Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Izlet na Menino planino. Tudi za družine z majhnimi otroki

MENINA PLANINA

LACEN | CC BY-SA 2.5

Menina planina

Anja Rajter - objavljeno 24/06/19

Sprehod po Menini planini je primeren tudi za družine z majhnimi otroki

Menina planina je planota med Zgornjo Savinjsko in Tuhinjsko dolino. Je precej položna, zato je dobra izbira za družine z malčki in otroškimi vozički. To je točno tista Menina, o kateri govori nov slovenski film. Planota je namreč pomemben geografski mejnik in čudovita destinacija za izlet tako v poletnih kot v zimskih mesecih.


USKOVNICA

Preberite še:
Kapelice v slovenskih gorah: kam se odpraviti?

Prednost Menine planine obiskovalci vidijo predvsem v tem, da je veliko manj obljudena kot Velika planina (čeprav je ravno toliko oddaljena od prestolnice) in zato nudi več miru in tišine.

Kraškost planote vidimo predvsem po vrtačah, breznih in kotličih, ki jih je na površju vse polno. Lahko pa se odpravimo tudi do jezera Biba ali do brezna Jespa, ki ima stalno temperaturo in led skozi celo leto.

Čudovita razgledna točka

Najvišji vrh, Vivodnik (1.508 metrov), je od planinskega doma oddaljen 15 minut hoje. Na njem stoji razgledni stolp, ki nudi širok razgled vse do Snežnika, Triglava, Gorjancev in Pohorja.

Okolica planinskega doma (1.453 metrov) je ravninska, z nekaj otroškimi igrali in s travnatim nogometnim igriščem. Za otroke bo v poletnih mesecih poleg igral zanimiva številna čreda živine, v zimskih pa več kot meter visoka snežna odeja.


MUSEUM BISTRA

Preberite še:
Pet idej za družinski izlet v okolici Ljubljane

V poletnih mesecih je planinski dom odprt vse dni, v preostalih pa samo ob koncu tedna. Z vozilom je dostopen iz Bočne, Nove Štifte pri Gornjem Gradu in iz Češnjic v Tuhinjski dolini, z vseh strani je približno 15 kilometrov vožnje z glavne ceste. Pešpoti so uhojene z vseh strani, do doma na Menini pa boste iz doline potrebovali od dve do pet ur, odvisno od smeri.

Pestro dogajanje

Dom je dostopen po makadamski cesti in zato primeren tudi za otroški voziček. V okolici je možnost neštetih sprehodov po cesti in po travnikih. Malčki bodo uživali v opazovanju alpskih rastlin, visokih smrek in kamnov, srečanje s telički in kravami pa jih bo naravnost navdušilo.

Izkušnjo mlade družine, ki je obiskala Menino planino, lahko preberete na tej povezavi.


SACRED HEART

Preberite še:
Zakaj častiti Jezusovo Srce?


ST JOHN THE BAPTIST,BAPTIZES,JESUS

Preberite še:
Kresovanje – starodaven običaj z močno simboliko
Preberite še:
Profesorica in mama, ki namesto kričanja in norenja prisega na zahvalo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.