Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Pritisk družbe se mi zdi najhujši. To je nekaj, kar nas lahko ubije, če dovolimo”

MAJDA JUS AŠIČ

ANJA RAJTER | ALETEIA

Anja Rajter - objavljeno 24/07/19

S priznano psihologinjo smo se pogovarjali o samskosti in o kriterijih, ki si jih postavimo pri iskanju partnerja

Majda Jus Ašič je univerzitetna diplomirana psihologinja, ki ima več desetletij delovnih izkušenj v šolstvu pri delu z mladimi, s starši in učitelji, več deset let je mama in več deset let se je kalila v zakonu. Je tudi coachinja, ki se drugim trudi pomagati, da poletijo. Je dobra prijateljica, ki je s svojo razumevajočo podporo pri vzletu pomagala mnogim mladim.


anja rajter

Preberite še:
Samska na praznik zaljubljencev? “Na silo ne bom z nekom”

Kaj lahko naredimo za to, da se pri 35 ne bomo počutili zafrustrirano, če smo samski?
Najprej moramo imeti radi sebe, se sprejeti, si narediti življenje lepo vsak dan. Če vemo, da ima naše življenje smisel kljub samskosti, potem bo veliko večja verjetnost, da bomo srečali nekoga, ob katerem nam bo zaigralo srce. Ko smo veseli, radostni in zabavni, so tudi drugi ljudje radi v naši družbi.

Ravnaj z ljudmi, kot bi bili takšni, kakršni bi morali biti, in pomagal jim boš, da postanejo to, kar so zmožni postati. –J. Wolfgang Goethe

Dobro je tudi odpreti lastne okvirje in početi stvari, ki jih do zdaj še nismo, pa si jih mogoče želimo. Lahko gremo v hribe ali na potovanje, se vpišemo v plesni tečaj, se odločimo za nov hobi, se pridružimo društvu. Gremo tja, kjer so tudi samski in niso sami pari.

Mislim, da to, da smo stari nad 35 let, ni ovira. Verjamem pa, da je hudo, kadar je posameznik osamljen in si želi partnerja. Družba pričakuje, da bomo do takrat že imeli službo, stanovanje in družino. In ta pritisk se mi zdi najhujši. To je nekaj, kar nas lahko ubije, če dovolimo.


SAINT ANTHONY OF PADUA

Preberite še:
Ste pozabljivi? Samski? Pogosto izgubljate stvari? Lahko vam pomaga ta svetnik

MAJDA JUS AŠIČ
ANJA RAJTER | ALETEIA

Naj pri iskanju partnerja ohranjamo ali mogoče spustimo pričakovanja?
Čisto odvisno od kriterijev. Če smo stari 35 let in pričakujemo, da se bo naš princ pripeljal z nekim strašnim avtom, ima najmanj hišo in vikend ter denarja kot pečka, potem lahko spustimo kriterije. Če pričakujemo Georgea Clooneyja v mlajši izvedbi, potem lahko razmislimo, če je to res edini moški, s katerim bi lahko živele.

Če pa je naš kriterij, da si želimo nekoga, ki nas bo imel rad, nas podpiral, nas sprejel take, kot smo, v nas odkril najboljše in bil pripravljen z nami ustvariti družino, potem ni potrebno spustiti nobenega kriterija.

Podobno kot za ženske velja tudi za moške. Če si predstavljajo, da mora biti njihova partnerka kot Pamela Anderson v mlajših letih: lepa, s fantastično postavo, bogata, pripravljena biti gospodinja, kuharica, ljubica, da se lahko pohvalijo z njo, ko gredo ven … Ja, potem lahko spustijo kriterije.


FRIENDS

Preberite še:
4 stvari, ki jih nikoli ne smete reči samski prijateljici …

Če pa so ti moški pripravljeni pogledati okrog sebe in videti navadna zemeljska dekleta z vsemi njihovimi lepotnimi pomanjkljivostmi, a velikim srcem, prijaznim karakterjem, delavnostjo, veseljem in radostjo, mislim, da jim ni potrebno spustiti kriterijev.

Mislim, da obstaja veliko ljudi, s katerimi smo kompatibilni in s katerimi bi lahko srečno živeli. Ne obstaja samo ena oseba na celem širnem svetu. Problem pa je, če si posameznik ustvari idealno predstavo o partnerju, ki pa ni nujno res partner, ki ga potrebuje in s katerim bi bil lahko srečen.

Mlajši odrasli se pri 35 letih sprašujemo, če smo neprivlačni, mogoče nismo sposobni biti v zvezi. Kaj je z nami narobe? Kaj nam manjka?
To je odgovor za milijon dolarjev. Vsak izmed nas je lahko neprivlačen za določene ljudi in privlačen za druge. Ker imamo, hvala Bogu, različne okuse. Nek posameznik je lahko nekomu neskončno zabaven, simpatičen in vir navdiha, še in še bi se družil z njim. Nekomu drugemu je ista oseba popolnoma neprivlačna in nezanimiva.

Vsak od nas je poseben po izgledu, načinu govora, stopnji komunikativnosti, po karakternih lastnostih, vrednotah, stališčih. Točno taki, kot smo, lahko poiščemo nekoga, ob katerem se bomo dobro počutili, katerega družba nam bo v veselje in za katerega smo vir veselja do življenja.


