Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Festival družin: čas za najbližje brez odvečnih naprav

web 3 festival družin 8

ARHIV FESTIVALA DRUŽIN

Lojze Grčman - objavljeno 16/06/19

Festival družin na Visokem je bil blagoslovljen tako in drugače

“Radi prihajamo, ker si res vzamemo čas zase, brez odvečnih elektronskih naprav. Imamo se super, delavnice so odlične. Sveta maša na prostem je res nekaj posebnega. Ne doživiš je vsak dan,” je po Festivalu družin, ki je nosil že številko 13, skupaj s ženo in dvema otrokoma družinski vikend zadovoljen orisoval Kristjan iz Kranja.

Družinski epicenter

Na Visokem v Poljanski dolini je bil ta konec tedna nekakšen družinski epicenter z delavnicami, predavanji, zabavnimi in seveda duhovnimi vsebinami. Festival, ki mu svojevrsten pečat gotovo daje tudi taborjenje udeležencev, pripravlja ekipa Iskreni.net pod vodstvom Igorja Vovka.

Festival v fotografijah:

“Za nami so trije čudoviti dnevi. Naš namen je, da družine, ki pridejo skupaj okrepijo zavedanje o lastni vrednosti, ne glede na njihovo stanje. Tu smo videli družine v vseh stanjih – tudi ko so otroci zvečer utrujeni, umazani, jočejo … Vidiš, da so tudi druge družine v podobnem ‘zosu’ kot tvoja. Ugotoviš, da nisi sam. Veliko je tudi možnosti za druženje. To je nekaj, kar daje zaupanje, da gre za pravo pot. Imeli smo tudi blagoslov z vremenom, saj ni bilo čisto nič dežja,” je črto pod simpatično prireditev potegnil Igor, ki ima v mislih že novo izvedbo.

Sploh ne nujno spet na Visokem, saj se festival kot svojevrstni popotnik vsakih nekaj let seli po različnih koncih Slovenije.

Kdo je gostoval na Visokem?

Letošnji gostje so bili igralca Gregor Čušin in Pavle Ravnohrib, ki je vodil družinski šov talentov, raper Rok Terkaj, glasbenik Grega Strajnar, modna stilistka in sodelavka Aleteie Tina Martinec Selan … Sveto mašo je daroval Vinzenzo Paglia, predsednik papeške akademije za življenje. Predstavili pa smo že zgovorno povezovalko festivala Mojco Koren Lapajne.

Festival družin v številkah

3 dni je trajal Festival družin;
8 gostov se je zvrstilo na njem;
13 izvedb festivala so organizatorji že pripravili doslej;
40 ustvarjalcev je bilo v pripravljalni ekipi;
80 prostovoljcev je sodelovalo pri organizaciji;
300 družin je prišlo na Visoko. *

Številka je približna.

web-3-festival-druc5bein-13-e1560758148676.jpg
LOJZE GRČMAN | ALETEIA

Navidezni minus, ki je ogromen plus

Direktor Zavoda Iskreni.net Igor Vovk se je na pojem družine ozrl še s širšega vidika: “Čeprav se v ekonomskem smislu zdi, da gre za minus, pa se vlaganje v družino vsekakor splača. Če se odpreš navzven in nisi sam sebi zadosten, vidiš, kako lahko vplivaš na vse družbene pore. To je mogoče početi v vsakem okolju. Kazati je treba pozitiven duh. Ne ravno tako, da si na glavo povezneš križ, ampak da greš na primer pomagat sosedom, darovat sebe za drugega. To je univerzalno krščansko. S svojim življenjem smo izjemen zgled in pozitivna stvar za družbo, ne glede na to, ali so drugi morda agnostiki ali neverni.”

To je občasno seveda vse prej kot enostavna naloga: “Družina je že sama spodbujena k temu, da gara in se daje. Oče in mama se učita darovati. To je bila zame osebno ena najtežji stvari, ko je bilo treba iz mladostništva preklopiti na družinsko življenje. Ko si ves utrujen, te otroci želijo zase in učijo darovanja.”

Takole je “zažgal” raper Trkaj:

[protected-iframe id=”554f9c5a9ce0461228270d0d41068dfc-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fiskreni.net%2Fvideos%2F338420003501999%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]


MALTA KNIGHTS

Preberite še:
Skrivnostni viteški red, ki obstaja že skoraj tisoč let


KASTELEC FAMILY

Preberite še:
Družina, ki lahko sestavi nogometni ekipi in mini orkester


MESTNIK FAMILY

Preberite še:
Oče kapitan in mama varen pristan

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.