Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Gospod me je želel živo, čeprav še nisem vedela za Njegov obstoj”

ELISE LINDQVIST

Elise Lindqvist/Facebook

Vatican News - objavljeno 14/07/19

Ko srečamo Elise, se spontano porodi vprašanje: kako je mogoče, da iz oči te žene, ki je od otroštva dalje doživljala tako dramatične stvari, izžarevata globok mir in sreča?

Kot deklica je bila žrtev zlorab, po pobegu od doma se je ujela v mrežo prostitucije, kasneje pa tudi v odvisnost od drog in alkohola. Bila je žrtev nasilja. Danes ji pravijo “angel prostitutk Malmskillnadsgatana,” ki je ena od ulic v centru Stockholma; včasih ji rečejo kar “Mati Terezija prostitutk”.

Drama v otroštvu

Elise so od njenega petega leta starosti zlorabljali moški, ki so bili njeni družini blizu. Prestrašena jih je ubogala v prepričanju, da je vse to del življenja vsakega otroka in da je to treba zdržati. “Ko so mi rekli, naj pridem k njim na kosilo, sem vedela, kakšna bo cena, ki jo bom morala plačati. Po tem sem stekla stran in grozili so mi, da me bodo ubili, če bom komu povedala.”

Njena največja bolečina je bila, da se ni mogla zanesti na nobenega odraslega. Vsi, ki bi jo morali zaščititi, so ji obrnili hrbet. Celo njena lastna mama je gledala drugam, ko so jo moški odvedli v drugo sobo. Zlorabljal jo je tudi učitelj v šoli.
Preberite še:
Iz zaničevanega in zlorabljenega otroka je zrasla paraolimpijska zvezdnica

Njen oče je bil edini, ki jo je občasno vzel v naročje in jo objel. Ob njem se je čutila ljubljeno, medtem ko je ob vseh ostalih doživljala sramotenje in poniževanje. “Mislim, da brez nežnosti mojega očeta ne bi preživela.” Vendar je, ko ji je oče umrl, je v njeno življenje vstopil očim, ki je veliko pil in se nad njo fizično znašal. “Ko mi je bilo 10 let, je nekega dne vame nameril puško in prosila sem ga, naj sproži, saj nisem več hotela živeti.” Vendar puška ni bila nabita in strel je bil prazen. “Gospod me je želel živo, čeprav še nisem vedela za Njegov obstoj.”

“Kako lepa si”

Pri štirinajstih je Elise pobegnila od doma in se znašla pri družini, kjer so zanjo lepo poskrbeli. “Ko me je mama v novi družini prvi večer slekla, sem pomislila, da se bo tukaj vse nadaljevalo. Vendar me je slekla le zato, da bi me umila.”

Nekateri imajo izjemno izostren čut, da opazijo žrtve. Nekega dne se ji je približala neka gospa. Rekla ji je: “lepa si”. Elise se ji je takoj podredila. Gospa ji je kupovala oblačila in ličila in nekega dne, ko ji je bilo 16 let, ji je rekla, da bo delala zanjo tako, da bo prodajala svoje telo. Elise je ubogala.


JEAN-PHILIPPE CAUVEAU

Preberite še:
Prostitutke duhovniku: “Ali vaš Bog sploh obstaja?”

Ne spomni se, koliko let se je prostituirala, ve samo, da je nehala potem, ko je bil eden od klientov z njo še posebej nasilen. Šla je do gospe, svoje gospodarice in ji rekla, da tega ne bo več počela. Ta jo je grobo potisnila skozi vrata in po stopnicah navzdol. “Imela sem srečo. Če se danes katera od deklet upre prostituciji, jo ubijejo in njeno telo izgine.”

Tako je Elise začela živeti kot brezdomka. Hrano si je nabirala v uličnih koših za smeti. “Poznala sem samo destruktivne odnose. Za tolažbo sem začela v alkohol mešati zdravila in tako tonila v brezupno odvisnost.”

