Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdo sta pravzaprav bila Marijina starša?

JOAHIM IN ANA

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 26/07/19

Danes godujeta starša Device Marije. Izhajala sta iz Davidovega rodu. Izročilo pravi, da se jima je Marija rodila šele po dvajsetih letih zakona. K sveti Ani se danes zatekajo matere in žene, sveti Joahim pa velja za zavetnika zakoncev

Ana se je rodila v Betlehemu, Joahim pa v Nazaretu. Po novem svetniškem koledarju, veljavnem od leta 1969, danes godujeta skupaj. Sprva je bil današnji dan posvečen le spominu matere Ane, očeta Joahima pa so se spominjali 16. avgusta.

Z združitvijo obeh godov je bolj poudarjena zakonska zveza, iz katere se je rodila Marija – edina v človeškem rodu, ki je bila že ob spočetju obvarovana madeža izvirnega greha.
Preberite še:
Kako je Marija pomirila vihar in rešila mornarje

Potomca Davidovega rodu

Ana in Joahima sta bila oba potomca kraljevega Davidovega rodu. Kmalu po poroki sta razdelila svoje premoženje na tri dele: za svetišče, za uboge in za njuno preživnino. Ko sta se poročila, sta si silno želela otrok, kajti takrat je vsaka verna judovska žena živela v pričakovanju, da bo morebiti prav ona rodila obljubljenega Mesija.

A Bog je tudi njiju preizkušal s “sramoto” nerodovitnosti, saj kar 20 let nista imela otrok. Zaobljubila sta se, da ga bosta, če bo Bog uslišal njuno prošnjo in jima dal potomca, posvetila njemu.


BOY HUGGING MOTHER

Preberite še:
Vas skrbi za vaše otroke? S to molitvijo jih zaupajte ljubečemu varstvu sv. Jožefa

Mirjam ali Marija

Legenda pripoveduje, da je angel zakonca potolažil in jima razodel, da bosta dobila hčer, ki bo v veselje vsemu človeštvu – poimenujeta naj jo Marija. Razodeta verska resnica je, da je bila Marija spočeta brez madeža izvirnega greha. Štirinajst dni po rojstvu sta Joahim in Ana dala svoji hčerki ime Mirjam ali po naše Marija.

Za hčerko sta skrbela samo 3 leta

Izročilo pravi, da sta Marijo, takrat staro tri leta, po zaobljubi predala v varstvo duhovnikov v templju. Veselila sta se tistih dni, ko sta vsako leto za tri velike judovske praznike romala v Jeruzalem, da bosta spet videla svojo drago hčer. Njuna vloga je bila s tem dopolnjena, začelo pa se je poslanstvo njune hčerke Marije – postala bo Jezusova mati.


VIRGIN

Preberite še:
10 stvari, ki jim je Marija rekla ne

Ana, zgled vsem materam

Ime Ana izhaja iz hebrejskega Hannah in pomeni milost, ljubezen ali molitev. Poleg Marijine matere je ime Ana imelo več svetopisemskih žena, med katerimi je najbolj znana mati preroka Samuela. Obe Ani sta si bili podobni v tem, da sta otroka izmolili in ga že pred rojstvom posvetili Bogu.

Zato se k sveti Ani zatekajo po pomoč matere in nerodovitne žene. Priporočajo se ji tudi za poroko in skladen zakon, za srečen porod ter blagoslov otrok.

Pri nas je bila sveta Ana tudi priprošnjica za srečno zadnjo uro, zato so ji posvečali pokopališke cerkve in kapele. Na Slovenskem je sveti Ani posvečenih nad 70 župnijskih cerkva in podružnic. Ime Joahim pa je sorodno hebrejskemu Jehohanan, kar pomeni “Jahve je bil milostljiv”. Joahim je zavetnik zakoncev in mizarjev.


STRESSED WOMAN

Preberite še:
5 trenutkov stiske, v katerih se lahko zatečemo v Marijino naročje

Pogostost njunih imen

Po statističnih podatkih je ime Ana uvrščeno na 2. mesto (zanimivo, da jo je prehitela prav “njena hčerka” Marija), Joahim pa je skorajda na repu seznama, saj imamo v Sloveniji le 8 moških s tem imenom.

Ano umetniki najpogosteje prikazujejo, kako hčerki Mariji razlaga Sveto pismo. Mnogo podob in kipov jo kaže kot sveto Ano “Samotretjo” – v naročju svete Ane sedi Marija, v Marijinem naročju pa je mali Jezus. Joahima upodabljajo s košaro, v kateri sta dva goloba, ki ju je bil prinesel v svetišče, in s palico.


MAJDA JUS AŠIČ

Preberite še:
“Pritisk družbe se mi zdi najhujši. To je nekaj, kar nas lahko ubije, če dovolimo”


THE LION KING MOVIE

Preberite še:
5 krščanskih sporočil, ki jih nosi Levji kralj
Preberite še:
Ni vse v popolnosti. To so modeli, ki spreminjajo pogled na lepoto

Tags:
Marijasvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.