Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 21. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Knjige, ki jih morate prebrati to poletje

AMACA READING BOOK

Di wavebreakmedia - Shutterstock

Tereza Mohar - objavljeno 17/06/19

Na seznamu boste našli nekaj novosti poznanih avtorjev, knjige, ki bodo gotovo všeč vašim otrokom in najstnikom … Če radi potujete, pa je letošnje obvezno poletno branje malo drugačen potopis o Caminu

Ker dopust res ne more miniti brez dobre knjige, je tu nekaj odličnih idej.

Čušinove modrosti

Gregor Čušin gotovo sodi tiste med avtorje, ki bralca nikoli ne pustijo ravnodušnega. Zgodbe iz velike knjige in iz malega predala vas bodo popelje skozi Sveto pismo, opremljene pa so s čudovitimi ilustracijami kapucina brata Luke Modica. Hudomušna Čušinova razmišljanja so zbrana tudi v knjigi z naslovom Moj mali besednjak od Ž do A. Besedila dajejo bralcu navdih za svež pogled na krščansko držo v sodobnosti.

Nekolika resnejša je Čušinova knjiga Vita dolorosa, ki odslikava naša življenja, naša srečevanja s križi in s Križem. V njej se dotakne trpljenja, ki ima v življenju kristjana globlji smisel.


WOMAN READING

Preberite še:
10 katoliških knjig, ki jih morate prebrati

Bogata zapuščina Jeana Vanierja

Letos je v 90. letu starosti umrl Jean Vanier, človek, ki je svoje življenje posvetil delu z osebami z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. V knjigi Poklicani k prijateljstvu in bratstvu se pogovarja z desetletnima dečkoma, enim “zdravim” in enim na vozičku, enim vernim in drugim ne, o tem, kaj je skupnost. Tople ilustracije, ki dopolnjujejo besedilo, kar vabijo k pogovoru med starši in otroki.

Druga knjiga, primernejša za odrasle, pa nosi naslov Vsak človek je sveta zgodba. To so njegovi osebni zapisi – spomini, ki bodo pomagali vsem, ki želijo sprejeti in vzljubiti sebe, da bodo laže sprejeli in vzljubili druge.


JEAN VANIER

Preberite še:
10 pravil Jeana Vanierja, da bi postali bolj človeški

Poletje je čas sončnih dni  

Prav o soncu govorita naslednji dve mladinski knjigi. Prva nosi naslov Sonce med prsti. Gre za nagrajeni roman Gabriela Clime v prevodu Mateje Gomboc. Bralca vodi skozi razburljivo pripoved o nenavadnem začetku prijateljstva dveh najstnikov (težavnega šolarja in invalida) v najbolj občutljivih letih. Ob tem se bralec sooči z drugačnostjo, ki svet spreminja na bolje in ga bogati.

Druga knjiga Orientiraj se po soncu je mladinski roman izpod peresa Karmen Jenič. V romanu nastopa glavni junak Ilčo, ki zamenja šolo in se sooča s tem, kako ga bodo v novem okolju sprejeli sovrstniki. Poleg selitve, zapletenih odnosov s sošolci in ob pritiskih družbe se srečuje tudi s težavami doma. Roman je prejel nagrado Svetlobnica 2018.


CARLO ACUTIS

Preberite še:
15-letnega računalniškega “geeka” razglasili za Božjega služabnika

Svetništvo v času interneta

Carlo Acutis je leta 2006, star komaj 15 let, umrl zaradi levkemije. Bil je nadarjen za računalniško delo, hkrati pa izredno ljubezniv in pobožen. Vsak dan je bil pri maši, vsak teden pri spovedi in redno je molil rožni venec. Je zgled in priprošnjik za odraščajočo mladino po vsem svetu. Njegov sloves se širi z osupljivo hitrostjo, tudi s pomočjo knjige Računalniški genij v nebesih. Zgodba, ki bo gotovo všeč tudi vašemu najstniku!

Odpravimo se na pot

Jakob Kenda je v javnosti najbolj znan kot prevajalec Harryja Potterja. Ena njegovih največjih ljubezni pa je pohodništvo. Roman Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike je iskriv zapis o avtorjevem doživljanju te poti. Ob razgibanem dogajanju med pohodom prikazuje posebnosti ameriške narave, hkrati pa nam prek ljudi, ki jih srečuje, razkriva sodobno ameriško stvarnost.


WEB 3 JAKOB J. KENDA

Preberite še:
Ne Camino, raje Apalaška pot po ZDA: “Prava hoja je metafora za življenje”

Vas mika Camino?

Patrick Gray in Justin Skeesuck sta prijatelja že od otroštva. Justin ima živčno-mišično bolezen, zaradi katere ne more uporabljati rok in nog. Ko je Justin svojemu prijatelju zaupal sanje o potovanju po Caminu, se je Patrick brez pomisleka javil, da ga bo spremljal. Čeprav sta večkrat slišala stavek Nikoli vama ne bo uspelo, sta dokazala, da to ne drži. Njuna zgodba je eden najlepših primerov pravega prijateljstva – polna ljubezni, humorja in vere.


I'LL PUSH YOU

Preberite še:
Ganljiva zgodba o nezlomljivem prijateljstvu: v Compostelo na invalidskem vozičku


MALTA KNIGHTS

Preberite še:
Skrivnostni viteški red, ki obstaja že skoraj tisoč let


WEB 3 TADEJ KOBAL

Preberite še:
Primorski najstnik, ki je v svoji vasi obudil knjižnico: “Samo ‘jamrat’ na kavču ni dovolj”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.