Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Pet dejstev o noveli zakona o vrtcih, ki burijo duhove

ŻŁOBKI

Jacek Domiński/REPORTER

Aleš Žužek - objavljeno 19/06/19

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo novelo zakona o vrtcih, ki je razburila zasebne vrtce

Poglejmo pet dejstev o spornih spremembah zakonu o vrtcih.

1. Dejstvo

Novela zakona o vrtcih med drugim prepoveduje opravljanje predšolske vzgoje in varstva otrok vsem fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v register pri pristojnem ministrstvu. Ministrstvo to spremembo upravičuje z novico o “številnih nezakonitostih pri enem od zasebnih izvajalcev varstva otrok”, ki so jo mediji objavili lani jeseni. Kazen za kršitev je takojšnja prepoved opravljanja dejavnosti ter globa od 5.000 do 10.000 evrov.


NUŠA DERENDA

Preberite še:
“Šele zdaj vidim, da otroci zahtevajo zelo malo, varnost in ljubezen”

2. Dejstvo

Novela zakona prav tako prinaša spremenjen obseg višine sredstev, ki pripadajo zasebnim vrtcem, ki jih dodeljujejo občine. Občina bo lahko v določenih primerih sama odločala, ali bo zasebnemu vrtcu zagotavljala 85 odstotkov sredstev na posameznega otroka ali manj. Kot trdi ministrstvo za izobraževanje, se bo s tem, ko bodo občine same odločale, ali bodo zasebnemu vrtcu zagotavljale 85 odstotkov sredstev na posameznega otroka ali manj, zagotovilo racionalno porabo javnih sredstev.


FAMILY

Preberite še:
Zabavna dejstva o vzgoji otrok, ki vam jih nihče ne pove

Po zdajšnjem zakonu je namreč občina dolžna kriti stroške prostih mest v javnih vrtcih in hkrati financirati zasebni vrtec v obsegu, ki ga določa zakon. Kot še poudarjajo na ministrstvu, v zadnjem času število otrok spet upada, zaradi česar mesta v javnih vrtcih marsikje ostajajo nezasedena. Pri tem morajo občine financirati tako nezasedena mesta v javnih vrtcih kot zapolnjena mesta v zasebnih vrtcih.

3. Dejstvo

Noveli zakona nasprotujejo zasebni vrtci, ki so ustanovili Združenje zasebnih vrtcev Slovenije. Združenje med drugim opozarja, da se predlaganimi spremembami zakona otroci in starši izgubijo že pridobljene pravice, pravico do izbire vrtca.

Kot poudarjajo v združenju, predlagano financiranje zasebnih vrtcev ogroža obstoj in delovanje zasebnih vrtcev v prihodnje, kar pomeni izgubo številnih kakovostnih vrtcev, zmanjšanje konkurence med vrtci na trgu in s tem posledično zmanjšanje kakovosti predšolske vzgoje v Sloveniji.

FUN
Shutterstock

4. Dejstvo

Združenje zasebnih vrtcev še opozarja, da bo v primeru sprejetja novele veliko zasebnih vrtcev zaprlo vrata ali pa bodo ti dostopni le še za bogate. Prav tako združenje opozarja, da so zasebni vrtci v primerjavi z javnimi diskriminirani že po sedanji zakonodaji.

“Posledično občine nam plačujejo za enega otroka, ki je prav tako občan te iste občine, manj, kot če je otrok vključen v javni vrtec. Iz tega je moč sklepati, da bodo občine ob zmanjševanju zasebnih vrtcev plačevale za oskrbo predšolskih otrok več kot do sedaj. Lahko bi rekli, da starši otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce, pomagajo občinam financirati predšolsko vzgojo,” trdijo v združenju.


HOLDING HANDS

Preberite še:
Zakaj je otroški dolgčas pravzaprav dobra novica

5. Dejstvo

V Sloveniji v letošnjem šolskem letu deluje 108 samostojnih javnih vrtcev in 203 javni vrtci, ki delujejo kot enote osnovnih šol. Deluje tudi 97 zasebnih vrtcev, od katerih jih ima 15 občinsko koncesijo za opravljanje javne službe, preostalih 81 pa za svoje delovanje prejema občinska sredstva v višini 85 odstotkov na posameznega vključenega otroka.

Kot navaja STA, je bilo 15. maja letos v javnih vrtcih 91.494 ali 98,04 odstotka vseh otrok, vključenih v vrtce. To pomeni, da zasebne vrtce obiskuje manj kot dva odstotka otrok. Prav tako sredi maja je bilo v javnih vrtcih 2.213 prostih mest, na čakalnih seznamih pa 1.812 otrok.


NICK VUJICIC

Preberite še:
Nick Vujičić: Prav ti si lahko za nekoga čudež
Preberite še:
4 nasveti proti žalosti in čustveni praznini
Preberite še:
7 navdihujočih navedkov papeža Frančiška o očetovstvu

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.