Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

5 krščanskih sporočil, ki jih nosi Levji kralj

THE LION KING MOVIE

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Lucija Čakš - objavljeno 24/07/19

Te dni je v slovenske kinematografe prišla filmska predelava ene najbolj poznanih Disneyevih risank: Levji kralj

Risanko vsi poznamo, iz nje zapojemo vsaj dve ali tri pesmi, morda na pamet znamo celo cele dialoge. Marsikdo si je v času odraščanja verjetno to risanko ogledal večkrat, kot zna prešteti. A pri otroških risankah se le redko vprašamo, kaj nam pravzaprav sploh sporočajo. Zato vam, preden se v kino odpravite na ogled filmske različice zgodbe (ali pa si na domačem televizorju zavrtite le original), predstavljamo nekaj krščanskih sporočil, ki jih prinaša Levji kralj.


LION

Preberite še:
Koga in kaj v krščanstvu predstavlja lev?

Ker večina zgodbo vsaj okvirno pozna, jo obnovimo samo na hitro – mladi levji prestolonaslednik Simba zbeži iz domače dežele, prepričan, da je kriv za smrt svojega očeta, levjega kralja, ne vedoč, da je za vsem stal zlobni načrt njegovega oblasti željnega strica Scarja. Po letih skrivanja v puščavski oazi Simba s pomočjo opičjega vrača Rafikija in duha svojega pokojnega očeta končno zbere pogum za vrnitev k svojemu levjemu tropu, da premaga hudobnega Scarja, ki mu je vsa ta leta okrutno vladal.

Krščanski arhetipi

Simba je kot sin kralja in na koncu tudi odrešitelj skupnosti tipičen arhetip Jezusa, njegov oče Mufasa pa arhetip Boga Očeta – ta simbolika je še podčrtana v prizoru, ko se Mufasa Simbi prikaže na nebu, torej dobesedno kot Oče v nebesih. Opica Rafiki pa simbolizira Janeza Krstnika, saj je, prav tako, kot je on Jezusa predstavil ljudem in sprožil njegovo javno delovanje, tista, ki je Simbo ob rojstvu pokazala vsem živalim in nato sprožila njegovo vrnitev k tropu, torej začetek javnega delovanja. In Scar, seveda, je Hudi Duh, ali celo sam Lucifer – nekoč desna roka vladajočega, ki se iz ljubosumja in častihlepnosti odvrne od njega.


SMARTPHONE

Preberite še:
Otrok nikar ne pustite samih pred risanko z Youtuba

Bog nas brezpogojno ljubi in nam odpušča

Mufasa seveda ni podoben Bogu le po tem, da je rešenikov oče in da je v nebesih, temveč tudi po ljubeči, a odločni vzgoji, s kakršno uči sina. In predvsem po tem, da odpušča. V pogovoru, ki ga ima s Simbo, ko ta prekrši njegovo pravilo in se odpravi v kraj sence (mar ni to idealno poimenovanje za greh?), ga poduči, kaj pomeni pravi pogum. In čeprav ga je Simbova kršitev užalostila, ga zanjo ne kaznuje, temveč mu odpusti.

Bogu je pomemben naš odnos z njim

Tudi v prizoru, ko Simba zagleda duha svojega očeta na nebu, ga ta ne obtoži kakšnega slabega dejanja, temveč je žalosten predvsem zato, ker je sin pozabil nanj. Glavna Simbova napaka torej ni bila, da je pobegnil pred svojimi napakami in odgovornostmi, temveč, da je pozabil na svojega očeta v nebesih in na njegovo vzgojo.
Preberite še:
6 filmov, ki prikazujejo lepoto pariške stolnice Naše Gospe

Božje stvarstvo je dragoceno in z njim je treba ravnati spoštljivo

V pogovoru s Simbo o krogu življenja Mufasa pove, da je v naravi vse povezano med seboj in da zanjo najbolje skrbimo, če v tem krogu življenja zavzamemo svoje mesto. Da torej ni narobe, če lev lovi antilopo, ko je lačen, ker je ne lovi zgolj iz zlobe ali požrešnosti. Kako nujno je skrbno in preudarno ravnanje z naravo, se izkaže, ko levom zavlada Scar, ki zaradi pohlepa lovi več, kot potrebuje. S tem izčrpa naravne danosti in med levi zavlada lakota. Potreben je velik požar, ki ustvari nevihtni oblak, da izsušeno zemljo znova napoji dež, iz nje zraste trava in se živali znova vrnejo k skali ponosa.

Hakuna Matata – ne skrbite!

To je eden najbolj zabavnih delov filma, namenjen predvsem smehu – surikata in divja svinja bradavičarka, ki levu prepevata, naj bo brez skrbi. Kdo bi si mislil, da je mogoče v tem najti tudi globlje sporočilo? Zelo je namreč podobno tistemu, ki nam ga Jezus položi na srce v Matejevem evageliju (6,25) “Zato vam pravim: Ne skrbite za svoje življenje, kaj boste jedli ali kaj boste pili, in ne za svoje telo, kaj boste oblekli.”


DREŽNICA

Preberite še:
Cerkev, ki je ni uničil niti vihar prve svetovne vojne


MORNING COFFEE

Preberite še:
Skrivnost za uspešen dan po nasvetu nadškofa Fultona Sheena


STRESSED WOMAN

Preberite še:
5 trenutkov stiske, v katerih se lahko zatečemo v Marijino naročje

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.