Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 27. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najstniki in poletna ljubezen. Ali jim res pomaga pri osebni rasti?

COUPLE

Geniuskp - Shutterstock

Edifa - objavljeno 31/07/19

Poletje kar kliče po romancah: zaljubljenost na prvi pogled, poletne ljubezni … In vendar, imajo te zgodbe kak smisel? Pomagajo pri osebni rasti?

Kot po naključju se zgodi ob lepem vremenu. Zlasti med počitnicami. En sam pogled, opojna dišava, prijeten obraz in končno oseba, v katero se mladostnik zaljubi. Čuti, kako mu srce bije sto na uro in kako srečen je, kadar je ta oseba v njegovi bližini. Morda mu ugaja, da se primeta za roki in želi si, da bi ta trenutek trajal večno.


TEENAGER'S FAITH

Preberite še:
Moji najstniki se odvračajo od vere – kaj lahko storim?

Vendar globoko v sebi – ko se ustavi in nekoliko pomisli –, ve, da se bo ta zveza verjetno hitro končala, ker je še premlad. Verjetno bo konec, ko se vrne s počitnic, in če je bil zares zaljubljen, bo tudi boleče. Kljub sporočilom in stikom na družbenih omrežjih v naslednjih nekaj tednih, morda celo mesecih, bo začel dvomiti, da bi lahko karkoli rešil. Vrnil se bo v svoj vsakdan z rano, ki mu jo je povzročila poletna ljubezen.

Nagajivi hormoni …

Ni naključje, da se mladostniki največkrat zaljubijo prav med počitnicami: obdobje, namenjeno polnjenju baterij in počitku, je idealno za kaj takega. Poleg tega ni urnikov, ni pouka, glasbene šole in ostalih obveznosti.


TEENAGER

Preberite še:
Sporočilo, ki ga morajo slišati vsi najstniki (in starši)

Počitnice so kot brezčasno obdobje, v katerem ni ne preteklosti in ne prihodnosti: živimo iz dneva v dan, pozabimo na vsakdanje skrbi in preplavi nas prijeten občutek svobode. Sonce, športne aktivnosti in spanec pri tem zelo pomagajo. Tudi če gre najstnik pozno spat, mu zjutraj ni treba zgodaj vstati, zato zjutraj ni bled in nima podočnjakov. Kar žari od zdravja!

Ima več časa, da opazi druge. Ne le njihovih oči. Sonce igra pri tem veliko vlogo: temperature so višje in telesa se odkrivajo. Znanstveniki so izmerili, da pogled na zagorelo telo, na rame ali vrat, ki so običajno pokriti, aktivira določene možganske predele. Ne glede na to, katerega spola smo, to v nas prebudi hormone.


CYBER BULLYING

Preberite še:
5 nevarnosti, ki na najstnike prežijo na družbenih omrežjih

… in topli sončni žarki

Po drugi strani so strokovnjaki dokazali tudi, kako zelo na nas vplivajo sončni žarki. Zaradi večje izpostavljenosti soncu se poveča število hormonov v telesu. Zato se tudi bolje počutimo, saj kemične snovi, ki jih naše telo proizvaja, zavirajo nastanek melatonina, hormona, ki ga proizvajamo ponoči, ko je čas za spanje. Ob vročih sončnih dnevih se navsezadnje tudi več potimo. V potu se nabirajo feromoni, ki med drugim spodbujajo privlačnost.

Svoboda

Se v vseh teh okoliščinah najstniki sploh lahko ubranijo Amorjevih puščic? Se, saj so svobodna bitja. Gotovo pa se morajo potruditi, da se osvobodijo puščic, ki lahko resnično ranijo, če zaradi njih prezgodaj doživijo nekaj, kar ni zgolj prijateljstvo med dvema osebama. Še posebej, če si njegovi prijatelji s tem morda ne belijo glave in se vržejo v objem prvemu, ki pride naproti.


ALCOHOL

Preberite še:
Kaj se zgodi z mladostniki, ko uživajo alkohol?

BOYFRIEND
Shutterstock

PIER GIORGIO FRASSATI

Preberite še:
Vaš najstnik že pozna tega super kandidata za svetnika?

Razlike med fanti in dekleti

Upoštevati je treba le, da ne vemo najbolje, kaj drugemu roji po glavi. Še posebej, če gre za neznanca, ki ga spoznajo v počitniškem naselju. Najstnik ne loči med ukradenim poljubom in bolj intenzivnim poljubljanjem, ki ga je morda na skrivaj videl v kakšnem pornografskem videu. To je tudi eden od razlogov za razkorak v odnosih med fanti in dekleti, ki jim to praviloma ni všeč.

Za piko na i pa se ista dekleta oblečejo v privlačna oblačila z globokim izrezom, v tesno prilegajoče se kratke hlače, ker je to v modi, potem pa ne razumejo fantov, ki jim po glavi roji samo eno.


WEB 3 TADEJ KOBAL

Preberite še:
Primorski najstnik, ki je v svoji vasi obudil knjižnico: “Samo ‘jamrat’ na kavču ni dovolj”

Poletne ljubezni ne gre jemati zlahka

Seveda je lepo biti zaljubljen, vendar je lahko tudi boleče. Tisti, ki so bili že večkrat zavrnjeni, preden so začeli srečno in trajno zvezo, menijo, da poletnih ljubezni ne gre jemati zlahka. Če fante ali punce menjamo kot srajce, to ni dobra popotnica za odraslo življenje. Letati s cveta na cvet ni dobra vaja za zvestobo v zakonu. Kaj torej storiti?

Normalno in zaželeno je, da najstniki preživljajo čas z vrstniki. Iz slepe ulice poletnih zaljubljenosti vodi pot, ki ni vedno lahka, to je pot iskrenega in preprostega prijateljstva. Da bi (tudi) v počitniških mesecih najstnik hodil po tej poti, mora biti previden in se izogibati druženju zgolj z osebami privlačnejšega spola, saj lahko mimogrede pride do nesporazuma ali dvoumnosti.


PARENTHOOD

Preberite še:
Kaj, kdo, kako, kdaj in zakaj spolna vzgoja

Zakaj ne bi svojemu najstniku namesto predlagali, da bi se med počitnicami družil s skupino prijateljev ali bratrancev in sestričen, ter z njimi preživel prijetnega časa med pogovori, petjem, plesom in smehom? V takšnih situacijah namreč bolje spoznamo druge, razlike med nami in pričakovanja, ki jih vsak nosi v sebi. S tem lahko utrdi poznavanje širše družine in ožjih prijateljev ter stke bolj trdne, globlje in pristne prijateljske vezi. Brez bolečin.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


DREŽNICA

Preberite še:
Cerkev, ki je ni uničil niti vihar prve svetovne vojne


MORNING COFFEE

Preberite še:
Skrivnost za uspešen dan po nasvetu nadškofa Fultona Sheena


begging

Preberite še:
Le zakaj bi Boga zanimale naše “težavice”, ko pa nam sploh ni nič hudega?

Tags:
družinanajstnikvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.