Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Družina, ki je na oratorij “poslala” mamo in pet otrok

web-3-oratorij-ankaran-e1561149867688.jpg

ankaran.donbosko.si

Oratorij se je v salezijanski župniji Ankaran lepo zakoreninil.

Lojze Grčman - objavljeno 22/06/19

"Oratorijska" družina iz Ankarana

Če seštejemo udeležence in animatorje za vsako leto oratorijev, ki jih je po vsej Sloveniji več sto, pridemo do številke, večje od 30.000. Z oratorijem pa so tako ali drugače povezani tudi njihovi družinski člani. Pri Kocjančičevih, ki domujejo v Ankaranu, od šestih otrok v oratorijski živ žav ni vključen le mali sedemmesečnik.


ORATORIO

Preberite še:
V zakulisju oratorija: “Včasih si že tako utrujen, da se ti ne da več domov”

Od porisanih majic do zaključnih maš

Starejši hčeri sta animatorki, trije od njiju mlajši otroci so udeleženci, mama Tanja pa pomaga v kuhinji. “V prvi vrsti gre za zelo kakovostno varstvo in zelo prijetno druženje otrok različnih starosti, za kar je sicer manj možnosti. Otroci so namreč povsod razdeljeni po starostnih skupinah. Oratorij prinaša petje, ples, delavnice in vsebine ne le za telo, ampak tudi za duha,” je tovrstne dejavnosti v župniji vesela mama.

web 3 kocjancic family
ARHIV DRUŽINE KOCJANČIČ
Družina Kocjančič v "polni" postavi.

Na Primorsko primožena Brezovčanka pravi, da se nekatere vsebine otrokom kar usidrajo v podzavest: “Oratorijske himne si otroci prepevajo še leta pozneje. Če ne drugače, pod prho. Zaključne maše so čudovite, polne veselja do življenja, stvarstva, preveva jih pozitivna energija. Tu so še številni izdelki, porisane kape, majice …”


ORATORIJ

Preberite še:
Vas zanima, kakšen je bil oratorij nekoč? Poglejte!

Iznajdljivim uspe

Oratorij prinaša tudi doživetja, ki v urbanem svetu nikakor niso samoumevna, kot je na primer vožnja s traktorjem.  Ob tem gre tudi za priložnost, da starejši najstniki, tudi tam, kjer tok mladinskega verouka morda ni najbolj deroč, dobijo svoje mesto in odgovornost v župniji, razmišlja Tanja, ki poudarja, da je za vsako generacijo treba najti način, kako jo nagovoriti. Nekaj, kar je bilo aktualno pred 15 leti, zdaj (verjetno) ni več.

“Nesmiselno je tarnati. Kdor je iznajdljiv, zadeve pelje naprej. Ne smemo tarnati, ampak delati,” sklene žena in mama šestih otrok.


POPE AUDIENCE HOLY SEE

Preberite še:
Imate sovražnike in ne veste, kako bi odpustili? Papež Frančišek nas uči


PACKING FOR VACATION

Preberite še:
4 nasveti za bolj učinkovito pakiranje pred poletnim dopustom


GAŠPER REMS

Preberite še:
“Gluhota ni ovira, če se vsi spoštujemo med seboj”


PATRICIJA BELAK

Preberite še:
“Urejenost je zame tudi to, da izžarevam optimizem, veselje, radost, smeh …”

Tags:
oratorij
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.