Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Zaradi hčerk imam še toliko večjo motivacijo, da bi živela izpolnjeno življenje”

TINA TROJAR

URŠKA BERNIK

Urška Kolenc - objavljeno 11/07/19

Ženska ženski ­­­­– žena in mamica Tina Trojar

V prvi vrsti je Tina Trojar žena in mama dvema deklicama, zanima pa jo veliko stvari. Rada poje, pleše, bere in piše blog Materina dušica, ki je namenjen predvsem ženskam in mamicam, ki rade preberejo kaj navdihujočega. Rada ima naravo, še posebej dobro se počuti v gozdu, veseli pa jo tudi vrtnarjenje in nabiranje zelišč.

Poleg tega, da rada raziskuje življenje in odnose, jo najbolj zanimajo ženske teme – nosečnost, porod, materinstvo, dojenje, menstrualni cikel. Vodenje pogovornih ženskih krogov jo veseli in bogati, zato je v nosečnosti organizirala ženske kroge za nosečnice, prvo soboto v avgustu pa bo že tretje leto soorganizatorka festivala Dojiva se v Železnikih.


MACIERZYŃSTWO

Preberite še:
Kaj pa, če SI mama, ki jo tvoji otroci potrebujejo?

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealno jutro je zame recimo takrat, ko se lahko dolgo crkljamo v postelji in mi mož skuha kavo. Takšne so ponavadi sobote. Sicer pa mi je zelo lepo vsako jutro, ko se razveselim življenja in vseh možnosti, ki mi jih ponuja nov dan. Taka jutra se ne zgodijo vedno kar sama od sebe, za njih se moram odločiti vsakič znova.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Nič posebnega. Včasih si rečem le, da sem kljub nočnemu zbujanju videti kar dobro. 😉

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Ne vem, če sem ravno primer zelo urejene ženske. Največ mi pomeni to, da mi je udobno. Se pa včasih lepše uredim in naličim, tudi če vem, da bom samo doma, ker si s tem dvignem samospoštovanje in se potem cel dan boljše počutim.


FASHION

Preberite še:
Na pomoč! Rada bi bila urejena, pa ne vem, kje začeti

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
… prek hčerk spoznavam sebe in osebnostno rastem. Že samo izkušnje dveh nosečnosti in čudovitih porodov so bile tako bogate, da bom iz njih lahko modrosti in navdihe črpala še celo življenje.

Zaradi hčerk imam še toliko večjo motivacijo, da bi živela izpolnjeno življenje, saj vem, da me vsak dan opazujeta in se učita iz tega, kako jaz živim. Vse to se sicer v teoriji sliši zelo romantično in enostavno, mi je pa iskreno to v vsakdanu tudi precejšen izziv. Učim se, da sem sočutna do sebe, ko mi ne gre dobro, in da ni nič narobe, če večkrat potrebujem podporo.


DOMENICA MONKTON

Preberite še:
Napovedovali so ji, da morda ne bo hodila ali govorila. Zdaj pa …

DRUŽINA TROJAR
URŠKA BERNIK Bostjan Bernik All Rights Reserved

STRESSED MOTHER

Preberite še:
Kako sem uspela najti čas zase, ko so bili moji otroci še majhni

5. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
Pomembno mi je, da sva iskrena do sebe in drug do drugega. To pomeni, da si mnogokrat priznava, da drug do drugega čutiva tudi čustva, ki jih po navadi ne dajemo ravno na razstavo. Pristnost je zame eden od temeljev odnosa. Kar naju moti in jezi, si skušava povedati sproti. Sem tip človeka, ki ne mara “mulanja” in tihih dni. Raje vidim, da se večkrat skregava, kot pa da bi bila tiho in bi se delala, da je vse v redu.

Veliko pa se tudi smejeva, kar mi je še posebej všeč. Ne jemljeva vsega tako resno in se znava pozabavati tudi iz lastnih napak.

Dober partnerski odnos mi daje varen pristan, kamor se lahko zatečem, ko mi je težko.


COUPLE

Preberite še:
Kako je en stavek pomagal rešiti moj zakon

6. Za sabo imate naporen dan, nato pa se še otroci odločijo, da kakšno zagodejo. Kako se odzovete v takšni situaciji in kako jo rešite?
Različno. Take situacije so zame najtežji del materinstva. Včasih vzkipim, se na glas jezim ali obupujem, včasih pa mi tudi uspe, da se ustavim, zadiham in najprej poskusim umiriti sebe. Včasih pomaga že to, da grem za nekaj sekund na svež zrak ali pa na hitro pobegnem v kopalnico. 🙂 Ko se umirim, se potem lažje odzovem spoštljivo.

Na splošno pa so mi take situacije manj naporne, če se ne posvečam ves čas samo materinstvu, ampak dobro poskrbim zase, kar zame pomeni, da imam redne odmike zase, dovolj tišine, da se posvečam svojim hobijem in se tudi dovolj družim.


CHILD CLIMBING STAIRS

Preberite še:
Zakaj je Jezus zahteven vzgojitelj

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Že kar nekaj jih je bilo. 🙂 V sredini druge nosečnosti sem imela težko obdobje. Zelo sem si želela roditi doma in čutila sem, da za to potrebujem veliko poguma, zaupanja vase, notranje moči in tudi trden partnerski odnos, meni pa se je zdelo, da nimam čisto nič od naštetega. Počutila sem se poraženo, nesposobno, žalostno. Soočiti sem se morala s sabo in pogledati vse stare zamere in vse, kar v mojem življenju ne deluje. Pokazale so se iluzije, ki sem jih gojila do sebe in moža.

Potrebovala sem čas, molitev in tudi družbo drugih nosečih žensk. Na koncu se je vse krasno izšlo in ko zdaj gledam na to obdobje, vidim, da je bila ta preizkušnja zame prav poseben blagoslov. Včasih je težko zdržati z resnico, pa vendar le resnica osvobaja in ti da novo moč. Kar gradiš na laži in pretvarjanju, se prej ali slej sesuje. Ravno zato, ker sem iskreno pogledala vase in se srečala z resnico, sem potem lahko našla novo veselje in tudi vse, kar sem potrebovala za izpolnjujoč porod. Tudi z možem sva zgradila pristnejši odnos.


FRUSTRATION

Preberite še:
Bog nam v resnici nalaga bremena, ki jih ne zmoremo nositi

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Odvisno od tega, v kakšni situaciji sem. Največkrat pa se obrnem k Mariji in jo prosim za moč in vodstvo.

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Duhovno se napolnim v vsakdanjih preprostih stvareh. Božjo navzočnost še posebej začutim na sprehodih v gozdu, na vrtu, ko samo opazujem naravo, živali ali otroke, med poslušanjem glasbe, v globokih pogovorih s pristnimi ljudmi in tudi v stiku s telesom – ko plešem ali telovadim.


ZMĘCZONA MATKA

Preberite še:
Tri molitve za preobremenjeno mamo

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Zame je lepo to, da lahko vsak dan odkrivam kaj novega o sebi, uživam v svoji čutnosti in sodelujem s svojo intuicijo. Naravnost čudežno se mi zdi to, da lahko donosim in rodim novo življenje. Predvsem pa sem očarana nad tem, kako lahko ženske druga drugo navdihujemo s svojo močjo.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.