Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, da na otroke ne bomo prenesli ran iz našega otroštva?

ZAKAZ DAWANIA KLAPSÓW

Shutterstock

Orfa Astorga - objavljeno 25/07/19

Najboljši način, kako ozdraviti preteklost, je, da naslednjim generacijam posredujemo življenje ter jih naučimo, da sta odpuščanje in ljubeča skrb za druge edina pot do svobode

Moja mama je imela neobvladljivo potrebo po trpljenju, žalosti, sramu in po tem, da se je obremenjevala z vsako stvarjo. Z načinom govora in grenkim izrazom na obrazu je v poslušalcu vzbudila občutek tesnobe. Zato so se je ljudje začeli izogibati. Med njimi je bil tudi oče, ki nas je zapustil.

S tem se je še močneje vživela v vlogo žrtve in s tem zavirala zdrav razvoj svojih otrok, saj nam je nenehno pripisovala napake in nam nalagala negativna bremena. Cena, ki smo jo za to plačali, je bila zelo visoka.


DUST

Preberite še:
Kje je meja med ponižnostjo in pohlevnostjo

Odločila sem se prekiniti vzorec

Ko sem odrasla, sem se odločila prekiniti vzorec nesrečne usode in sem se za pomoč obrnila na strokovnjaka. Morala sem odpreti rane, da sem iz njih spravila potlačena čustva in zamere. S tem sem jih ozavestila in tako ozdravila. Prav tako pa sem se izognila ponavljanju vzorcev, v katerih sem bila vzgojena.

Naučila sem se pomembnih stvari o sebi

V življenju je bilo nato potrebno udejanjiti nasprotno od tistega, kar sem v preteklosti privzela. To pot pa lahko opišem tako: Naučila sem se, da ne znam zaupati. V prvih letih življenja sem bila namreč prikrajšana za telesno bližino in besedne spodbude.

Nestrpno sem pričakovala rojstvo svojih otrok in zavestno sem se odločila, da jim bom svojo ljubezen vedno izkazovala tako prek fizičnega stika kot z besedami. S tem jim bom pokazala, da so moj največji zaklad. Trenutki predane ljubezni staršev do majhnih otrok, ki jokajo, bo v njihovem življenju delala čudeže tudi takrat, ko bodo odrasli.


DANIELA AND FABIO

Preberite še:
Bremena iz otroštva: Del mojega zdravljenja so bili tudi moj mož in štirje otroci

FAMILY
Shutterstock

WEB 3 ANDREJ PERKO

Preberite še:
“Brez očetove discipline se otroci ne morejo razviti v zdrave osebnosti”

Naučila sem se občutiti lastno nemoč

Ko so me ob prvih poskusih uveljavljanja lastne volje zatrli, sem se naučila občutiti lastno nemoč. Besede, kot so ne, moje, jaz, mi niso bile dovoljene. Vsakič, ko sem poskusila, sem podoživela mamino razočaranje, ker nisem živela tako, kot je živela in razmišljala ona. Brez lastne volje pa ni varnosti pred ranami, ki jih življenje prinaša.

Svojim otrokom bom dovolila, da se uveljavijo že od svojega zgodnjega otroštva dalje in pokažejo svojo otroško voljo brez strahu. Če bodo njihove želje ustrezne, jih bom z veseljem podprla in naučila jih bom, kako razpreti krila, da bodo lahko leteli.

Ko mi kot otroku niso dovolili, da bi se igrala, sem se naučila občutkov krivde. Lahko bi se zaprla v svoj domišljijski svet in bila, karkoli bi želela. Ta svet bi mi pripadal in me osrečeval, medtem ko bi odraščala. Vendar sem se namesto tega odrekla otroški svobodi v domišljiji in nase prevzemala krivdo. Ne za to, ker bi uničila katero od igrač, ampak za stvari, ki z menoj niso imele opraviti ničesar: naložili so mi krivdo zaradi maminega nezadovoljstva, ko je zbolel brat, ob težavah, ki so jih imeli moji starši …


MACIERZYŃSTWO

Preberite še:
Kaj pa, če SI mama, ki jo tvoji otroci potrebujejo?

Svojim otrokom bom omogočila izkušnjo čudovite otroške nedolžnosti, kjer bodo lahko imeli nadnaravne moči in bili bitke med dobrim in zlim s palčki in čarovnicami. Prek te izkušnje se bodo postopoma naučili razlikovati med realnim in nerealnim.

Nezaupanje v svoje sposobnosti

Naučila sem se nezaupanja v svoje sposobnosti, ker so me ob šolskih neuspehih vedno znova poniževali s krutimi pridevniki in mi napovedovali življenjski neuspeh. Rdečica na mojem obrazu je izdajala, da sem se počutila negotovo in popolnoma izgubljeno. S tem pa sem nase pritegnila pozornost in iz mene so se norčevali.


LOVING FAMILY

Preberite še:
Zakaj morajo otroci videti, kako očetje izkazujejo ljubezen

Ne bom vrednotila ocen svojih otrok, temveč njihov trud. Naučila jih bom, kako naj v sebi odkrijejo naravne sposobnosti in jih razvijajo. Predvsem pa jih bom naučila, da je za resnično srečo pomembno to, kdo smo.

Ko sem vstopila v obdobje pubertete, sem se naučila občutkov sramu, ker ni bilo ob meni nikogar, ki bi mu lahko zaupala in ki bi me z nežnostjo pospremil skozi naravne spremembe, ki sem jih doživljala. Znašla sem se pred ovirami in nisem mogla razvijati svoje identitete ter biti to, kar sem, zato sem začela dvomiti vase.

Svojim otrokom bom stala ob strani. V času njihovih bioloških sprememb bom zanje varno zatočišče, da bodo lahko zaupali vase. Z ljubeznijo in potrpežljivostjo se bom soočila z obdobjem naravnega upora tega obdobja, ko se bodo zaprli sami vase zato, da bi se lahko spremenili v krasne metulje in poleteli proti mladosti in zrelosti. 

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Nataša Rupena.




Preberite še:
Premagala je raka, zmaguje za Slovenijo


TINY ISLAND OF SAINT JULIUS

Preberite še:
Svetišče v Italiji, ki leži na majhnem otoku sredi jezera




Preberite še:
Izpoved profesionalnega igralca pokra, ki je postal redovnik

Tags:
družinaotrocizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.