Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kapelice v slovenskih gorah: kam se odpraviti?

USKOVNICA

URŠKA MAKOVEC | ALETEIA

Veronika Snoj - objavljeno 23/06/19

Tudi gorske kapelice so nepogrešljiv del slovenske dediščine

Slovenija slovi po tisočerih cerkvah, ki so nepogrešljiv del naše pokrajine. Še toliko več pa je majhnih (romarskih) kapelic. Te se včasih skrivajo na najmanj pričakovanih krajih, deloma tudi zato, ker se rade zlijejo z arhitekturo v okolici.

Pogosto imajo za seboj težko zgodovino: lahko so podlegle požaru, plazu ali vojni. Zato pa se najdejo domačini in prostovoljci, ki so pripravljeni kapelico tudi na lastne stroške znova postaviti na noge.

Veliko kapelic najdemo tudi v hribih in gorah, ki nas zdaj ob dolgih dnevih in poletni vročini vabijo kar sami od sebe. Zakaj se ne bi ob osvojitvi vrha še zahvalili za varno dosežen cilj?

V nadaljevanju si lahko ogledate, katere kapelice v slovenskih gorah so še toliko bolj vredne obiska, zaradi svoje lege, arhitekture ali pa zanimive zgodovine.


ST URSULA MOUNTAIN

Preberite še:
Uršlja gora – najvišje ležeča cerkev na Slovenskem

Uskovnica, Kapelica Marije Kraljice miru

Na tej bohinjski planini na Pokljuki ne najdemo zgolj prekrasnega razgleda, počitniških hišic in koče z ležišči, temveč tudi kapelico, posvečeno Mariji Kraljici miru. Kapelico so zgradili v letih 2002 in 2003 na mestu, kjer je v plamenih leta 1952 pogorela prva.

USKOVNICA
URŠKA MAKOVEC | ALETEIA

WEB 3 VIŠARJE

Preberite še:
5 Marijinih cerkva na Slovenskem, ki jih je uničil požar

Velika Planina, Kapela Marije Snežne

Prvo kapelico, zgrajeno v slogu planinskih koč, so postavili leta 1938, ki pa je, tako kot tista na Uskovnici, pogorela po koncu druge svetovne vojne. Na sliki tako vidimo kapelico številko dve, ki so jo postavili leta 1988.

View this post on Instagram

A post shared by Mitja Kemperle (@mkemperle)


SV. BARBARA NA RAVNIKU

Preberite še:
Sveta Barbara na Ravniku – cerkev, ki jo domačini nosijo v srcu

Krvavec, Kapelica Marije Snežne

Leta 1926 je kapelico na pobudo kamniških frančiškanov načrtoval sam Jože Plečnik, zgradili pa so jo predvsem s pomočjo sredstev, ki jih je nabralo Slovensko planinsko društvo. S svojo podobo se je ujemal s starim Planinskim domom na Krvavcu, kot tudi s tipičnimi okoliškimi kamnitimi pastirskimi stanovi. Na 1.700 metrih nadmorske višine velja za najvišje ležeče Plečnikovo delo.

Kredarica, Kapela Marije Snežne

Kapela, ki stoji ob Triglavskem domu na Kredarici, na 2.511 metrih nadmorske višine velja za najvišje ležeče svetišče na Slovenskem. Zgradili so jo leta 1992 na mestu, kjer je Jakob Aljaž zgradil prvo kapelo leta 1896, in se kiti s poslikavami baročnega slovenskega slikarja Fortunata Berganta in sodobnega umetnika Lojzeta Čemažarja.

KREDARICA
CHRIPELL | CC BY-SA 2.0

Tamar, Kapela Marije Pomagaj

V alpski dolini, ki velja za eno najlepših v Sloveniji, je v 30. letih preteklega stoletja rateški župnik Jožef Latvižar dal postaviti Marijino kapelico, posvečeno Mariji Pomagaj. Leta 2002 so kapelo prenovili pod taktirko p. Marka Rupnika, ki je za kopijo Brezjanske Marije, ki jo najdemo v notranjosti, in druge dele kapele zasnoval mozaike.
Preberite še:
Na Brezje je mogoče poromati tudi s ponyjem

Molička planina, Kapelica sv. Cirila in Metoda

Kapelica je bila postavljena že davnega leta 1898; tedaj je veljala za najvišje ležečo kapelico pri nas. V 50. letih jo je porušil plaz; znova so jo zgradili domačini leta 1989.

MOLIČKA PLANINA
URŠKA MAKOVEC | ALETEIA


MALTA KNIGHTS

Preberite še:
Skrivnostni viteški red, ki obstaja že skoraj tisoč let
Preberite še:
5 čudežev nosečnosti


PADRE PIO

Preberite še:
5 svetnikov, ki so lahko bili na dveh krajih hkrati

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.