WOMAN SITTING ON THE ROAD

Preberite še:
Zakaj so vsi srečni v ljubezni, le pri meni se nič ne dogaja?

MAJDA JUS AŠIČ
ANJA RAJTER | ALETEIA

MIŁOŚĆ

Preberite še:
Kako v vsakdanjem življenju izbrati ljubezen in ne poželenja

Imel sem že toliko neuspelih zvez … Kaj zdaj?
Mogoče bi bil to primeren trenutek, da se taka oseba posvetuje s coachem ali terapevtom. Da ugotovi, ali je v njegovih pričakovanjih ali vedenju kakšna temeljna vedenjska ali značajska lastnost, ki mu preprečuje uspešno zvezo.

Ne glede na to, ali je odgovor da ali ne, bi bilo mogoče modro, da se razblinijo ti sivi temni oblaki, ki mu visijo nad glavo, in razčisti, v čem je težava. Ali s svojim vedenjem partnerja omejuje, izvaja psihično nasilje, je ljubosumen? S takim vedenjem mu zagotovo ne bo dal dihati in je takšna zveza obsojena na neuspeh. Če se to ponavlja, bi se bilo modro pogovoriti s strokovnjakom.


SINGIELKA

Preberite še:
Skrivnost, kako najti ljubezen, ko ste samski

Kaj lahko naredimo za to, da nam pri 35 letih ne bo treba obupati nad svojimi željami, cilji in življenjsko vizijo?
Pogovorimo se z nekom, ki nas podpira. S prijatelji, ki nas imajo radi in nam potrdijo, da imamo prav. Ali nam naše želje pokažejo v drugi luči, so pripravljeni z nami preživeti prosti čas, iti na kakšno potovanje ali izlet. Mogoče lahko pogledajo okrog sebe, če poznajo nekoga, ki bi bil prijetna družba za nas. In nas podpirajo v trenutkih, ko nam je težko.

Spreminjati se ni potrebno, razen če imamo nerealna pričakovanja. Nekaj princev na kraljevih dvorih je še prostih. In če so ti edini, ki so za žensko predmet poželenja, potem bi bilo modro razmisliti, da bo mogoče malo težje prišla do njih. Če pa si želi normalnega fanta in nima predpisanih centimetrov višine, širine rame, barve oči, las in debeline denarnice … Potem pa absolutno ne.


KOBIETA LATEM

Preberite še:
5 nasvetov, kako preživeti poletje, če ste samski

Kako naj se soočamo s pričakovanji družbe? Pri 35 služba, hiša, zakonec, otroci …
Lahko jim zelo prijazno povemo, da včasih življenje ne poteka po načrtu in željah posameznika. Lahko jim povemo, da nas take pripombe in komentarji prizadenejo in bomo veseli, če jih zadržijo zase.

Lahko jih vprašamo, če imajo kakšno rešitev ali v rokavu kakšnega simpatičnega partnerja za nas. Dejstvo je, da imamo vsi dovolj svojih težav in bi lahko najprej pometli pred svojim pragom, preden se lotimo sosedovih pragov.

Česar si ti sam ne želiš, tega tudi drugemu človeku ne stori. –Konfucij

Mislim, da se ljudje sploh ne zavedajo, kako so neprimerni, grobi in žaljivi v svojih komentarjih. Naj držijo jezik za zobmi in se brigajo zase. To jim lahko tudi povemo, ne glede na ceno, ki jo bomo ob tem plačali. Kako lahko pomagajo samskemu komentarji staršev, da pričakujejo vnuke? Ali imajo starši svoje otroke radi samo zaradi vnukov ali tudi zaradi njih samih?


FUN,AUNT,BABYSITTER,CHILD

Preberite še:
Zakaj moji nečaki nočejo, da bi se poročila

Imate za samske kakšno spodbudo ali sporočilo?
Čisto vsak izmed nas je vreden ljubezni, pozornosti, sreče in zadovoljnega življenja.

Pomembno se mi zdi, da priložnostim v življenju pustimo odprta vrata in odprto srce. In ostati odprti. Da ostanemo še malo otroški, se veselimo življenja, smo navihani, smo za kakšno neumnost, za kakšen izziv, za kakršnokoli idejo, da se kam gre in počne nekaj izven okvira.

To se mi zdi zelo pomembno. In ohraniti pozitiven odnos do življenja, ohraniti vedrino in ugotoviti, da smo vredni sami sebi, da živimo. Da nismo vredni samo zato, ker imamo partnerja ali otroke. In da recepti za uspešno življenje niso vsi enaki. Če pogledamo okrog sebe, je parov in zelo različnih uspešnih zvez, zelo veliko.


MOM,KIDS,MOTHERHOOD

Preberite še:
3 stvari, ki jih starši lahko storijo, ko imajo njihovi otroci “težavne prijatelje”
Preberite še:
Ni vse v popolnosti. To so modeli, ki spreminjajo pogled na lepoto


DREŽNICA

Preberite še:
Cerkev, ki je ni uničil niti vihar prve svetovne vojne

Tags:
intervjuosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.