Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj so prijatelji iz mladosti tako pomembni

WSPÓŁLOKATORKI

Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 10/07/19

So del naše preteklosti in premalo se zavedamo, kako zelo so po več letih nepogrešljivi

Verjetno je tudi vam že uspelo, da ste s pomočjo družbenih omrežij našli prijatelje iz otroštva ali mladosti po več letih, ko so se vaše poti razšle.

Včasih ni težko znova vzpostaviti stika, saj ljudje živijo v istem kraju, nekateri pa so zamenjali telefonsko številko ali so se celo preselili. Teh stikov ni preprosto znova vzpostaviti.

Nekoč me je po telefonu poklicala nekdanja sošolka in čas, ki je minil od našega zadnjega srečanja, je še povečal željo po vnovičnem snidenju.

Kako to, da zgodnja prijateljstva pustijo v nas tako močno sled? So res tako pomembna?


FRIENDS

Preberite še:
4 stvari, ki jih nikoli ne smete reči samski prijateljici …

Prijatelji iz mladosti so del naših korenin

Bili so priče naših prvih korakov na različnih področjih. Skupaj smo se naučili računati, brati in pisati, poiskati otoke in države na zemljevidu. Morda tudi igrati na inštrument. Predvsem pa smo se skupaj igrali ter skupaj preživljali čas tistega obdobja.

Zares nas dobro poznajo

Trideset let po našem zadnjem srečanju sem prišla na dogovorjeno kosilo na podeželje. Imeli smo cel dan časa za pripovedovanje, kaj smo počeli, odkar se nismo videli, in časa je bilo še premalo. Vsak je pripovedoval o svoji službi, družini in o otrocih … Na dan so prišle tudi zgodbe o ločitvah, boleznih … in ne nazadnje smo se pogovarjali tudi o vseh prigodah iz mladosti, ki so se nam vklesale v spomin in ob katerih si ne moremo pomagati, da se ob spominu nanje ne bi pošteno nasmejali.


WOMEN CHATTING OVER COFFEE

Preberite še:
Zakaj preprosto moramo iti s prijateljicami na kavo

WOMEN CHATTING
Shutterstock

I'LL PUSH YOU

Preberite še:
Ganljiva zgodba o nezlomljivem prijateljstvu: v Compostelo na invalidskem vozičku

Ob koncu srečanja smo se vsi zavedali, da je res preteklo veliko časa, ki ga ne moremo zavrteti nazaj, a v svojem bistvu se nismo spremenili. Tisti, ki je bil vedno neučakan, je to še danes, prav tako umetniška duša, pa tista čustvena in druga nepredvidljiva …

S prijatelji iz mladosti je vsak lahko to, kar je

S prijatelji iz mladosti smo lahko preprosto taki, kot smo, saj nas dobro poznajo. Vedo, katera je naša  šibka točka. Videli so nas v nešteto situacijah in vedo, kako se odzovemo. Sčasoma smo sicer lahko izoblikovali značaj, a po naravi ostanemo to, kar smo. Zato smo v njihovi družbi lahko povsem sproščeni.

Za vedno nas poveže neka skrivnostna vez

Vsi vemo, da so prijatelji iz mladosti vedno tam, ko kaj potrebujemo, da nam priskočijo na pomoč. Nekoč smo se skupaj igrali, sedaj pa si pomagamo. To je prijateljstvo, ki se ne pretrga, sestavljeno je iz iskrenosti, velikodušnosti in je močno.


WOMEN CHATTING

Preberite še:
Kako lahko po več letih premora obnovimo prijateljstvo

Okrepijo nam samozavest

Ne glede na to, ali nam stvari uspevajo ali pa doživljamo neuspeh, nas dolgoletni prijatelji spomnijo, da smo zanje vedno pomembni zaradi tega, kar smo, ne zaradi naših uspehov. To nam pomaga, da v težkih trenutkih zdržimo in se vztrajno borimo, saj so trdna skala, na katero se lahko naslonimo.

Pomagajo nam ohranjati realen pogled na stvari

Včasih v hitenju in toku časa pozabimo na katero od svojih dolžnosti ali odgovornosti in ravno srečanje s prijatelji iz otroštva nas spomni, da smo sedaj odrasli in odgovorni za svoja dejanja. Skupaj z njimi lahko pridemo do novega spoznanja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.
Preberite še:
Čemu “jamranje” ni za kristjane?


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Pet jezikov sovraštva v zakonu. Kako se jih znebiti?


DOMENICA MONKTON

Preberite še:
Napovedovali so ji, da morda ne bo hodila ali govorila. Zdaj pa …

Tags:
prijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.