Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Temne plati aplikacije FaceApp

YOUNG, OLD, MIRROR

tommaso lizzul | shutterstock

Annalisa Teggi - objavljeno 25/07/19

V zadnjih dneh je na družbenih omrežjih ponovno postala zelo priljubljena aplikacija FaceApp. Gre za aplikacijo, ki lahko uporabnikom spremeni obraz in s tem pokaže, kakšni bomo videti, ko bomo stari, lahko pa nas tudi pomladi ali nam spremeni spol. Med najbolj simpatičnimi filtri je filter dedka. Če izhajamo iz družbene nagnjenosti k narcisizmu, si izumitelji lahko obetajo dober zaslužek, aplikacija pa zagotovo ni jasna glede vprašanja varovanja in razpolaganja z osebnimi podatki

Kaj se skriva za tisočerimi obrazi in kakšen je obraz FaceAppa? Aplikacija, ki je te dni preplavila omrežja, je bila v uporabi že leta 2017. Izdelala jo je ruska družba Wireless Lab. Bila je zelo iskana in uporabljana tudi zaradi možnosti spreminjanja spola na fotografiji. Morda se še kdo spomni tistih fotografij, zagotovo so si jih zapomnili izdelovalci podjetja Wireless Lab, saj se je proti njim takoj začel pravni postopek, s katerim so jih obsodili rasizma. Filter “hot”, s katerim je bilo mogoče obraz narediti bolj privlačen, je bil namreč zgrajen na algoritmih, ki je posvetlil polt. Če je bila oseba na fotografiji temne polti, se je po preoblikovanju s filtrom spremenila v svetlopolto.
Preberite še:
To so aplikacije, ki vam lahko polepšajo življenje

To pa še zdaleč ni edina slabost aplikacije. “Če na telefonu vklopimo letalski način, FaceApp ne bo deloval in bo opozoril, da potrebujete povezavo na internetno omrežje. To dokazuje, da se slika naloži na njihov server,” je povedal Luca Sambucci, strokovnjak pri podjetju Eset, ki se ukvarja z varnostjo informatike.

Hranijo podatke uporabnikov

Rusko podjetje, ki upravlja FaceApp, ima torej v svoji bazi podatkov vse obraze uporabnikov. Med drugim se pojavljajo vprašanja, kaj z njimi naredi, koliko časa hrani fotografije in kakšne kriterije za varovanje osebnih podatkov uporablja.


WOMAN - MACBOOK - FACEBOOK

Preberite še:
Preverite sedem glavnih grehov po posameznih družbenih omrežjih

FACEAPP
nikkimeel | Shutterstock

Podatki, do katerih aplikacija dostopa, pa niso le fotografije, ki smo jih delili, ampak tudi drugi občutljivi podatki, shranjeni na naših telefonih – recimo podatek o tem, kje se nahajamo. Kar se fotografij tiče, je pred nami še ena resna dilema: čeprav aplikaciji damo na voljo le eno fotografijo, le-ta lahko dostopa do celotne galerije fotografij. Veliko jih je opazilo, da je FaceApp kljub temu, da so glede deljenja fotografij iz galerije označili opcijo “nikoli”, dostopal do ostalih podatkov.

Že ena sama fotografija lahko vsebuje ogromno osebnih podatkov, za tiste ki jih znajo brati. Zato je bistvenega pomena, v kakšnih ali čigavih rokah pristane. Ščititi našo identiteto v času obraznega prepoznavanja ni postranskega pomena.


CYBER BULLYING

Preberite še:
5 nevarnosti, ki na najstnike prežijo na družbenih omrežjih

“Problem je v tem, ker je nemogoče opredeliti, kaj se zgodi, ko se naloži fotografijo. Licenca je glede tega dokaj permisivna. Dokažejo lahko, da se je uporabnik strinjal, da se lahko fotografijo pošlje komurkoli in kamorkoli oni želijo in dokler je z njimi povezan, lahko naredijo še veliko drugih stvari.”

Jon Lawrence iz Electronic Frontiers trdi, da moramo biti zelo previdni, predvsem ko govorimo o obraznem prepoznavanju. “Obrazno prepoznavanje postaja vse bolj ključno v naši digitalni identiteti, predhodno se morajo zavzeti za zaščito lastnih fotografij na enak način, kot ščitijo druge vidike lastne identitete – kot npr. datum rojstva ali davčno številko.”

Aplikacija prinaša tudi pozitivne stvari?

Vse to lahko dojamemo kot zabavo – naredimo selfie, ga spremenimo in se smejimo nagubani podobi, ki jo bomo videli na svojem telefonu. Več kot očitno pa to ni aplikacija, ki bi nas pustila brez skrbi.

A uporabniki so našteli tudi pozitivne stvari, med drugim jih je veliko povedalo, da so na svoji postarani fotografiji prepoznali svoje prednike: starše, stare starše … Vsi pripadamo zgodovini, ki jo pišejo obrazi iz mesa in kosti. Zanimivo je, da nas mora na to živo opomniti virtualni pripomoček.

Ne moremo vedeti, kako bo jutrišnja zgodba izklesala naš obraz (FaceApp na primer ignorira dejstvo, da se lahko na našem obrazu pojavi brazgotina ali rana). Nobeno čarobno ogledalo nam tega ne more povedati. Lahko se le prepustimo temu, da naše oči opravijo svojo nalogo in dan za dnem gledajo podobo, kakršna postajamo, pomembno pa je tudi, da poleg opazovanja sebe naše oko seže tudi onkraj tega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Nataša Rupena.


DZIWNE REKORDY GUINESSA

Preberite še:
9 najbolj nenavadnih Guinessovih rekordov


ADRIJANA DIMEC

Preberite še:
“Materinstvo te prisili, da iz življenja odstraniš ‘navlako’, ker nimaš več časa za to”


ZAKAZ DAWANIA KLAPSÓW

Preberite še:
Kaj storiti, da na otroke ne bomo prenesli ran iz našega otroštva?

Tags:
splet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.