Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Nick Vujičić: Prav ti si lahko za nekoga čudež

NICK VUJICIC

Katarzyna Matusz-Braniecka - objavljeno 19/06/19

"Da bi dojeli, da smo bili namenjeni za večje reči, se moramo zaljubiti v Boga. Ljubiti moramo svoje bližnje, da bi jim lahko pomagali s pričevanjem o Božji ljubezni," je povedal Nick Vujičić v pogovoru za poljsko izdajo Aleteie

Nick Vujičić je Avstralec srbskega rodu, evangeličan, mož Kanae in oče štirih otrok, motivacijski govorec, avtor mednarodnih uspešnic in direktor organizacije Life Without Limbs (Življenje brez okončin) – fundacije, ki oznanja evangelij in pomaga trpečim po vsem svetu.

Slovenskemu bralcu je Nick Vujičić znan iz uspešnic Neustavljiv: neverjetna moč udejanjene vere, Trdno stoj! in Življenje brez omejitev: navdih za neverjetno dobro življenje.

Kdo je za vas Bog in kako se je v vašem življenju spremenilo dojemanje Boga?
Na začetku sem verjel, da je Bog le sila, preprosto religija, ljudje pa vendar potrebujejo religijo, ki bi jim dajala upanje. Osebno nisem razumel ljubečega Boga.

Če je na svetu bolečina, kje je potem On? Če ve, da me boli, zakaj ne stori čudeža zame? Tako Ga torej v začetku sploh nisem razumel, ko pa sem šel skozi depresijo, sem iskal odgovore na vprašanja: kdo sem in zakaj sem sploh tukaj? Hotel sem verjeti v Boga, vendar me je to pritiskalo k tlom, ker sem čutil, da mi je dolžan odgovor.


Darinka Lozinšek in Valter Čučkovič

Preberite še:
Življenje s slepoto: “Čeprav ne vidim, sem še vedno lahko koristen sebi, družini in družbi”


BETHANY HAMILTON

Preberite še:
Deskarska zvezdnica, ki ji je morski pes odgriznil roko: Rešil me je Bog

Kakšen je Tvoj načrt?, sem ga vpraševal. Ko sem bil star 10 let, sem poskušal storiti samomor, tri leta pozneje pa sem si poškodoval nogo, ko sem se igral z žogo. Takrat sem razmišljal, da sem lahko slabe volje zaradi tega, česar nimam, lahko pa sem tudi hvaležen za to, kar imam.

Pri 15 letih sem prebral o tem, kako je Jezus ozdravil slepega. Nihče ni vedel, zakaj se je tak rodil. Poistovetil sem se z njim. Nihče ni vedel, zakaj sem se rodil prav tak. Takrat sem se zavedel, da je imel Jezus načrt za slepega in še preden mu je povedal o njem, je zanj storil čudež.

Ste spoznali, kakšen je Božji načrt za vaše življenje?
Zavedel sem se, da sem bolj kot ozdravljenje telesa potreboval obnovitev svoje duše, potreboval, da mojega duha napolni Njegov Duh. Ni pomembno, kakšen načrt imam in koliko moči: moje moči in moj načrt me razočarata. Bog je moj osebni prijatelj, vsak dan govorim z njim, prebiram Sveto pismo in vem, da potrebujem Njegov načrt, ne svojega, in njegove moči, ne svojih.


Morne Rouge

Preberite še:
Vera v presveto Jezusovo Srce je vasico rešila pred uničenjem

Vaše življenje kaže, da lahko nekaj zelo travmatičnega in težkega postane naš največji blagoslov. Kako lahko to opazimo?
V vašem jeziku verjetno ne gre, v angleščini pa lahko besedo history (zgodovina, zgodba) razdelimo na dva dela – hisstory (njegova zgodba). Torej je moja zgodba Njegova zgodba.

To je zgodba o tem, kako je Bog vzel človeka brez rok in nog, da bi postal Njegove roke in noge. Vem, kako je to, če si brez rok in nog, vendar pa me Bog lahko uporablja za pomoč invalidom. Moje sporočilo je, da imamo vsi svojo zgodbo, to pa je Njegova zgodba.

