Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če hočete pri sebi kaj spremeniti, se najprej sprejmite

AKCEPTACJA SIEBIE

Giulia Bertelli/Unsplash | CC0

Małgorzata Kwiecińska - objavljeno 27/06/19

Razvoj je proces, ki ponavadi nima jasnega konca. Zato se ne smemo osredotočati na cilj sam, temveč na to, da sami živimo bolje

Molitev, ki jo pogosto molijo anonimni alkoholiki, vsebuje besede, ki po mojem mnenju vsebujejo idealen poduk o odnosu do življenja in samega sebe.

“O Bog, daj mi moč, da sprejmem tisto, česar ne morem spremeniti.

Daj mi pogum, da spremenim tisto, kar lahko spremenim,

in daj mi modrost, da razlikujem to dvoje.”

Te tri v teoriji preproste stvari v praksi povzročajo težave ne le odvisnikom, temveč tudi veliki večini med nami. Kako uvesti spremembe v naše življenje? Kaj moramo spremeniti in kaj lahko sprejmemo? Ali sprejemanje pomeni pomanjkanje sprememb? Kako prepoznati, ali je sprememba na določenem področju možna, in kako sprejeti, če ni? To so vprašanja, ki se porajajo v vsakem izmed nas in so še posebej pogosta pri psihoterapiji.


BOISZ SIĘ ZMIAN?

Preberite še:
Se bojite sprememb? Obstaja način, da se s tem spopadete

GIRL
Mitya Ku | CC BY-SA 2.0


MACIERZYŃSTWO

Preberite še:
Kaj pa, če SI mama, ki jo tvoji otroci potrebujejo?

Se vse spremeni?

Pri bolnikih se pogosto srečujem z njihovim pričakovanjem oziroma željo, da se bo pod vplivom terapije vse spremenilo: njihovo življenje, delovanje, osebnost. Da se bodo prenehali bati stika z ljudmi, da bodo odlično načrtovali svoje delo, da bodo postali podobni robotom, pri katerih je možno nadzorovati vsak mehanizem.

Ko jim povem, da takšna preobrazba ni mogoča, sprva naletim na presenečenje, nato na razočaranje. Če ti kaj ni všeč, moraš to popraviti, kajne? Tega ne smeš sprejeti pod nobenim pogojem, ker to pomeni, da bo tako ostalo za vekomaj … kajne?


ROZMOWA, RODZINA

Preberite še:
Kako spremeniti komunikacijske vzorce, ki smo jih prevzeli doma?

Sprejemanje ni pasivnost

Sprejemanje se na žalost pogosto povezuje s pasivnostjo. Bojimo se, da če se takšne, kot smo, sprejmemo tukaj in zdaj, bomo takšni tudi ostali. Toda nihče ne more odgovoriti na vprašanje, zakaj bi se to moralo zgoditi.

Lahko sprejmete sami sebe, kakršni ste, ter hkrati ugotavljate, kaj se da izboljšati. Motivacija za izboljšavo ne prihaja iz sovraštva do lastnih napak, to je le še eden izmed neštetih mitov. Jeza zagotovo ne bo ustvarila ugodnih pogojev za osebni napredek.


Man Praying

Preberite še:
Kako se je sčasoma spremenil moj način molitve

Prepoznajte dejstva

Ne morete nadzorovati in vplivati na vse, česar ne želite sprejeti. Tako kot ne morete vplivati na dejstvo, da zunaj dežuje: lahko se jezite in se proti dežju borite, vendar boste nazadnje od tega le premočeni in izčrpani; dežja ne bo zaradi tega nič manj. Lahko pa, po drugi strani, sprejmete to dejstvo in poskrbite zase tako, da se primerno oblečete in vzamete s seboj dežnik.

Le razumevanje lastnih omejitev daje priložnost za uvajanje resničnih sprememb. Tako je potrebno namesto “Moram se spremeniti, da se bom lahko sprejel” reči: “Moram sprejeti dejansko stanje, da se lahko spremenim.”.

Kaj storiti?

Kako prepoznati področja, pri katerih bi bilo dobro kaj postoriti? Dobra novica je, da če se sami s seboj soočimo z razumevanjem, se odgovor ponavadi pojavi sam. Namesto da samemu sebi postavljamo abstraktne standarde, kot so “Ne smem biti žalosten”, “Moram biti bolj vitka”, si lahko rečete: “Kaj zame predstavlja največjo težavo?”, “S čim se ne upam soočati?”. S takšnim pristopom se ne bomo ovirali s samokritiko in občutkom krivde.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.
Preberite še:
Martin Golob se odpravlja na morje. Kdo bo imel pa mašo?


FRUSTRATION

Preberite še:
6 načinov, s katerimi boste zapravili svoje življenje


ALJAŽEV STOLP

Preberite še:
9 navdihujočih misli o domovini

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.