Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Si želite lepši odnos? Več se smejte!

YOUNG, COUPLE, LOVE

Syda Productions | Shutterstock

Chloe Langr - objavljeno 20/07/19

Predstavljamo vam štiri načine, kako lahko v svoj zakon vnesete več smeha (in ljubezni)

Že od prvega zmenka naprej me Joseph spravlja v smeh. Ima izreden talent za pripovedovanje smešnih zgodb, ki jim dodaja še različne zvočne efekte. Občudujem njegovo sposobnost, da se zaradi njegovega smešnega izraza na obrazu ali zabavnega komentarja celo najbolj strašljiva situacija zdi obvladljiva. Po šestih mesecih zakona lahko iskreno rečem, da se še nikoli nisem toliko smejala, kot se smejem, odkar sem poročena z njim.


COUPLE

Preberite še:
Kako je en stavek pomagal rešiti moj zakon

“Človeka, s katerim se nikoli ne smejimo, ne moremo zares ljubiti.”

To je nekoč zapisala esejistka Agnes Repllier. Humor je v romantičnem razmerju izjemno pomemben in psihološke študije dokazujejo, da je smeh pravzaprav najboljše zdravilo.

Psiholog dr. Jeffrey Hall, profesor komunikacijskih študij na kansaški univerzi, je pred kratkim izdal študijo o humorju in odnosih. “Šaljivost med partnerjema je bistvena sestavina povezovanja in vzpostavljanja varnosti v odnosu,” piše. “Humor je pomemben pokazatelj privlačnosti med potencialnima partnerjema.”


DIVORCE

Preberite še:
Duhovnik, ki dela z zakonci, nam razkriva najučinkovitejše tehnike prepiranja

“Dobro je, če imate smisel za humor. Še bolje je, če ga ima vaš partner. Najbolje pa je, če ga imata oba,” zapiše dr. Hall.

Predstavljamo vam štiri načine, kako lahko danes v svoj odnos vnesete več smeha (in ljubezni).

1.Preučite partnerjev smisel za humor

Ko sem spoznavala Josepha, me je zelo privlačilo to, da so se nama zdele smešne iste stvari. Da bi bilo v vašem odnosu več humorja, morate vedeti, kaj spravlja v smeh vašega partnerja. Vsakdo ima namreč drugačen smisel za humor: nekateri so med pripovedovanjem šal povsem resni, spet drugi pa raje kaj duhovitega pripomnijo. 

Psiholog Rod Martin in njegovi kolegi so preučevali humor in sestavili vprašalnik o vrstah humorja – ta je lahko koristen ali pa tudi škodljiv. 

Začnite tako, da boste pozorni na to, kaj se zdi smešno vašemu partnerju. Ugotovite, kaj ga spravi v smeh, nato pa to uporabite, da omilite kakšno situacijo in tako naredite dan bolj prijeten. 

MAŁŻEŃSTWO
Wu Jianxiong/Unsplash | CC0

2.Smejte se tudi v stresnih trenutkih

Lani poleti, ko sva bila z možem na počitnicah v Koloradu, sem pristala v bolnišnici. Skupaj sva čakala na izvide preiskave, ker sem tisto jutro omedlela. Nikakor nisem bila zadovoljna, saj sva nameravala iti v gore. Namesto tega pa sem obtičala v bolnišnici zaradi nizkega krvnega sladkorja. A Josephov smisel za humor naju je rešil in dan naredil veliko bolj znosen. Smejala sva se temu, da jutro sicer resda ni bilo tako, kot sva pričakovala, a v Kolorado sva vseeno prišla, da bi doživela pustolovščino.

Vsi smo že bili v kakšni stresni situaciji, ko smo se tako ali drugače slabo počutili. A tudi kadar imamo slab dan – ali pa še posebej, kadar imamo slab dan –, nam smeh lahko pomaga premagati težko situacijo. Ko se zares nasmejemo, se počutimo bolje. Smeh poveča srčni utrip in krvni tlak ter sprošča endorfine v možganih. Lahko pa tudi izboljša prekrvavitev in pomaga pri sproščanju mišic, kar zmanjšuje telesne simptome stresa.   


MARRIAGE

Preberite še:
Največji in edini izziv v zakonu

“Ko se smejemo, se prag bolečine občutno poveča; ko pa gledamo nekaj, kar navadno ne izzove smeha, se prag bolečine ne spremeni (in se celo zniža),” je v svoji študiji, v kateri je raziskoval prag bolečine in humor, zapisal Robin Dunbar z oxfordske univerze.

“To lahko najbolje razložimo z delovanjem endorfinov, ki se sproščajo pri smejanju.” Najboljše pri tem pa je, da lahko z dobrim smislom za humor celo najbolj grozne situacije postanejo znosnejše. Drug drugemu torej pomagajmo na stvari pogledati s humorjem, še posebno takrat, ko nam ni lahko.

3.Poiščite smešno plat svojega vsakdanjika

Trenutki, ko se zvijam od smeha, niso nujno tisti, ko mi Joseph pripoveduje kakšno šalo, ki si jo je zapomnil. So tisti, ko poišče smešno plat najinega vsakdanjika. Ko greva zvečer v posteljo, se, preden zaspiva, pogosto še zadnjič skupaj nasmejeva kakšnemu dogodku, ki se nama je zgodil čez dan.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Vas zanima recept za povezanost v zakonu?

Dr. Barton Goldsmith, psiholog in avtor dela Emotional Fitness for Intimacy (Čustvena sposobnost za intimo), se s tem strinja. “Pri humorju v odnosu ne gre le za to, da si govorimo smešne stvari. Gre tudi za to, da imamo smisel za humor, ko skupaj delamo stvari. Poznam pare, ki se skupaj tako zabavajo, da se nasmejejo do solz, in na primer samo za pomivanje posode potrebujejo več ur.” S tem, ko se skupaj smejete vajinim šalam ali pa si poveste, kaj ste smešnega videli na poti v službo, v vsakdanje življenje vnašate humor.

COUPLE
Stock rocket - Shutterstock

4.Humor in spoštovanje sodita skupaj

Napadalen smisel za humor je slab znak za odnose na splošno, še slabše pa je, če je tak stil humorja navzoč v ljubezenskem razmerju,” piše dr. Hall. “Če se vam zdi, da vaš partner pripoveduje nesramne šale, potem ste verjetno v vajinem odnosu to že občutili na lastni koži.” 

Če se z nekom skupaj smejimo, je to dobro in zdravo, povsem nekaj drugega pa je, če se komu smejemo. Šale, v katerih se norčujemo iz svojega zakonca ali pa se dotikamo občutljivih tem, kot so njegovo zdravje, družina ali delo, v zdravem odnosu nimajo prostora. Če v odnosu uporabljate humor z zdravo mero spoštovanja do zakonca in do njegovega smisla za humor, bosta v vašem domu zagotovo smeh in dobra volja. 

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar. 


COUPLE, LOVE, BALCONY

Preberite še:
Romantični zmenki za vsak letni čas


UPSET

Preberite še:
Ali je to razlog, zakaj Bog včasih dopusti, da se naše rane ne zacelijo?


DRINSKE MUČENKE

Preberite še:
Mučenke, ki jih je reka Drina odnesla v Božje naročje

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.