Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Poletje na oratorijih – 24.000 otrok in 7.000 animatorjev

ORATORIJ

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Oratorij Podutik, 2016

Lojze Grčman - objavljeno 19/06/19

V poletnih tednih se bo po Sloveniji zvrstilo več kot 300 oratorijev

Vsako leto se oratorijsko dogajanje osredinja okrog glavne teme. Letošnja bo povezana z literarnim likom Petrom Klepcem. Ta “pooseblja tisto najboljše v slovenskem narodu; na videz je majhen in slaboten, a v sebi skriva neizmerno moč, ki zlomi katero koli velesilo. Vrednote, po katerih živi in se ravna, pa so temeljne krščanske: odpuščanje, zaupanje, vera, ljubezen, ponižnost, delo, pomoč bližnjemu,” so izbiro utemeljili snovalci oratorija.


ORATORIJ

Preberite še:
Vas zanima, kakšen je bil oratorij nekoč? Poglejte!

Številke se vsako leto vzpenjajo

V poletnih tednih se bo po Sloveniji zvrstilo več kot 300 oratorijev. Natančne podatke, kdaj in kje bo kateri od njih potekal, najdete TUKAJ. Število udeležencev in animatorjev se vsako leto vzpenja. Lani se je oratorijskih dejavnosti – gre za organiziran prosti čas z igrami, delavnicami in duhovnimi vsebinami – udeležilo več kot 24.000 otrok. Zanje pa je skrbelo več kot 7.000 animatorjev. Približno takšno udeležbo organizatorji pričakujejo tudi letošnje poletje.
Preberite še:
Kaj, če sploh kaj, lahko ustavi animatorje?

Zgodba o Petru Klepcu

Peter je preprost, slaboten fantič brez očeta iz Osilnice, ki si služi kruh kot pastir. A zaradi njegove slabotnosti ga izkoriščajo drugi pastirji in si ga naredijo za pravega hlapca. V svoji stiski prosi Boga – v nekaterih različicah zgodbe pa vilo – za moč, da bi se jih lahko obranil in Bog mu željo izpolni. Od takrat se pastirji in sovaščani bojijo njegovega maščevanja, toda Klepec jim odpusti in se odloči svojo moč uporabiti za to, da bo sebi in svoji materi uredil njivo na prej neuporabni zemlji, da se bosta lahko sama preživljala.

Nekega dne v vas pripotuje kraljevi sel, ki išče junaka, ki bi se bojeval z velikanskim bojevnikom napadajočih Tatarov in tako kraljestvo ubranil pred vojno. Peter se odloči, da bo kralju priskočil na pomoč. Velikana premaga in Tatare prežene, vendar kralj sne svojo besedo in odlaša s Klepčevo nagrado …


EDUCATION

Preberite še:
12 navdihujočih navedkov za naše učitelje in učiteljice


Virgin and Child with the Young Saint John the Baptist

Preberite še:
10 lepih misli, ki so jih svetniki namenili Devici Mariji


ŻŁOBKI

Preberite še:
Pet dejstev o noveli zakona o vrtcih, ki burijo duhove

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.