Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Izpoved profesionalnega igralca pokra, ki je postal redovnik

michelangelo_youtube-e1561922067775.jpg

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Tereza Mohar - objavljeno 01/07/19

Bil je profesionalni igralec pokra. Imel je veliko denarja, potoval je in se zabaval. Živel je sanjsko življenje. Potem pa se je zgodil preobrat …

“Ljudje me pogosto sprašujejo, kaj sem počel, preden sem postal redovnik. Ko jim povem, da sem bil profesionalni igralec pokra, so običajno precej presenečeni,” začne svoje pričevanje redovnik brat Michelangelo. S profesionalnim pokrom se je začel ukvarjati v času študija, ko mu je bilo nekaj čez 20 let.

“Na začetku mi je šlo precej dobro in prepričan sem bil, da bom to počel do konca življenja. Bil sem srečen in zadovoljen. Vendar pa skupaj z igranjem pokra pride tudi veliko drugega – druženja, zabave, veliko denarja in prostega časa. Tudi sam sem hodil na najboljše zabave in potoval. Prepričan sem bil, da me bodo vse te stvari dolgoročne osrečile.”


CUSCO

Preberite še:
Uspešen poslovnež je zapustil vse in odšel v starodaven gorski samostan

“Živel sem sanjsko življenje”

“Ves čas sem bil prepričan, da živim sanjsko življenje. Pomislil sem na svoje prijatelje, ki sedijo v pisarnah in imajo dolgočasne službe. A prešinilo me je, da so oni kljub vsemu na boljšem kot jaz. Imajo službe, začeli so si ustvarjati družine, jaz pa se zgolj poigravam s svojim življenjem. Vse skupaj se mi je zazdelo kot predstava, v kateri igram in se pretvarjam, da imam najboljše življenje na svetu.”

Sedel sem na plaži, s pijačo v roki in …

“Nekega dne sem sedel na plaži, s pijačo v roki in … prebiral knjigo Hoja za Kristusom, ki mi jo je nekdo podaril. Precej nenavaden prizor! A kar sem prebiral v tej knjigi, sem začel prepoznavati kot resnico.”
Preberite še:
Plesalka iz Bronxa, ki je sledila svojim sanjam in spremenila življenja drugim

SINFUL STATES
donfiore / Shutterstock
Preberite še:
Trener, ki ga nosijo po rokah: “Jezus je najpomembnejša oseba v zgodovini”

Prelomni dogodek

“V vsem tem času se nisem oddaljil od Cerkve. Hodil sem k maši, molil in prebiral Sveto pismo. Spraševal sem se, ali naj dokončno preneham igrati poker. V tistem času sem imel soigralca, s katerim sva pogosto igrala poker. Povedal mi je, da ima veliko dolgov, da ga žena zapušča in da se bo ločil. To sem vzel kot znamenja in opozorilo od Boga. Prenehal sem še tisti dan.”

Vedel sem, da me je slišal …

“Iskreno sem pogledal na svoje življenje in na vse stvari, ki sem jih počel narobe. Med mojimi prijatelji je bilo namreč veliko kriminala in drog. Šel sem iz hiše in stopil do cerkve. Tam je bilo izpostavljeno Najsvetejše. Rekel sem Jezusu: ‘Če mi lahko pomagaš, bom spremenil svoje življenje.’ Začutil sem mir in vedel sem, da me je slišal. Vedel sem, da bo vse v redu.”

Nehal je žurirati in prijateljem povedal, da se ne more več družiti z njimi. Mislili so, da je nor. Začel se je ukvarjati s prostovoljstvom in veliko molil. “To je bil moj čas razločevanja – čas, ko sem razmišljal, kaj sploh želim početi v življenju.”


matej virag

Preberite še:
Superfinalist resničnostnega šova in njegova zgodba o križu

“Prvič sem pomislil, da bi postal redovnik”

Sprva ni želel postati redovnik, želel se je poročiti in imeti družino. Nato je šel na neko romanje, ki so ga vodili redovniki. Ko je prišel tja, je bil prepričan, da to ni zanj – ampak je vseeno ostal. Šel je po hodniku in uzrl križ. “Pogledal sem na križ in doživel trenutek milosti, ko sem se zavedal, da je vse to resnično. Da je Jezus z mano in da sem na pravi poti. Takrat sem prvič pomislil, da bi postal redovnik.”

Užitki tega sveta so zgolj iskrica sreče

Naslednje leto je preživel v molitvi. Obiskal je redovno skupnost, v kateri je zdaj, in takoj je vedel, da je to njegov dom. Njegovo najljubše opravilo je molitev. “Čas tišine, ko se vse umiri, adoracija … to so najlepši trenutki redovniškega poklica. Spoznal sem, da so vsi užitki tega sveta zgolj iskrica sreče, ki hitro ugasne. Sreča in veselje, ki trajata, prihajata le od Boga.”
Preberite še:
Posebno spričevalo, ki je na spletu postalo prava uspešnica


ANA ROŠ

Preberite še:
Slovenska kuharska mojstrica: “Uspeh še ne pomeni sreče”
Preberite še:
Martin Golob se odpravlja na morje. Kdo bo imel pa mašo?

Tags:
redovnikispreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.