Ko te ozdravi, ti bo pokazal svoj načrt za tvoje življenje in takrat boš lahko pomagal komu drugemu.

Vaše življenje navdihuje številne, ki so v stiskah. Kako lahko tudi mi postanemo taki?
Če si našel Boga, bo On lahko ozdravil tvojo dušo, tvojega duha in tvoj razum. Za trenutek pozabi na svoje telo. Pomisli na svojo dušo, na svojega duha in svoj razum. Ko te Bog ozdravi in ti pokaže svoj načrt za tvoje življenje, takrat lahko pomagaš komu drugemu, ki razmišlja o tem, da bi se predal. Daj mu vedeti, da ima Bog načrt za njegovo življenje in odrešenje.

Tudi če ne bomo priče čudežev, smo lahko za koga čudež.

Dve najpomembnejši zapovedi sta: ljubi Boga in ljubi svojega bližnjega kot samega sebe. Če ne veš, kdo je Bog za vas, skušaj ugotoviti. On je oseba.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Kako lahko brez besed pričujemo za vero na delovnem mestu

Ko bomo spoznali, kdo je Bog, bomo lahko izkusili njegovo veselje. Če iščemo srečo v zemeljskih stvareh: denarju, mamilih, seksu, alkoholu, pornografiji, slavi in bogastvu, bo naša sreča le začasna.

Da bi razumeli, kako smo namenjeni za večje stvari, se moramo zaljubiti v Boga. Ljubiti moramo bližnje, da bi jim lahko pričevali o božji ljubezni. Ne moremo jim je vedno oznanjati, lahko pa jo vedno pokažemo. Takrat lahko opazijo, da imaš še naprej mir, ljubezen in veselje, čeprav se soočaš s težavami. Vprašali se bodo: kako ti to uspe? Takrat jim boš povedal  o tem, kako Bog spreminja tvoje življenje.

Kako se znajdete v trenutkih dvoma in šibkosti?
Vsi imamo dobre in slabe dni. Imam ženo, ki me vedno vzpodbuja, ljudi, ki molijo zame, čudovito ekipo fundacije Življenje brez okončin. Vsi vemo, da je v času naših vzponov in padcev Bog vedno zvest.

Ko se mučiš s čimerkoli, te lahko spomin na to, skozi kaj te je spremljal Bog, zares okrepi. Molitev, prebiranje Svetega pisma in druge osebe, ki molijo zate, to je zares čudežno. To je dokaz, da nihče od nas ni popoln. Smo samo ljudje, vendar ko služimo Bogu, vemo, da nam bo dal moč, da gremo skozi vse to.


POISON

Preberite še:
Je vaša vera strupena? Ste politični ali farizejski katoličan?

Kako je videti vaše zakonsko in družinsko življenje, ko gre za Boga, molitev?
Ugotovila sva, da nočeva, da bi bili najini otroci prisiljeni verovati v Boga. Želiva, da bi sami odkrili Njegovo ljubezen. Imava svoj način discipline pri otrocih, ko naredijo kaj narobe. Če jim daš vse, kar želijo, ne bodo nikoli hvaležni za to, kar imajo. Družinsko življenje je zelo pomembno, zato imava z ženo, če sem le doma, vsak teden zmenek, brez otrok. Ta čas je lahko naložba v najino ljubezen, najin zakon.

Iz zdravega zakona raste zdrava družina. Ko otroci vse bolj rastejo, moram posvečati več časa vsakemu od njih. Ne morem zgolj pričakovati, da bodo otroci vedeli, kako jih imam rad. Vsak dan jim moram izkazovati ljubezen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus.


TONI KOČEVAR

Preberite še:
“Heroin je bil zame filter, vzporedni svet, v katerega sem se lahko zatekal”


CUSCO

Preberite še:
Uspešen poslovnež je zapustil vse in odšel v starodaven gorski samostan


SAINTS

Preberite še:
Zavetniki za poletne dni

Tags:
intervjuosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.