Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vas moti, če vam drugi delajo red?

web3-couple-argue-shutterstock_1423221698-por-just-dance.jpg

SHUTTERSTOCK

Dolors Massot - objavljeno 21/06/19

Če imate vzpostavljen "svoj red", je zelo mogoče, da zamujate priložnost za to, da bi postali boljši

“Kdo je premikal stvari na moji mizi?”, “Jaz imam svoj red in točno vem, kaj kam sodi.” Morda so vam podobni stavki znani. Nekdo v naši bližini ali celo mi sami jih izgovarjamo, ko postanemo “žrtve” tujega reda: nekoga, ki je med pospravljanjem umaknil tisoč in eno stvar z naše mize, ali morda mame, ki je skušala urediti našo sobo, ker se po njej ni dalo več normalno hoditi …

To se dogaja tako doma kot na delovnem mestu: nekdo na primer ne zavrže nobenega papirja in posledično po pisarni rastejo pravi stolpi.

Red načeloma prinaša mir, pomirja duha, omogoča duševni počitek in nadaljnje delo. Če nujno potrebujemo določen dokument in je vse urejeno in pospravljeno, ga ne bo težko najti.


PACKING FOR VACATION

Preberite še:
4 nasveti za bolj učinkovito pakiranje pred poletnim dopustom

Ohranjanje sožitja

Kljub temu marsikdo kopiči predmete, dokumente ali druge pisarniške reči, tako da le sam ve, kje so. Če bi bil na svetu sam, to ne bi predstavljalo nikakršne težave, saj bi s svojim “redom” upravljal sam. Kadar pa delamo z drugimi osebami ali v hiši živimo z več družinskimi člani, se stvari začnejo zapletati.

Kako ohraniti sožitje v skupnosti, ko nekdo ne dovoli, da se prostor pospravi in uredi?

OFFICE DESK
Arnel Hasanovic | Unsplash

Najprej se moramo zavedati, da red ni bistveni element sobivanja. Je pomemben, vendar so še bolj pomembne druge vrednote, ki jih moramo upoštevati pred tem, na primer prijaznost, pozornost, naklonjenost … Neurejen mož ali kaotična soproga, v džunglo svoje sobe zakopan najstnik ali babica, ki nobene malenkosti ne vrže proč, so veliko bolj običajni, kot si morda mislimo, a ni treba, da so vir jeze in prepirov.

Kaj storiti, če naletimo na neurejenega človeka, ki ne dovoli, da bi se kdorkoli dotikal njegovih stvari?

Izkušnja je najboljša učiteljica

Trenutke, ko smo sami takoj našli, kar smo iskali, lahko izkoristimo za to, da takšni osebi pokažemo, kako red pomaga, in jo tako posredno opozorimo, da bo morda tudi sama nekoč nekaj iskala in bo to težko našla.


COUPLE

Preberite še:
Kaj storiti, ko imajo vaši sodelavci drugačne vrednote in prepričanja kot vi

Ponudimo pomoč pri pospravljanju

Nekatere osebe nimajo časa ali preprosto niso pripravljene oz. ne znajo pospraviti. Če jim ponudimo pomoč pri ločevanju in urejanju dokumentov, je to lahko dobra spodbuda. Zraven lahko prižgete dobro glasbo in si po končanem delu privoščite pijačo. Navsezadnje velja pregovor, da več rok več naredi.

Pogovarjajte se

Skozi spoštljiv in prijazen pogovor lahko drugi osebi pokažemo, da “njen red” ne pomaga splošnemu redu in da si s tem na nek način prisvaja delovna orodja. Jasno je, da imajo skupne stvari določen red, ki je vsem jasen. Sami presodite, kateri argumenti so najbolj tehtni: splošna higiena, hitrost delovnih procesov, urejenost doma, skupni prostor …

Za pogovor izberite pravi trenutek

Nikomur ne ugaja, če mu drugi pokažejo napake, ko je v stiski. Pravi trenutek za kritiziranje na primer ni takrat, ko vsa družina mrzlično išče zavarovalno polico za hišo. Ugriznite se v jezik in počakajte, da se stanje umiri in se vprašanja lotite takrat.


COMMUNICATE

Preberite še:
9 izjav, ki jih modri ljudje v svojih pogovorih ne uporabljajo

Majhno je lepo

Preden se lotite pospravljanja večjih stvari, najprej uredite majhne in takšne, s katerimi se bo urejenost hitro opazila: očistite aparat za kavo, uredite svojo mizo ali prehod, pospravite mizico v dnevni sobi.

Ne bodite obsedeni z redom

Ločevati morate med neredom, ki ogroža sobivanje, in neredom, pri katerem so kriteriji sicer drugačni od vaših, a je še vedno sprejemljiv.

Rima niso zgradili v enem dnevu

Red je krepost, sestavljena iz ponavljanja dobrih dejanj. Neurejenemu človeku se zahvalite za vsak majhen napredek. Tako bo dobil motivacijo, da bi postal še boljši. Bodite potrpežljivi in počakajte, lahko tudi več ur ali dni, da pospravi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


GAŠPER REMS

Preberite še:
“Gluhota ni ovira, če se vsi spoštujemo med seboj”


PACKING FOR VACATION

Preberite še:
4 nasveti za bolj učinkovito pakiranje pred poletnim dopustom


ORATORIJ

Preberite še:
Poletje na oratorijih – 24.000 otrok in 7.000 animatorjev

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.