Jezusova luč

Leta 1994 so jo pripeljali v rehabilitacijski center. Vsi so se je bali, saj je zbrcala vsakega, ki se ji je približal, moške pa je pljuvala in jih preklinjala. “Poznala sem samo jezo,” pove. Zdelo se ji je, da se na tem kraju vsi zelo čudno obnašajo. “Vsi so bili nasmejani. Na začetku sem bila prepričana, da sem končala v umobolnici (…). Nato sem začela razmišljati, da so njihovi nasmehi posledica jemanja kemičnih substanc in zato sem začela povpraševati zanje.” Namesto tablet pa so jo pospremili v kapelo in začeli zanjo moliti.


THE ILLUSTRATED MONK

Preberite še:
25 let zlorabe drog, spolnih ekscesov in ločitvenih postopkov. Potem pa v samostan!

“Nič nisem vedela o Bogu in molitvi: zame je bila Cerkev kraj smrti.” V nekem trenutku pa se je zgodilo nekaj, kar sama imenuje “nadnaravni poseg”. “Imela sem občutek, da sem pod tušem, vendar pod tušem svetlobe in miru. Jezus je bil edini, ki bi me lahko ozdravil: človeško gledano sem bila brezupen primer. In tako je bilo. V tistem trenutku sem se rodila. In ko me danes vprašajo, koliko sem stara, rečem, da 25 – 25 let nazaj mi je Jezus dal življenje in naučila sem se hoditi v Njegovi ljubezni.”

Ni ozdravljenja brez odpuščanja

Kakšen mesec dni kasneje, ko se je navadila na svet gledati z novimi očmi in hoditi po poti vere, ji je njen duhovni oče rekel, da jo čaka naslednji korak: odpuščanje! “Ponovno sem se odzvala z močno jezo. Spraševala sem se, kako lahko pričakuje, da bi odpustila hudo, ki so mi ga mnogi povzročili?” Razložili so ji, da ne bo mogla nikoli zares ozdraveti, če ne bo odpustila. “To je bila dolga in boleča pot, v kapeli sem molila in izgovarjala ime za imenom. Nazadnje sem uspela odpustiti svoji mami, ki me ni ljubila in branila. Dojela sem, da tega pač ni bila sposobna, saj je bila tudi ona sama nekoč žrtev.”


WOMAN DEPRESSED SAD

Preberite še:
Kaj storiti, ko nas v sedanjosti ovirajo rane iz preteklosti

ELISE LINDQVIST
fot. archiwum autorki

WEB 3 ANNA NOBILI

Preberite še:
Iz nočnih klubov v samostan: “Samo z Gospodom smo lahko resnično ženske”

Angel prostitutk

Že več kot 20 let Elise pomaga ostalim ženskam: “Ko sem šla prvič ponoči na znano mestno ulico prostitutk, sem v njih videla samo sebe in dojela sem, da je to kraj, kjer moram delati.” Njeno poslanstvo je v stalni materinski prisotnosti: posluša, objame, prinese kaj za popiti in ponudi kakšno oblačilo, da se ženske na cesti lahko pogrejejo v mrzlih zimskih nočeh.

“Zame je največja nagrada, ko uspem rešiti kakšno dekle z ulice, vendar je moja prisotnost namenjena tolažbi in vlivanju poguma in jim pomagati do spoznanja, da obstaja Tisti, ki jih ljubi in da niso same. Kličejo me mama.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Nataša Rupena.


GORNJI GRAD CATHEDRAL

Preberite še:
Spoznajte prvotna zavetnika ljubljanske nadškofije


WYPADEK ROWEROWY

Preberite še:
O posledicah hude nesreče: “Kot da bi me kdo s kladivom po glavi”


ALEX ABRINES

Preberite še:
Zvezdnik o depresiji: “Oborožen s pogumom, da bi končal to nočno moro”

Tags:
spreobrnjenjetrpljenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.