Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetnica, ki je lahko pestovala dete Jezusa

ŚWIĘTA WERONIKA GIULIANI

Wikipedia | Domena publiczna

Judyta Katarzyna Woźniak OSCCap - objavljeno 28/07/19

Sv. Veronika Giuliani sprva ni želela postati redovnica, zato se je pogosto prepirala z Jezusom. Ko pa je vstopila v samostan, jo je tam čakalo veliko trpljenja. Prejela je Kristusove rane in v srcu občutila močne bolečine. Ohranjenih je več kot 22.000 strani njenega duhovnega dnevnika

Bila je zelo živahen otrok. Težko jo je bilo krotiti, zato so jo domači klicali “Ogenj”. Že v otroštvu se ji je prikazoval Jezus – spremljaj jo je kot majhen deček pri igri. Veronika je včasih prosila Marijo s slike, ki je visela v njeni domači hiši, da bi ji v naročje dala svojega sina. Podobe s slik so pred njo “oživele” in mala Veronika je zares večkrat lahko pestovala detece Jezusa.


PADRE PIO

Preberite še:
Ko je pater Pij za koga molil, je uporabil to učinkovito molitev

Njeni prepiri z Jezusom

Njeno priljubljeno razvedrilo je bilo priprava in krašenje oltarčkov, ob katerih je molila. Gospod se ji ni prikazoval samo za to, da bi se z njo igral, ampak je že takrat svojo izbranko pripravljal, da bi bila poslušna njegovim navodilom.

Ko je Veronika včasih v srcu občutila prva notranja navdahnjenja in nemir, ni hotela prekiniti svoje dejavnosti. Bogu je govorila: Gospod, dovoli mi, da opravim to, kar sem si zadala, potem pa bom molila. Jezusov odgovor pa je bil: Za te stvari boš vedno imela čas; če pa me zdaj ne poslušaš, boš zamudila velike dobrote. Zato se je Veronika pogosto prepirala z Jezusom. Prepričevala ga je o svojih pomislekih in se upirala njegovemu vodstvu.


FATHER PIO

Preberite še:
Mož, ki je spovedal več kot 100 ljudi na dan in se pojavil na dveh mestih hkrati

Že takrat je v svojem srcu slišala, kako jo je Bog povabil, da se mu povsem izroči. A se je spet začela prerekati: Ali ne vidiš, Gospod, da še ne morem postati redovnica? Premajhna sem še, vendar pa bodi miren, nekoč bom to zagotovo postala. Gospodu je obljubila, da pojde v samostan in da mu takrat povsem izroči srce.

Njena vez z Marijo

Ko je imela sedem let, ji je umrla mama. Na smrtni postelji je svoje hčerke izročila posameznim ranam Križanega Jezusa. Veroniki je kot najmlajši pripadla rana na strani. Odhod njene ljubljene mame je malo Veroniko še tesneje povezal z Marijo. Od takrat naprej je Božja Mati bodočo stigmatikinjo spremljala v najpomembnejših in najtežjih trenutkih njenega življenja.


Virgin and Child with the Young Saint John the Baptist

Preberite še:
10 lepih misli, ki so jih svetniki namenili Devici Mariji

Trnjeva krona sestre Veronike

Sedemnajstletna je vstopila v samostan sester klaris kapucink v mestu Città di Castello. Izbrala si je red, ki je veljal za najstrožjega v okolici. Prej je morala prestati veliko preizkušenj, povezanih z lastnimi dvomi in z očetovim nasprotovanjem. A sanje so se ji izpolnile – začela je redovno življenje, prejela redovno obleko in redovno ime. Prav hitro se je med redovnicami pokazala zavist do Veronike,  ki jih je kljub rosnim letom prekašala po duhovni zrelosti.


SACRED HEART

Preberite še:
Zakaj častiti Jezusovo Srce?

