko. O tem, kakšen je bil pomen prvotne, lesene cerkve, postavljene za odranske vernike pred današnjo, pa je Kozar zapisal:

“Tu smo bili doma, tu je bilo naše pribežališče pred hrupom ateističnega materializma, ki je bil na zmagoslavnem pohodu, verniki pa porinjeni na stran kot drugo- ali tretjerazredni državljani. Ob nedeljah je bila cerkev tako polna, da se je vernik le s težavo pokrižal, taka stiska je bila.”

Župnija Odranci šteje danes skoraj 1700 vernikov. Prvega župnika je nasledil njegov nečak Lojze Kozar ml., ki prav tako kot njegov stric zavzeto opravlja duhovniško in kulturno poslanstvo. Cerkvi je župnija Odranci dala sedem duhovnikov in kar 32 redovnic – s tem pa je tudi kraj, iz katerega prihaja največ redovnic na Slovenskem. S svojo mogočno lepoto in težko zgodovino prevzame cerkev Svete Trojice v Odrancih vsakogar, ki se odloči obiskati to vas na robu Slovenije.


DANIELA AND FABIO

Preberite še:
Bremena iz otroštva: Del mojega zdravljenja so bili tudi moj mož in štirje otroci


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Vas zanima recept za povezanost v zakonu?


PERU, BOY

Preberite še:
Kako je posnetek dečka, ki dela domačo nalogo pod cestno svetilko, zaokrožil svet

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.