Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Poslušanje tarnanja škodi našim možganom

ARGUMENT

SHUTTERSTOCK

Karolina Sarniewicz - objavljeno 02/07/19

Možgani se na nenehno tarnanje odzovejo kot na grožnjo

Da tarnanje povzroča stres, ni dvoma. Takoj ko slišimo kaj o slabem vremenu ali politikih, se naše telo začne bojevati proti temu.

Kako tarnanje vpliva na možgane?

Naši možgani tarnanje samodejno zaznajo kot grožnjo. Zato v odgovor sprožijo fiziološke procese, ki bi bili sicer potrebni v nujnih razmerah. Toda ker se jih ne uporablja za boj, uničujoče delujejo na telo; na njihov račun začnejo odmirati nevroni.

Najbolj ogrožena je pri tem prefrontalna skorja, del človeških možganov, ki je odgovoren za nadzorovanje čustev in izvrševanje odločitev, pomemben pa je tudi za učenje in pomnjenje.

Po ugotovitvah raziskovalcev stanfordske univerze iz leta 1996 tarnanje lahko bistveno zmanjša hipokampus, del možganov, ki je najbolj na udaru pri ljudeh, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo.


JAK WYTRZYMAĆ Z OSOBĄ, KTÓRA NARZEKA

Preberite še:
Kako biti z nekom, ki se nenehno pritožuje?

NARZEKANIE
STUDIO GRAND WEB | Shutterstock

RELATIONSHIP,FIGHT

Preberite še:
Se znate pritoževati na pravi način? Kakšen pa je pravi?

Nevroni naredijo tarnanje lažje

Kar je še huje: nevroni nam pomagajo prenašati tarnanje, saj delujejo kot gradnja mostu. Ko storimo nekaj prvič, si to s cepitvijo zapomnijo in s tem izboljšajo pretok podobnih informacij v prihodnosti.

Tako nam je, ko naslednjič poslušamo tarnanje ali pa to počnemo kar sami, že veliko lažje. Tarnanje se tako prenaša lažje in lažje, vse do točke, ko postane refleks in nam postane bližje kot pa pozitivno mišljenje.


HAPPY

Preberite še:
Kako se bomo manj pritoževali in bolj vzljubili življenje

Tarnanje je “nalezljivo”

Tarnanje je tako nalezljivo kot virus; pri tem so najbolj na udaru zrcalni nevroni, ki so bistveni za čutenje empatije. Deluje tudi kot pasivno kajenje: ni potrebno kaditi, da bi občutili posledice stika s tobakom.

To odkritje ne pomeni, da se moramo izolirati pred ljudmi, sploh ne pred tistimi, ki potrebujejo pomoč in podporo, in tistimi, ki imajo v rokavu konstruktivno kritiko. Pogovori o težavah, ki so privedle do rešitve, so celo koristni. Ne nazadnje je tudi kritika pomemben del zdravih odnosov. Kljub temu pa je bolje, če se oddaljite od ljudi, ki vas s tarnanjem in pritoževanjem obmetavajo kot koš za smeti.


DEPRESSION

Preberite še:
Ko se za nasmehom skrivajo samomorilne misli. Fotografije, ki vas bodo šokirale

Kako se zaščititi pred posledicami tarnanja?

Poiščimo dobro v slabem. Je vroče? Imam vsaj ventilator! Na nogah imam žulje, vendar sem zahvaljujoč nogam danes opravila nekaj pomembnih opravkov. Spet se moram ukvarjati z akontacijo dohodnine, vendar imam službo.

Negativnih misli ne pometajte pod preprogo; resne težave je potrebno tako ali tako rešiti. Če radi tarnate, pa prej omenjena metoda lahko pripomore k boljšemu psihičnemu in telesnemu zdravju.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.


JOYFUL TEARS

Preberite še:
Se želite spremeniti in vam ne uspe?
Preberite še:
Izpoved profesionalnega igralca pokra, ki je postal redovnik


GIRL, READING, PARK

Preberite še:
Knjiga tolažbe za vse starše z izkušnjo splava

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.