Posrednica med Bogim in grešniki

Že v prvih letih, ki jih je prebila za samostanskimi zidovi, je Veronika prejela trnovo krono. Ljudje okoli nje je niso videli, njej pa je povzročala neznosne bolečine. Do konca življenja je čutila bolečino, povezano s trni, zaritimi v glavo. Takrat je tudi odkrila svoj “poklic v poklicu”. Imenovala se je Mezzana, kar v italijanščini pomeni “posrednica” – podobno je o njej govoril tudi Jezus. Veronika je hrepenela po tem, da bi sprejela trpljenje, ga povezala s Kristusovim trpljenjem in mu ga izročila kot posrednica med Bogom in grešniki.

Veliko muk in trpljenja

Pogosto je uporabljala različne oblike pokore in mrtvičenja. Odtegovala se je hrani in spancu. Da bi na primer zadoščevala za napačno razumljeno svobodo, se je zapirala v tesno omaro in v tem neudobnem položaju prebila veliko ur.


SACRE COEUR PARIS

Preberite še:
5 čudovitih svetišč, posvečenih presvetemu Srcu Jezusovemu

Dobila je Kristusove rane

Ko je dobila stigme (Kristusove rane), so ji trpljenje povzročali tudi cerkveni dostojanstveniki. Bila je podvržena številnim bolečim in ponižujočim poskusom, da bi dokazali, da laže in goljufa. Samo velika spokornost in ljubezen sta prepričali nasprotnike, da so njene izkušnje res nadnaravnega značaja.


MAN PRAYING

Preberite še:
Najboljša devetdnevnica po Jezusovem mnenju. Pa še kratka je

Dolga leta, ki jih je preživela v samostanu klaris kapucink, so bila zanjo zelo intenziven čas nenehnega očiščevanja in vse bolj polnega druženja z Jezusom, njenim Zaročencem, ki mu je izkazovala veliko ljubezen.

Ohranjenih imamo veliko zapisov

Dneve je preživljala podobno kot večina sester, njene noči pa so bile izpolnjene z intenzivno molitvijo in pokoro. Dolga leta so ji spovedniki in škofje naročali, da opiše svoja mistična doživetja. Veronika je to delala zelo stežka in predvsem ponoči, vendar pa je hotela biti poslušna.


BENEDICT OF NURSIA

Preberite še:
Svetnik, ki je za dan svoje smrti vedel že vnaprej

Eden bolj zanimivih odlomkov iz njenega dnevnika je opis prejema stigem, do katerega je prišlo na veliki petek leta 1697. Veronika je hrepenela po daru, da bi povsem postala podobna Križanemu in bila eno z njim. Ni pa pričakovala, da bo Bog naredil njene stigme vidne tudi za druge. Več let ga je prosila, da bi prejela ta znamenja, vendar pa naj bi bila nevidna. Božji načrti pa so bili drugačni.

Znamenja, odtisnjena v srcu

Eden od številnih nenavadnih darov Veronike so bila znamenja, odtisnjena v njenem srcu. Najprej je leta 1693 Jezus v njem odtisnil križ, v naslednjih letih so se pojavili tudi mučilni pripomočki. Znamenja, vtisnjena na srcu svetnice, so se čez leta pojavljala in izginjala.


MAKSIMILIJAN CELJSKI

Preberite še:
Svetnik in mučenec, ki je umrl v Celju

Kljub izčrpanosti zaradi dolgoletnega fizičnega trpljenja, povezanega z mrtvičenjem, postom, stigmami in številnimi duhovnimi boji, je Veronika umrla srečna. Z zadnjimi močmi je izrekla znamenite besede: Ljubezen se je dovolila odkriti! To je vzrok mojega trpljenja: povejte to vsem!

Leta 1839 je papež Gregor XVI. razglasil Veroniko za svetnico.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus.


ADRIJANA DIMEC

Preberite še:
“Materinstvo te prisili, da iz življenja odstraniš ‘navlako’, ker nimaš več časa za to”


ZAKAZ DAWANIA KLAPSÓW

Preberite še:
Kaj storiti, da na otroke ne bomo prenesli ran iz našega otroštva?


SINGER PINK

Preberite še:
Koncert Pink. V čem je ta pevka tako posebna?

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.