Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Imate sovražnike in ne veste, kako bi odpustili? Papež Frančišek nas uči

POPE AUDIENCE HOLY SEE

Antoine Mekary | ALETEIA | I.Media

Aleteia - objavljeno 21/06/19

"Vojna se začne v nas, v zagrenjenosti, jezi, želji po maščevanju," opozarja papež

“Vsi imamo nasprotnike,” je v pogovoru z župljani neke rimske župnije pritrdil papež Frančišek. A začeti je treba z majhnimi koraki. “‘Vem, da je ta in ta slabo govoril o meni.’ Vzemite si minuto časa in recite Bogu očetu: ‘Ta in ta je tvoj sin, tvoja hči. Spremeni njegovo oziroma njeno srce.'”

Papež je navzoče naučil moliti za svoje sovražnike. “Če vam je kdo sovražen, ga blagoslavljajte. To se pravi moliti za tiste, ki nas ne marajo, moliti za naše nasprotnike. To lahko storimo na preprost način. Morda bo zamera ostala, vendar se mi sami trudimo, da bi ostali na poti Boga, ki je dober, usmiljen, svet in popoln ter daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi … Da ostanemo na poti Boga, ki je za vse in je dober vsem.”


HAPPY

Preberite še:
Sveti Duh, pomagaj mi odpustiti

Ali molimo za ljudi, ki v vojnah ubijajo otroke?

To je težko in nam je daleč, vendar se tega moramo naučiti. Zato da se bodo spreobrnili. “Ali molimo za ljudi, ki so nam bližji in nas sovražijo ali nam škodujejo?” je vprašal Frančišek.

“Sveti Oče, to je pretežko. Jaz bi rad takemu človeku zavil vrat!” “Moli,” predlaga papež. “Moli, da Bog spremeni njihovo življenje.” Molitev je protistrup za sovraštvo, za vojne, tiste vojne, ki se začno ob domačem ognjišču, ki se netijo po četrtih, ki izvirajo v družinah …  V družinah, ki jih deli sovraštvo zaradi dediščine ali razdrtih vezi.

“Moliti moramo za mir. Molitev ima veliko moč, molitev premaga zlo, molitev prinaša mir. Prosim vas, vsak dan molite v tem smislu: ‘Gospod, ta me ne mara, vendar te prosim … ‘ Enkrat na dan. Tako lahko premagamo sovraštvo in hodimo po poti svetosti in popolnosti.”

Program krščanskega življenja …

Papež pojasnjuje, da je program krščanskega življenja zelo preprost: “Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.” (Mt 5,48) In katera je pot k svetosti? Jezus nam daje veliko konkretnih primerov.


NUN

Preberite še:
“Ne skrbite. Največ, kar lahko storijo, je to, da nas ubijejo. Nič več”

web3-forgive-forgiveness-women-hug-cry-shutterstock_627402740-por-antonio-guillem-ai
Shutterstock

ALJAŽEV STOLP

Preberite še:
Kako so duhovniki ubranili slovenski narod

Ne maščevanju

“Slišali ste, da je bilo rečeno: ‘Oko za oko in zob za zob.’ Jaz pa vam pravim: Ne upirajte se hudobnežu, ampak če te kdo udari po desnem licu, mu nastavi še levo.” (Mt 5,38-39)  Če v srcu gojim jezo in zamero, ker mi je nekdo storil nekaj slabega, in se hočem za to maščevati, nisem na poti svetosti. Ni krščansko reči: “To mi boš plačal!” Papež je dodal, da mora biti kristjan pozoren na svoj jezik in se izogibati maščevalnim in jeznim besedam.

Pot odpuščanja in pozabljanja žalitev

Papež spodbuja, naj na žalitve, prepire in slabe stvari, ki nam jih prizadenejo drugi, odgovarjamo z molitvijo.

– “Ampak ta mi greni življenje … Soseda me nenehno vlači po zobeh, pa jo bom tudi jaz!” – “Ne. Kaj pravi Gospod? Moli zanjo.” – “Kako, zanjo naj molim?” – “Da, moli zanjo!”

Jeza in zamera sta nekaj slabega

“Te kdo tepe po desnem licu? Nastavi mu še drugo. Zlo lahko premagamo le z dobrim, greh premagamo z velikodušnostjo, močjo … Vsi vemo, da to ni majhna stvar. Velike vojne, ki jih gledamo po poročilih in o katerih beremo v časopisih. Vsi ti pokoli, koliko sovraštva! A je isto sovraštvo, ki ga čutiš do določenega sorodnika, do tašče, do … ”


ANGRY FIRST

Preberite še:
Kako vedeti, kdaj je vaša jeza zdrava, in kaj storiti, ko to ni

POPE GENERAL AUDIENCE
Antoine Mekary | ALETEIA | I.Media

MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Če je on prizadel mene, imam vso pravico, da tudi jaz njega?

Odpuščanje je pot svetosti

“Maščevanje uničuje družine, prijateljstva, četrti, uniči vse. Po drugi strani pa nas odpuščanje oddaljuje od vojn. Če bi se tega naučili vsi ljudje na svetu, vojn ne bi bilo več. Vojna se začne v nas, v zagrenjenosti, jezi, želji po maščevanju.”

Ljubite svoje sovražnike (Mt 5,44)

A kaj, če ne morem ljubiti določene osebe? Papež svetuje, naj zanjo molimo. Kako naj molim za nekoga, ki me je prizadel? Prav zato. Da bi spremenil svoje življenje, da bi mu Bog odpustil. V tem je Božja veličina, v njegovem velikem srcu in usmiljenju. “Bodite usmiljeni s tistimi, ki vam delajo hudo.”

Svetost je v bistvu zelo preprosta: je pot odpuščanja, usmiljenja in molitve za sovražnike. “Moški ali ženska, ki tako ravna, si zasluži razglasitev za svetnika. Tako preprosto je krščansko življenje. Svetujem vam, da začnete z malim.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar. 


SACRAMENTALS

Preberite še:
Trije močni verski predmeti, ki bi jih morali imeti doma
Preberite še:
7 navdihujočih navedkov papeža Frančiška o očetovstvu


ORATORIJ

Preberite še:
Poletje na oratorijih – 24.000 otrok in 7.000 animatorjev

Tags:
odnosiodpuščanjepapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.