Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Preprosto mamino vprašanje, ki je navdihnilo milijonarja

JACOBS

Jesse Grant - GETTY IMAGES NORTH AMERICA - AFP-AI

Cecilia Zinicola - objavljeno 29/07/19

Zapuščina Joan Jacobs njenim otrokom in svetu: "Življenje je dobro"

Bert in John Jacobs sta najmlajša izmed šestih otrok. Odraščala sta v družini srednjega razreda s skromnimi prihodki in imela sta otroštvo, ki je bilo “popolnoma nepopolno”, kot ga poimenujeta sama. A to je bilo okolje, v katerem je njihova mama zasadila seme optimizma, ki je bilo ključno za poslovanje, s katerim sta oba brata začela 20 let pozneje.

Čeprav niso imeli dovolj denarja, da bi lahko obiskovali čudovite kraje, jih je mama Joan naučila, da lahko s pomočjo svoje domišljije potujejo, kamorkoli želijo.


WOMAN

Preberite še:
5 preprostih dejanj, ki jih lahko storite za svojo srečo

Preproste besede za velik učinek

Morda je bilo najbolj vredno, kar je mama naredila zanje, to, da jih je naučila, da je kljub številnim težavam na svetu mogoče najti dobroto. Ko so bili vsak dan pri kosilu zbrani ob mizi, je predlagala, naj vsak otrok pove eno stvar: “Povejte mi, kaj se je danes zgodilo lepega.”

Te preproste besede so spreminjale vzdušje v prostoru. Ne da bi se zavedali, so postali pozorni na lepe in zabavne trenutke, ki so se zgodili v njihovem dnevu. Smejali so se in bili povezana družina. Namesto da bi se pritoževali nad težavami, sočustvovali zaradi nepravičnosti ali povzročali prepire, so se osredotočali na pozitivno.


SAD LONELY GIRL

Preberite še:
Besede iz Svetega pisma za trenutke, ko se počutite osamljene

Življenje ni lahko in popolno, a je dobro

V knjigi Life is Good (Življenje je dobro), ki jo je izdal National Geographic, sta brata opisala vpliv te navade, ki jo je imela na njuno življenje. “Tudi ko sva imela grozne trenutke, sva po zaslugi najine mame vedno imela sredstva, ki sva jih potrebovala za preživetje. Ona naju je naučila, da je optimizem pogumna izbira, ki jo lahko izbereš vsak dan, tudi ko je težko.”

Ne gre za to, da je življenje lahko ali popolno. Življenje je dobro. Ta misel, ki jima jo je posredovala mama, se je v Bertu in Johnu zakoreninila tako močno, da da jima je bila navdih, ko sta ustvarila Life is Good (Življenje je dobro), vodilno blagovno znamko oblačil in modnih dodatkov, pri kateri so prodali za okoli 100 milijonov dolarjev izdelkov, od tega danes večji del dobička namenijo donacijam za pomoč mnogim otrokom.
Preberite še:
Moto sedanjosti: izkoristiti življenje

Sreča je v razdajanju

Mamino sporočilo je pustilo pomemben pečat. Njuna izkušnja je potrdila, da sreča ne izhaja iz okoliščin. Izhaja iz tega, da se namesto obremenjevanja s tem, česa nimamo ali kaj gre lahko narobe, damo na voljo, se osredotočimo na to, kar se dogaja dobrega, in smo hvaležni.

Bert pravi, da je zamisel, da nas bodo bogastvo in materialne stvari osrečile, zelo uveljavljena, vendar različne statistike kažejo, da temu ni tako. Ljudje mislijo, da jih bo osrečilo, če se nahajajo na nekem posebnem kraju, če napredujejo na delovnem mestu ali če spoznajo slavno osebo.

Kar v življenju osrečuje in izpolni, je to, da se damo na voljo. Prostovoljno dejanje. Ne gre za to, da bi morali prezreti ovire. Optimizem omogoča, da opazimo priložnosti, da raziskujemo, poskušamo dobre stvari in da to prenesemo na druge. Dejstvo je, da so bili potrošniki blagovne znamke, ki so najbolj sodelovali pri posredovanju sporočila, da je “življenje dobro”, tisti, ki so v življenju doživeli največjo stisko.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie.
Prevedla in priredila Bojana Petkovič.
Preberite še:
Miha Deželak med solzami bolečine in sreče: “Žene me misel na otroke v stiski.”


FAMILY,ROAD TRIP

Preberite še:
Kaj storiti, da dopust ne bo le čas prepirov


PREGNANCY

Preberite še:
12 čudovitih trenutkov nosečnosti

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.