Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 12. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se otroci igrajo mašo

ISAIAH SAYING MASS

Brandon Vogt | YouTube | Fair Use

Philip Kosloski - objavljeno 25/06/19

Moč igre ima lahko na otroke globok vpliv, ki zna seči še daleč v njihovo odraščanje

Otroci se zelo radi igrajo. To je eno od temeljnih dejstev v življenju, ob katerem pa pogosto pozabimo, da se otroci s pomočjo igre tudi učijo in izražajo.

Kot so zapisali v prispevku za glasilo Ameriške pediatrične akademije, je “igra temeljnega pomena za razvoj, saj prispeva k spoznavni, telesni, družbeni ter čustveni blaginji otrok in mladostnikov … Igra otrokom omogoča uporabo ustvarjalnosti, medtem ko razvijajo svojo domišljijo, spretnosti ter telesno, spoznavno in čustveno moč. Igra je pomembna za zdrav razvoj možganov.”


PLAY

Preberite še:
Igra za “staro in mlado”, ob kateri se boste naučili marsikaj o Svetem pismu

Igra je temeljnega pomena tudi za otrokov duhovni razvoj, kar je delno razvidno iz Kateheze Dobrega pastirja, kateheze po metodi Montessori, ki otrokom omogoča vstop v svetopisemske dogodke in sveto mašo s pomočjo materialov – predmetov, ki vplivajo na otrokove čute.

Igranje maše

Drug način za razvoj zdravega odnosa do maše je spodbujanje majhnih otrok, da se mašo “igrajo” tudi doma. To jim daje priložnost, da si v spomin prikličejo dogajanje med bogoslužjem in ga odigrajo po svoje. Čeprav se sprva morda zdi, da to na otroka ne bo imelo nikakršnega učinka, lahko nanj presenetljivo vpliva v obdobju, ko se bo odločal za izbiro poklica.
Preberite še:
Zakaj so preproste igrače najboljše za otroke

Posebej dečki, ki se igrajo duhovnike, lahko začnejo globoko v sebi premišljevati o tem, kdo so, in ali bi nekega dne lahko v resnici prejeli mašniško posvečenje. Vanje je zasejano čisto drobceno seme in mnogi duhovniki vam danes lahko zaupajo, kako so “maševali” že kot otroci. Ta povezava pravzaprav ni nič presenetljivega in zato številne katoliške družine svoje sinove spodbujajo, naj se igrajo mašo, celo do te mere, da jim kupijo ali izdelajo miniaturne svete posode in elegantna mašna oblačila.

Potek maše skozi otroške oči si lahko ogledate v spodnjih posnetkih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


SACRED HEART

Preberite še:
Zakaj častiti Jezusovo Srce?


ALJAŽEV STOLP

Preberite še:
9 navdihujočih misli o domovini


WRITING CARD

Preberite še:
“Hvala, ker si do njih materinska in spontana”

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.