Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 22. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 nasvetov za ohranjanje prijateljstva na daljavo

friends talking

By pio3/Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 02/08/19

Nekaj idej za ohranjanje vezi s prijatelji, ko se preselimo v drugo mesto ali v drugo državo

Predvsem mladi, pa tudi nekoliko manj mladi, ki iščejo nove zaposlitvene možnosti, se veliko selijo. Če trg dela doma ne nudi dovolj priložnosti in izzivov, lahko pride do odločitve za odhod v druge kraje. Tudi če pri tem ne zapustimo države, se zaradi družine ali dela velikokrat preselimo v drug kraj.

V tem primeru marsikdo zapusti družino in prijatelje. V takšnih primerih si ne želimo izgubiti stika, svoje bližnje v novih življenjskih okoliščinah pogrešamo še bolj. Da bi z njimi podelili trenutke svojega življenja, bi jih radi videvali in se z njimi pogovarjali enako pogosto kot prej, a nam to otežuje razdalja.


WOMEN

Preberite še:
5 opozorilnih znakov, da nekdo ni vaš pravi prijatelj

Pomanjkanje časa je običajno drugi sovražnik prijateljstva. Težko se posvetimo vsem in najhitreje zanemarimo tiste, ki ne živijo blizu. Kaj lahko storimo, da razdalja ne bo škodovala in oslabila prijateljstva ter bomo kljub njej ohranili povezanost z bližnjimi?

Danes imamo na voljo ogromno pripomočkov, ki nam pomagajo, da kljub večkilometrskim razdaljam ohranjamo žive stike. Poglejmo, kako jih lahko s pridom uporabljamo:

Postavite si časovne prioritete

Če pogledate seznam svojih stikov v telefonskem imeniku, je med njimi morda več sto ljudi. Kolegi v službi, prijatelji, znanci, s katerimi delite družbene aktivnosti … Ker je vaš čas omejen, je dobro, da si glede prijateljstev postavite določene prioritete. Lahko izoblikujete seznam, ki je oblikovan po vzorcu koncentričnih krogov: najprej krog vaših najtesnejših prijateljev, potem krog zelo dobrih prijateljev in nato krog prijateljev. Povlecite črto, pod katero bodo zunaj ostali “znanci”, sodelavci in ljudje, ki v resnici niso prijatelji. Pa ne zato, ker bi jih želeli izvzeti iz svojega življenja, ampak preprosto zato, da se najprej posvetite nepogrešljivim osebam.

Neposredna sporočila po družbenih omrežjih in video klicih

Verjetno uporabljate katerega od orodij, kot je Messenger, WhatsApp, Viber ali LinkedIn, da lahko preko njih komur koli pošljete osebno sporočilo. Orodja imate tako rekoč ves čas pri roki na svojem prenosnem telefonu. To je podobno, kot bi v 17. stoletju pred vas postavili list papirja in črnilo. Spomniti se je treba stavka, ga napisati in ga poslati. Poleg tega imamo danes na voljo tudi orodja za videoklice, kot je Skype, Hangouts ali WhatsApp.

Kadar na koga pomislite, ga tudi kontaktirajte

Če vas nekaj spomni na prijatelja, ki je daleč stran, mu pošljite sporočilo. Čeprav bo morda ostalo le pri tem sporočilu, prijatelju s tem date znamenje, da mislite nanj in da vas nanj marsikaj spominja, na primer kraj, ki ste ga kdaj skupaj obiskali, dogodek ali predstava, ki bi mu bila všeč, morda ste jedli njegovo najljubšo jed … Poleg tega si lahko ustvarite koledar z datumi, ki jih ne smete pozabiti: rojstni dnevi, godovi, pomembne obletnice.


WSPÓŁLOKATORKI

Preberite še:
Zakaj so prijatelji iz mladosti tako pomembni

Uskladite urnike

Da bi lahko poklicali ob pravem trenutku, si zabeležite, kdaj se konča vaš delovnik in se s prijateljem dogovorite za najprimernejši čas, da se pokličeta po telefonu. Pri tem seveda upoštevajte časovne razlike med državami. Ne pozabite, da obstajajo orodja, ki omogočajo brezplačne klice (med drugim Whatsapp, Line in Telegram).

Organizirajte se pred prazniki

Za božič in podobne praznike pohitite, da vam zadnji dan ne bo treba opraviti še tisoč stvari. Sicer se vam prav lahko zgodi, da se ne boste mogli slišati s svojimi prijatelji.

Manj je več

Voltaire je rekel, da je iskati najboljše in popolno sovražnik dobrega. Če čakate na idealen dan, da bi govorili s svojim prijateljem, lahko minejo meseci in leta in se z njim ne boste nikoli slišali. Bolje je, da ste v stiku večkrat za krajši čas in ohranjate stalno vez. Trenutek, ko boste z njim lahko govorili dlje časa, bo že prišel.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Kaj se zgodi, če se poročite s svojim najboljšim prijateljem?

Sodelujte pri njegovih življenjskih ciljih

Prijateljstva nič ne utrdi bolj kot to, da drugemu želimo dobro. Moliti zase in za prijatelje je zelo pomembno, saj skozi molitev izkazujemo interes za drugo osebo, pokažemo, da se nam zdijo njene želje vredne in da jo na njeni poti spremljamo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


COUPLE

Preberite še:
Najstniki in poletna ljubezen. Ali jim res pomaga pri osebni rasti?


NIEWIDOMY MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Spoznajte Adama, slepega športnega novinarja, ki “ne vidi ovir”


WAKACYJNY KALENDARZ LITURGICZNY

Preberite še:
Svetnik, ki mu je poškodba kolena spremenila življenje

Tags:
prijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.