Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 9. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj častiti Jezusovo Srce?

SACRED HEART

Wellcome Collection Gallery | Wikipedia CC BY 4.0

Aleteia - objavljeno 24/06/19

Spoznajte izvor pobožnosti

V juniju Cerkev časti presveto Srce Jezusovo. Gre za pobožnost, ki obstaja vse od začetkov krščanstva, ko so ljudje premišljevali o prebodenem Jezusovem Srcu.


Morne Rouge

Preberite še:
Vera v presveto Jezusovo Srce je vasico rešila pred uničenjem

Benedikt XVI. je o pomembnosti tega češčenja nekoč dejal:

“Motrenja s ‘sulico prebodene strani’, iz katere sije od Boga prihajajoča neskončna odrešenjska volja, zato ne moremo obravnavati kot nekega bežnega bogočastja ali pobožnosti: češčenje Božje ljubezni, ki je pod podobo ‘prebodenega srca’ našla svoj zgodovinsko-predanostni izraz, ostaja nepogrešljivo za živ odnos z Bogom.”

Izvor čaščenja

Pobožnost češčenja presvetega Srca se pojavi v dveh močnih evangeljskih dogodkih: v gesti Janeza, ljubljenega učenca, ki je naslonil svojo glavo na Jezusa med zadnjo večerjo (Jn 13,23), in na križu, kjer je vojak s sulico Jezusu prebodel stran (Jn 19,34). Pri enem dogodku gre za tolažbo ob bolečini na predvečer njegove smrti in pri drugem za trpljenje, ki ga povzročajo grehi človeštva. Ta dva primera iz evangelija nam pomagata razumeti Jezusovo vabilo, ki ga je leta 1675 prejela sv. Marjeta Marija Alakok:


SAD MAN

Preberite še:
Molitev, s katero se v času preizkušnje priporočite Jezusovemu Srcu

“Glej to srce, ki je tako ljubilo ljudi … Za plačilo pa prejema samo nehvaležnost, sramoto, bogokletstva, hlad in zaničevanje … Zato te prosim, naj bo prvi petek po osmini praznika svetega Rešnjega Telesa poseben praznik v čast mojemu srcu, da bi s spravnim obhajilom zadoščevali za vse žalitve, ki sem jih deležen v oltarnem zakramentu.”

Papež Janez Pavel II. je vedno gojil to predanost in k njej spodbujal vse, ki bi želeli rasti v prijateljstvu z Jezusom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


AMACA READING BOOK

Preberite še:
Knjige, ki jih morate prebrati to poletje


MALTA KNIGHTS

Preberite še:
Skrivnostni viteški red, ki obstaja že skoraj tisoč let




Preberite še:
5 čudežev nosečnosti

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.