Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Zakaj moji nečaki nočejo, da bi se poročila

FUN,AUNT,BABYSITTER,CHILD

Shutterstock

Lillian Fallon - objavljeno 12/07/19

Samske tete in strici so pomemben del vsake družine

Nikoli nisem želela biti nekdo, ki se stalno pritožuje nad svojo samskostjo. Prihajam iz krščanske družine in sem najmlajša izmed otrok. Moje sestre imajo skupaj 13 otrok in teta sem že od svojega osmega leta. Zdaj, pri svojih 27-ih, gledam nase kot na profesionalno “šepetalko otrokom”.

Ko sem ugotovila, da so moji nečaki in nečakinje že dovolj stari, da bi se lahko poročili, me je to res “zadelo”. Vse se je začelo nekoč med družinsko večerjo, ko me je moja 12-letna nečakinja vprašala: “Kaj pa če se Dominik poroči pred teboj, teta Lili?” Obrnila sem se k drugi nečakinji in jo vprašala: “Kaj pa ti misliš, bi se res že morala poročiti?” Ta je le zavihala svoj mali nosek in odločno dejala: “Ne!”


AUNT,CHILD,CAR

Preberite še:
15 stvari, ki jih za nečake počne najboljša teta

Opazila sem, da kadarkoli pride moja samskost na dan kot tema pogovora med mojimi nečaki in nečakinjami (kar je precej pogosto, priznam), so si glede tega povsem enotni: “Ne!” Z njimi pa se strinja tudi moja sestra. Dejala je: “Samske tete ste zelo pomemben člen v življenju svojih nečakov in v veliko pomoč nam staršem.” Pojasnila je, da to ne pomeni samo kot “hej, pravzaprav si čudovita zastonj varuška,” ampak še posebej velja kot “si ključna oseba pri vzgoji in razvoju mojega otroka”.

Naslednje stvari, ki mi jih je povedala, so popolnoma spremenile moj pogled na to, da sem “samska teta.”


WOMAN CHILD WALKING ON PATH

Preberite še:
12 modrosti svete Terezije Deteta Jezusa o ljubezni do drugih

Več pozornosti

Krščanske družine imajo pogosto veliko otrok. Posledično je to kar težko “upravljati” in si vzeti čas za vsakega otroka posebej. Vsak otrok si želi nekaj pozornosti le zase, kar pa je včasih komajda izvedljivo, še posebej če imamo v družini npr. dojenčka in najstnika. Samska teta (ali stric) sta lahko pomoč prav v tem – otroku se lahko popolnoma posvetita.

Filmski večer, skupno nakupovanje, večerja ali sladoled – te stvari se nam morda ne zdijo nič posebnega, otroku pa pomenijo ogromno – to so trenutki, ki se jih bo spominjal še čez leta.

Podaljšek starševske skrbnosti

Seveda ta čas nikoli ne more nadomestiti časa z mamo ali očetom. Vendar pa tete in strici (pa tudi drugi), če nosijo v sebi ljubezen, predstavljajo še enega odraslega, ki pomaga otroku začutiti, da je vreden in ljubljen, kar pripomore tudi k njegovi samozavesti.

Moja sestra je dajala: “Tete in strici ste kot rešilni jopiči. V trenutku, ko imajo otroci nemogoče zahteve in si že popolnoma izčrpan, teta postane nekakšna druga verzija tebe. Ko si že čisto na koncu z živci, teta vstopi na prizorišče in pomaga umiriti situacijo – je podaljšek materinske ljubezni.”


MAMAN AVEC SA PETITE FILLE

Preberite še:
Zakaj starševska avtoriteta ni nekaj preživetega

WEB 2-CHILD-MUM-SUN-SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

ANJA NARALOČNIK

Preberite še:
“Če ni časa za bližnje, to pomeni, da ti niso prioriteta”

Zdravo razvajanje

Priznam, tete in strici smo pogosto “krivi” razvajanja naših nečakov in nečakinj – ampak to nekako spada v opis naših delovnih obveznosti, mar ne? A naša naloga je predvsem ta, da se otroci ob nas počutijo vredne in da zanje ljubeče skrbimo.

Otroci so odvisni od svojih staršev. Oni so tisti, ki zanje skrbijo, jim kupujejo hrano, oblačila in igrače. Kadar pa kaj takega dobijo od tete ali strica, je to nekaj povsem drugega! S tem otroke tudi učimo darežljivosti in hvaležnosti.




Preberite še:
Si boter ali botra? Sedem idej za dobro botrstvo

Biti samska teta je lahko blagoslov!

Ko ljudem povem, koliko otrok že imajo moje sestre, mi običajno odvrnejo: “Uh, težko jih boš ujela!” Da, če bi se poročila pri 21-ih, bi imela tudi jaz zdaj verjetno že celo četico otrok. Vendar pa sem do svojih nečakov in nečakinj vedno čutila odgovornost in brezmejno ljubezen, kot bi bili moji otroci. Zaradi samskosti se včasih počutiš neuporabnega, kot da te nihče ne potrebuje, ampak ravno moji nečaki in nečakinje mi dokazujejo, da to ne drži.

Leta samskosti so lahko zelo dragocena. Čeprav je velika skušnjava, da že skoraj obupano odštevaš dneve do trenutka, ko končno ne boš več “tista samska teta ali stric”, pa je to hkrati edino obdobje v življenju, ko imaš toliko prostega časa, da ga lahko preživiš s svojo družino. Čeprav je samskost včasih čutiti kot breme, je hkrati priložnost, ko lahko več časa preživiš s svojimi nečaki in nečakinjami. Velik privilegij je, da si jim blizu in da jih gledaš, kako odraščajo. Tako leta samskosti postanejo blagoslov – ne le zanje, ampak tudi zate.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Tereza Mohar.


PETRA ZUPAN

Preberite še:
Starši ji pravijo, da je oratorijski teden za njihove otroke najboljši


COUPLE

Preberite še:
3 dejstva o moških, zaradi katerih boste bolj razumele svoje može, sinove, očete in brate


CHILDREN DRAWING

Preberite še:
12 stvari, ki jih lahko počnete z družino, še preden otroci odrastejo

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.