Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Dragi sošolec novomašnik

CONFIRMATION

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 30/06/19

Študij na Teološki fakulteti ti, poleg znanja, prinese na pot številne prijatelje. Nekateri izmed njih so tudi duhovniki

“Duhovnik ni junak, svetnik, učenjak ali mogočnež. Lahko pa je človek dobrote, tolažbe, luči in miru,” je zapisal Phil Bosmans.

 Od bogoslovca …

“V bogoslovje grem,” mi reče prijatelj. Po začetnem presenečenju in številnih vprašanjih (Kako? Zakaj? Od kdaj?) se v moji glavi izkristalizira misel: “Duhovnik bo!” Kaj je lepše poslanstvo na tem svetu kot nadaljevati Jezusovo delo na zemlji? Vem, odločitev za to ni lahka. Zato, dragi novomašnik, najprej čestitke za pogum! Mi, laiki, se dostikrat radi skrijemo. Ne omenjamo, da smo bili pri spovedi, da zvečer molimo, v javnosti se raje ne pokrižamo pred jedjo …


TRUJILLO LUNA

Preberite še:
Prav posebna “ekipa”: štirje bratje, štirje duhovniki

Pri duhovnikih je drugače – nimaš se kam skriti, ne moreš se zapirati med štiri stene. “Duhovnik je postavljen pred nemogoče poslanstvo. Toda zaveda se, da je Bog mogočen v nemočnih, močan v šibkih – in da Bog ne pomaga popolnim, ampak nemočnim ljudem, ki vse stavijo nanj. Ne živi samo iz Boga in za Boga, veliko bolj iz ljudi in za ljudi,” je še zapisal Phil Bosmans.

Le kakšni so ti bodoči župniki?

Študij na Teološki fakulteti ti, poleg znanja, prinese na pot tudi številne prijatelje. Z bodočimi duhovniki smo tako skupaj preživeli marsikatero predavanje, se učili za izpite, poklepetali o tem in onem … In kakšni so ti “bodoči župniki”, me včasih kdo vpraša. Predvsem so čisto “navadni” fantje, različnih značajev, pogledov, zanimanj … Z nekaterimi se razumeš bolj, z drugimi malo manj. Nekateri ti z veseljem posodijo zapiske, spet drugi si zapiske raje sposojajo od tebe. Le kdo bi nekaterim od njih zameril, da pogosto zamujajo na predavanja, ko pa je od semenišča do Teološke fakultete tako dolga pot. 😉


PRIEST,YOUTH

Preberite še:
Za vse, ki si želite dobrih duhovnikov

Do novomašnika …

Po koncu študija se poti razidejo, a z nekdanjimi sošolci se vedno pozdravimo in poklepetamo, če se srečamo na ulici. In ko danes tako le še od daleč spremljam njihove življenjske zgodbe, lahko zapišem: Dragi novomašnik, s teboj se veselim dne, ko boš izrekel svoj da, čeprav bi bilo morda lažje reči ne in se skriti v množici. Veselim se tvoje odločitve, da si pripravljen živeti in oznanjati evangelij. Naj bo pot pred teboj tlakovana z Božjim blagoslovom.




Preberite še:
Brata dvojčka sta na isti dan skupaj stopila na pot duhovništva

Kadar pa bo težko, se spomni na besede prej omenjenega avtorja: “Duhovnik naj ostaja vidna milina in občutena Božja dobrota. Ko spremlja ljudi, ki padajo, mora ohranjati svojo srčnost. V zavesti, da bo vedno težko sledil svoji poklicanosti, naj ostane smerokaz in odpira poti do Boga. Za ljudi, ki iščejo pot, naj postane pot.” Naj te ne prevzame želja po nazivih, ugledu, bogastvu, pač pa po ljubezni do bližnjega. Ne pozabi na nauke in znanja, ki si jih prejel v času študija, a še bolj pomembno je: ne pozabi biti Človek!


MONIKA IVANČIČ

Preberite še:
“Trudim se, da svojo dušo vsak dan napolnim z utrinki dobrega”


Sagrada Familia

Preberite še:
5 osupljivih dejstev o katedrali Sagrada Familia v Barceloni


BRIDE AND MOTHER

Preberite še:
Najlepša stvar, ki jo lahko storite na predvečer poroke

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.