Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Druga stran rojevanja: lepotne vlogerke si delajo mejkap med popadki

DELIVERING

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 27/06/19

Bi bile raje videti lepe ali bi se raje veselile rojstva svojega otroka?

Vsa presenečena sem naletela na članek, ki je poročal o novem trendu v porodni sobi. Svetovno znane lepotne “influencerke” (vplivnice s socialnih omrežij) se med celotnim procesom poroda ne le snemajo, temveč si med popadki delajo popoln mejkap.


LIFE,WOMB,PREGNANCY

Preberite še:
Neverjetno! Od spočetja do rojstva v štirih minutah

Popadek – šminka – popadek

Gre za neverjetno zmes t. i. lepotnega vloga in resničnostnega šova: priče smo minutnim popadkom, med katerimi napol naličena gospa onemoglo leži na porodni postelji, ko pa popadek mine, spet mirno nadaljuje z nanašanjem umetnih trepalnic, senčenjem obraza, dorisovanjem obrvi in tako naprej.

Ne gre namreč le za hiter nanos malce korektorja na utrujene podočnjake, zamah z maskaro ter vazelinom za ustnice. Gre za dolgotrajno proceduro nanašanja izpopolnjenega mejkapa v nešteto korakih, kar seveda vodi do tipičnega “instagramovskega” videza – česar si večina med nami ne bi znala narediti niti takrat, ko smo v odlični formi, kaj šele med rojevanjem.

Nečimrnost ali distrakcija?

Zagovornice tovrstne prakse zatrjujejo, da nikakor ne gre za nečimrnost, čeprav priznavajo, da je to, da bodo na prvih fotografijah po porodu bile videti čudovito, dobrodošel “stranski učinek” njihovega početja. Njihov namen je predvsem ta, da se med pogosto dolgim in (kot ve vsaka, ki je že kdaj rodila) izjemno bolečim rojevanjem z nečim zamotijo.

Ker gre za njihovo ljubezen, torej ličenje in lepotne produkte, je učinek preusmeritve misli menda odličen, one pa se skozi popadke lažje prebijejo, in ko je otrok enkrat v njihovih rokah, so povsem “picture-ready”.




Preberite še:
5 čudežev nosečnosti

NEWBORN
Cathopic-Fiore Bagatello




Preberite še:
Dih jemajoče slike dojenčkov v maternici

Skrbela me je anestezija, ne maskara

Čeprav se poklicno ukvarjam z vizualno podobo, priznam, da mi med rojevanjem mojih treh otrok ni niti na kraj pameti padlo, da bi razmišljala o tem, kako sem (bila) medtem videti. Morda zato, ker sem vsakokrat potrebovala resno medicinsko intervencijo in sem se namesto s svojim videzom bolj ukvarjala s tem, da bi preživela splošno anestezijo in prav tako tudi moj otrok.

Prav tako mi na kraj pameti ni padlo, da bi porod snemala. Kakšen cinik bi morda rekel, da preprosto zato, ker nisem imela desettisočev sledilcev na Instagramu ali Youtubu in mi torej tovrstni video ni prinesel zajetnega kupčka denarja. Kaj pa vem …

Dobrodošli v porodni sobi!

Morda sem samo za časom, ker se mi zdi, da morajo nekatere stvari vendarle ostati skrite in intimne. Včasih se sprašujem, kaj se je zgodilo z ljudmi, da so pripravljeni deliti dobesedno vsak trenutek svojega dneva s širnim svetom. Ali je prav, da ima prav vsakdo, ki nas “poklika” na tem ali onem socialnem omrežju, dostop do naše kopalnice, spalnice, pa tudi porodne sobe?

Res je, ljudje obožujejo resničnostne šove, obožujejo “zasledovanje” oseb, ki so se pripravljene razgaliti, medtem ko sami ostajajo v varnem udobju anonimnosti. In kdor je pripravljen vstopiti v to igro kot igralec, je za svoj “nastop” običajno bogato poplačan.


HAPPY FAMILY

Preberite še:
Resničnost materinstva zajeta v eni minuti

Pot in solze: bližje porodu od popolnega mejkapa

Kaj naj torej naredimo navadne smrtnice, ki se nam na fotografijah iz porodne sobe mastni lasje lepijo na prepoteno čelo, obraz je zariplo rdeče barve, oči pa objokane od bolečine, olajšanja in sreče? Naš izraz priča o neverjetni utrujenosti, ki se meša s preplavljajočim občutkom mešanice navdušenja, strahu in blaženosti, ker smo pravkar postale mame.

Rekla bi, da si lahko čestitamo, ker smo v tako izjemnem, čudežnem trenutku našega življenja za vedno “zabeležile” vse, kar porod spremlja: lepo in težko. V tej neverjetni izkušnji, ki nam za vedno spremeni življenje, umetne trepalnice zame nimajo mesta.




Preberite še:
“Poljub, objem in križek so del vsakdana”


SEARCHNG PURSE

Preberite še:
10 stvari, ki bi jih vsaka katoličanka morala imeti v svoji torbici


ORATORIO

Preberite še:
V zakulisju oratorija: “Včasih si že tako utrujen, da se ti ne da več domov”

Tags:
dojenčekmaterinstvorojstvoženska
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.