Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 24. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je v redu, če med počitnicami ne delamo čisto nič?

SEA, COUPLE, RELAX

Pair Srinrat | Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 04/07/19

Dobro zastaviti dneve počitka je lahko prava umetnost, zato ponujamo namige, kako se tega pravilno lotiti, da bodo počitnice poleg nabiranja novih moči prinašale tudi nova doživetja

Kolikokrat v življenju smo pomislili: samo da bodo počitnice in nam ne bo treba ničesar delati! Nič delati si lahko razlagamo na več načinov, a vsi imajo skupni imenovalec: željo po počitku. Ta nam obnavlja telo in duha, zato je zelo pomemben. Ko smo spočiti, bolje mislimo, lažje opravimo vse naloge in rešujemo težave. Takrat so naši možgani prečiščeni, nevroni pa se med seboj hitreje povezujejo.

V počitniškem času večina ljudi sanjari o morju, poležavanju na plaži ali hoji v hribih in gorah, morda o potovanju ali celo o vrnitvi domov. Ali si je pri tem smiselno želeti, da ne bi nič delali?


VACATION

Preberite še:
Kako ohraniti molitveno življenje na poletnih počitnicah

Čas za polnjenje baterij

Delati nič dobi smisel le, če se odločimo, da si bomo tako napolnili baterije. Za nekatere to pomeni, da si bodo privoščili več spanca in nadoknadili neprespane ure, ki so si jih tedne in mesece nabirali zaradi dela, drugim pa delati nič pomeni umiriti hiter tempo, ki so ga živeli med letom.

Od te točke naprej pa se “nič delati” po želji lahko spremeni v dragocen prosti čas.

Beseda počitnice izhaja iz glagola počíti, oddahniti si, prekiniti z delom. Kaj torej storiti s tem nič delati, ko smo se naspali ter ugasnili službene telefone in elektronsko pošto? Najbolje je, da to storimo tako, da bodo počitnice čas čim večje obogatitve in polnosti.

Pomislimo lahko na nekaj stvari:

Najprej družina

Med počitnicami se lahko bolj posvetimo našim ljubljenim in bližnjim: ženi oz. možu, otrokom, starim staršem … Jim posvetimo čas in se z njimi pogovorimo še o čem drugem kot o nakupovalnih seznamih in šolskih urnikih. Lahko smo preprosto skupaj. Družina je lahko najbolj skupaj, ko se brez posebnega reda in urnikov ob mizi sproščeno pogovarja in uživa v trenutkih.


FAMILY

Preberite še:
Kako se v času dopusta in počitnic res spočiti?

RODZINNE WAKACJE
Shutterstock

SAINTS

Preberite še:
Zavetniki za poletne dni

Otrokom pustimo, da se igrajo v naravi in jo odkrivajo

Ob knjigi Moja družina in druge živali Geralda Durrela se boste iz srca nasmejali. V njej avtor opisuje svoje družinske dogodivščine na otoku Krf. Ko boste brali to knjigo, boste gotovo bolj prizanesljivo gledali, kako otroci domov prinašajo pupke, metulje, kobilice in druge zverinice. Sveti Janez Pavel II. je knjigo večkrat prebral, rekoč, da se ob njej spočije.

Počivati pomeni tudi zamenjati opravilo

Po prvi dozi spanca, ko vam ni treba zgodaj zjutraj hiteti, da bi otroke odpeljali v šolo, ko vam ni treba obleči srajce in kravate, nastopi trenutek, da počitnice postanejo priložnost za obogatitev. Pomislite na duhovnost, na molitev, čas premišljevanja, na dobro duhovno branje, morda si privoščite duhovne vaje ali nekaj časa v miru preživite z Jezusom pred tabernakljem. Morda se lahko lotite izzivov v športu, kuhinji in podobnih stvareh, o katerih ste morda med letom lahko le sanjali.


READING BIBLE

Preberite še:
Kam na duhovne vaje med počitnicami?

EXERCISE
Liderina - Shutterstock

PARENTING

Preberite še:
Otroke je treba vzgajati za napore

Sveti Jožefmarija Escrivá je rekel, da počivati pomeni zamenjati opravilo. Nič delati torej ne pomeni poležavati na kavču ali vegetirati, ampak delati stvari, ki jih sicer ne moremo, a si jih želimo (na primer gremo na jezikovni tečaj, na potovanje z motorjem, na pustolovščino v naravo …) Ko zamenjamo opravilo, obnavljamo svojo sposobnost pozornosti in gojimo stvari, ki nam prinašajo zadovoljstvo ter nas izpopolnjujejo.

Različno pojmovanje počitka

Pri tem moramo upoštevati, da vsak počiva na drugačen način. Trgovski potnik morda ne bo hotel veliko govoriti, intelektualec morda ne bo hotel brati in študirati, gospodinja morda ne bo hotela časa preživeti v kuhinji. Menjava opravil je lahko dober način, da se lotimo drugačnega dela. Nekomu je lahko počitek tudi to, da ostane doma in se loti stvari, s katerimi že dolgo odlaša (na primer pospravi zimske obleke, prenovi del stanovanja …).

Ali počitnice pomenijo, da se niti za hip ne ustavimo? Ne. Pustite prostor tudi samoti in prisluhnite tišini. Nobelovec John Steinbeck, avtor znanih knjig, kot so Biser, Vzhodno od raja ali Ljudje in miši je rekel, da “je umetnost počitka del umetnosti dela”. Znati moramo najti ravnovesje, zato počitek ni izgubljanje časa, saj si z njim naberemo novih moči, da začnemo novo šolsko in delovno leto.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MAJA KVARTIČ

Preberite še:
“Pomembno se je podati v neznano kljub vsem pomislekom in prestrašenosti”
Preberite še:
Se odpravljate na Hrvaško? Ne spreglejte teh cerkva


KUROKI HUSBAND AND WIFE

Preberite še:
Da bi slepa žena lahko vohala cvetlice, je mož z njimi zasadil celo polje

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.