Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Anna Fisher, prva mama v vesolju

ANNA FISHER

SDASM Archives

Adriana Bello - objavljeno 30/07/19

Čeprav je bila noseča, ji je uspelo, da je NASA odobrila njen prvi polet

Leta 1978 je bila Anna Fisher ena izmed prvih šestih astronavtov, ki jih je NASA izbrala, da bi bili del ekipe, ki bo opravila določene misije v vesolju. A njen dosežek ni bil povezan samo z njenim spolom. Izmed vseh žensk je bila edina, ki je bila mama, kar je dvojni revolucionarni dosežek tistega obdobja.

Rodila se je leta 1949 v New Yorku. Odraščala je v Kaliforniji, kjer je zaključila dva univerzitetna študija: kemijo in medicino. Že od malega jo je zanimal svet astronavtov. Ker je bila tako sramežjiva, tega nikoli ni izrazila.

Najprej je delala v nekaj bolnišnicah, še posebej na področju urgence, dokler ji ni njen mož William Frederick Fisher, ki je kasneje tudi sam postal astronavt, omenil, da NASA išče osebe, ki imajo podobne izkušnje kot ona. Prijavila se je in sprejeli so jo.


TERESHKOVA

Preberite še:
To je Valentina, prva ženska v vesolju

ANNA FISHER
NASA

RANDY BRESNIK

Preberite še:
Astronavt slovenskih korenin: Od tam zgoraj je svet videti nepopisno lep

Z delom je začela po porodu

Eno leto je bila v programu usposabljanja in medtem je zanosila. Pričakovala je svojo prvo hčerko. Nadaljevala je z usposabljanjem in dva tedna, preden je rodila, so potrdili njeno prvo odpravo v vesolje.

V enem od intervjujev je Anna priznala, da je rodila v petek, v ponedeljek zjutraj pa je šla v pisarno z blazino v obliki kroga: “V službi nisem ostala cel dan, toda hotela sem razjasniti, da želim biti del projekta, čeprav imam hčerko. Bil je izziv, ampak imela sem ta blagoslov, da sem se lahko zanesla na osebo, ki mi je pomagala paziti na mojo hčerko. Brez nje ne bi mogla ničesar doseči, saj sem vedela, da je moja hčerka z njo varna. Bilo je skupinsko delo.”


ASTRONAUTA W KATEDRZE

Preberite še:
Kaj počne astronavt na portalu srednjeveške katedrale?

Hči ji je dala zalet

O svojem prvem poletu, ki je bil leta 1984 na misiji 51-A, je povedala, da je bilo to, da je videla svojo hčerko, tik preden se je povzpela na ladjo, gonilo, ki ga je potrebovala.

Bila je letalska inženirka. Skupaj z ekipo so izstrelili dva satelita in rešili druga dva. To je trajalo skoraj osem dni. V vesolju ni mogla navezati stika s svojo družino, saj tehnologija tega takrat ni omogočala. S seboj je imela le vokman, na katerem je bil posnetek njene hčerke, ki ji pravi, da jo ima rada.

Obraz Anne Fisher se je pojavil na naslovnici revije Life maja 1985. Slavno fotografijo je posnel John Bryson. Šest tednov kasneje, na njenem drugem letu, je eksplodirala raketa in ena od članic, ki se je z njo usposabljala, je v nesreči preminila. To ji je dalo misliti o vseh nevarnosti na poletih, zato se je odločila, da bo za NASO raje delala z Zemlje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie.
Prevedla in priredila Bojana Petkovič.


EGAN BERNAL

Preberite še:
Egan Bernal. Veliki zmagovalec slavne dirke najprej pokrižal družino


DOOR

Preberite še:
Kako se lahko povsod počutimo kot doma?


BOHINJ-CHURCH

Preberite še:
Cerkev, ki si jo je ogledal Jean-Paul Sartre

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.