Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je pravilno pisanje pomembnejše kot kdajkoli prej

GIRL LETTER

Matva I Shutterstock

Maria José Fuenteálamo - objavljeno 03/07/19

Lahko nam pomaga bolje razmišljati in se bolje učiti, poleg tega pa nam nudi večje možnosti za zaposlitev

Jasno in pravilno pisanje je znamenje jasnega razmišljanja. Včasih je težko nadzirati lastne misli, lažje pa je nadzirati besede, kajti o njih lahko premišljujemo, preden jih zapišemo ali izgovorimo. Pravzaprav so besede tiste, ki nam pomagajo pri oblikovanju misli.

Zato bi morali pisanje precej bolj ceniti: jezik, tudi v pisni obliki, je orodje za posredovanje pojmov in zamisli. Pravilnejši kot je način našega izražanja, natančneje bomo posredovali vsebino svojega sporočila. Način našega pisanja o nas pove toliko kot način našega oblačenja – ali smo malomarni, ali posvečamo posebno pozornost podrobnostim, ali pa se prav posebej potrudimo, da bi bili čim bolj uglajeni.


WRITING

Preberite še:
Pisanje z roko je v nevarnosti, da izgine

Kljub sodobnim nagnjenjem k hitrosti in kratkosti sporočil na Twitterju in drugih družbenih omrežjih ter kljub novim oblikam sporazumevanja, sta uporaba lastnoročnega pisanja in poznavanje pravopisnih pravil dva pomembna vidika sporazumevanja, ki izboljšujeta kakovost našega življenja.

To ne pomeni, da ne smemo nikoli pošiljati kratkih besedilnih sporočil z določenimi okrajšavami, niti ne trdimo, da bi moral vsak izmed nas postati Prešeren. Toda če vedno pišemo le z okrajšavami ter uporabljamo nepravilno slovnico in skladnjo, če vedno razmišljamo le o tem, kako bi prihranili prostor in čas in si ne prizadevamo za pravilno črkovanje, na koncu izgubimo sposobnost pravilnega, kaj šele konceptualno bogatega izražanja. To pomeni, da naše sporočanje izgubi del svojega bistva.

Zaradi skrb vzbujajočega izgubljanja pravilnega pisanja so si univerze po vsem svetu začele prizadevati, da bi obudile to plemenito zvrst in se s tem izognile kritiki ljudi, da celo univerzitetni diplomanti ne znajo več pisati. Navajamo štiri razloge, zakaj pravilno pisanje znova postaja dragocena veščina.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Ali vaš način komunikacije sodelavce spravlja ob živce?

Pisanje nam omogoča boljše sporazumevanje

Kadar pišemo, smo manj spontani kot takrat, ko govorimo. Ker se zavedamo, da bodo naše besede vidne na zaslonu ali na papirju in s tem na voljo za temeljito razčlenjevanje, premislimo o tem, kaj in kako želimo izreči, da bo naše sporočilo razumljivo, pravilno in jasno. Ta proces nam pomaga, da se umirimo in jasneje razmišljamo, uredimo svoje misli. Ko zapisujemo ter znova prebiramo svoje besede, prisluhnemo samim sebi.

Pisanje nam pomaga pri učenju

Različne raziskave kažejo, da nam pisanje z roko in delanje zapiskov, posebej s tiskanimi črkami, pomaga pri učenju jezika in omogoča boljše pomnjenje.
Preberite še:
Kaj sporočamo s svojim slogom oblačenja?

WRITING
Negative Space | pexels

Pisanje pomaga, da si lažje predstavljamo in uredimo svoje misli

Jasneje kot zapišemo svoje misli in ideje, boljše odločitve lahko sprejmemo. Branje in pisanje sta z razlogom starodavna formula, ki je učinkovita že več tisoč let.

Z usvojeno veščino pravilnega pisanja imamo boljšo možnost na trgu dela

Nadležno je prejeti zmedeno napisano elektronsko pošto, polno slovničnih in pravopisnih napak. Ali bi nekoga s takšnimi pisnimi sposobnostmi zaposlili na delovnem mestu, kjer je sporazumevanje s sodelavci in nadrejenimi vsakodnevna zahteva? Če nekdo ne zna napisati preprostega elektronskega sporočila, kako lahko od njega pričakujemo, da bo napisal delovno poročilo? Veščina pravilnega pisanja je očitna prednost v številnih poklicih.

Veliko časa in truda je potrebno, da se naučimo pisanja, pri katerem sta vsebina in videz jasna, pravilna in celo uglajena, vendar se nam bo to dolgoročno zagotovo povrnilo. Že več tisoč let je pisana beseda ključnega pomena za posredovanje najrazličnejših znanj, od nesmiselnih do plemenitih, celo božanskih, za posredovanje Božje besede. Morda se nam ne zdi, da lahko svetu sporočimo karkoli pomembnega, toda vsakdo bo cenil, če bomo to vsaj pravilno storili. Pravilno pisanje je veščina, ki jo moramo negovati in jo posredovati prihodnjim rodovom.

Prispevek je nastal po prevodu, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
“Dedce je treba spraviti blizu mej njihovih zmogljivosti”


CROWN PRINCESS OF DENNMARK

Preberite še:
Najlepše dame evropskih kraljevih družin in njihov slog


COUPLE

Preberite še:
Kako je en stavek pomagal rešiti moj zakon

Tags:
osebna rastšola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.